Izraelský nálet zabil v uprchlickém táboře v Gaze 19 členů jedné rodiny

9. 10. 2023

čas čtení 17 minut

- Izraelský ministr vyhlásil obléhání Gazy

Izraelský ministr obrany Yoav Gallant prohlásil, že Izrael uvalil na Gazu "totální obléhání".

"Není tam elektřina, nejsou tam potraviny, není tam voda, nejsou tam pohonné hmoty," řekl.

- Izrael v odvetě za bezprecedentní přeshraniční vpád Hamásu zintenzivnil bombardování pásma Gazy.

Po nočních náletech byla nad obzorem Gazy vidět oblaka dýmu a velké části území byly pokryty troskami.

Mluvčí ministerstva zdravotnictví v Gaze popsal rostoucí počet obětí, které přicházejí do všech nemocnic, což vedlo ke "značnému přeplnění" a "zahlcení lednic v márnicích".
Desítky mrtvých při izraelských náletech na uprchlický tábor v Gaze - videoreportáž

Jediná nemocnice ve městě Bejt Hanún je kvůli izraelským úderům mimo provoz, uvedlo palestinské ministerstvo zdravotnictví.

Nemocnice v Bejt Hanúnu, jediná nemocnice ve městě na severovýchodě pásma Gazy, je mimo provoz kvůli "opakovaným cílům" izraelských náletů, uvedlo palestinské ministerstvo zdravotnictví.

Uvedlo, že lékařské týmy nemohou do nemocnice vstoupit ani ji opustit a že velké části nemocnice byly poškozeny.

- Podle izraelských úřadů počet obětí stoupl na nejméně 800 a 2 616 osob bylo zraněno.

- Podle palestinských úřadů vzrostl počet obětí v Gaze na 560 a 2 900 osob bylo zraněno. 


- Gaza vypálila rakety na jižní a střední Izrael. Došlo ke zraněním.

- Izrael pokračuje v provádění leteckých úderů v Gaze.

- Izraelské úřady uvedly, že obnovily kontrolu v jižních obcích, ale že někteří bojovníci Hamásu mohou být stále přítomni uvnitř Izraele.

- Izraelské síly si vyměnily palbu s ozbrojenými osobami v severním Izraeli, které překročily hranici z Libanonu. Militanti byli zabiti,   izraelští vojáci byli zraněni.

- Izraelské bojové vrtulníky prováděly údery uvnitř Libanonu a Izraelci žijící v blízkosti libanonské hranice byli vyzváni, aby až do odvolání vyhledali úkryt.

    Agentura Associated Press uvedla, že Egypt varoval Izrael, že se "blíží něco velkého". Úřad izraelského premiéra popřel, že by z Káhiry přišlo varování.

- Organizace Lékaři bez hranic (MSF) uvedla, že v nemocnici Al-Awda provedla několik operací a chystá se poslat ministerstvu zdravotnictví v Gaze zdravotnický materiál.

"Zdravotnická zařízení toto vybavení potřebují kvůli mnoha zraněným pacientům," řekl Ayman Al-Djaroucha, zástupce koordinátora MSF v Gaze. "Nemocnice jsou přeplněné zraněnými, chybí léky a spotřební materiál a je nedostatek paliva pro generátory."

"Sanitky nyní nelze používat, protože jsou zasahovány leteckými údery," řekl Darwin Diaz, lékařský koordinátor MSF v Gaze.

MSF "požádala všechny strany, aby respektovaly nedotknutelnost zdravotnických zařízení, vozidel a personálu".


- Hamás zajal novou skupinu izraelských vojáků, informuje Al-Džazíra.

Zpráva nebyla izraelskou stranou potvrzena.

 - Čínská státní tisková agentura Sin-chua s odvoláním na zdroj z Hamásu v noci oznámila, že Katar zprostředkovává výměnu vězňů.

"S podporou USA se Katar snaží dosáhnout naléhavé dohody, která by vedla k propuštění izraelských žen zajatých Hamásem výměnou za palestinské vězeňkyně v izraelských věznicích," uvedl zdroj z Hamásu pro čínskou zpravodajskou agenturu.

- Izraelské bezpečnostní složky vyhodnocují, že bojovníci Hamásu nadále překračují hranice na izraelském území, informuje v pondělí ráno deník Haarec.
Izraelské síly hledají díry v hraničním plotu a další cesty - z moře, vzduchu i ze země -, kterými by mohli bojovníci Hamásu procházet.

- Počet obětí násilností od sobotního překvapivého útoku Hamásu přesáhl 1100

Počet izraelských obětí se zvýšil na nejméně 700, včetně 44 vojáků, zatímco premiér Benjamin Netanjahu prohlásil, že Izrael se pouští do "dlouhé a obtížné války". V Gaze, která byla bombardována izraelskými nálety, vzrostl počet obětí na 436, včetně 91 dětí a 61 žen, podle palestinských zdravotníků je 2 271 zraněných.

- Izraelský nálet zabil 19 členů palestinské rodiny v uprchlickém táboře v Gaze

Varování před evakuací přišlo krátce po setmění. Izraelská armáda vystřelila jen kousek od domu Násira Abú Quty v jižní části pásma Gazy, což je preventivní opatření, které má lidem umožnit evakuaci před leteckými údery.

Sedmapadesátiletý Abu Quta se domníval, že on a jeho široká rodina budou v bezpečí asi sto metrů od domu, který byl na chystaný úder upozorněn. Se svými příbuznými se shromáždil v přízemí svého čtyřpatrového domu a připravoval se na výbuch v okolí.

Dům souseda Abu Quty však zasažen nebyl. V jednom okamžiku jeho vlastní dům zničil výbuch, který podle jeho slov vyhladil 19 členů jeho rodiny, včetně manželky a bratranců. Nálet zabil také pět jeho sousedů, kteří stáli venku v přeplněném uprchlickém táboře, změti budov a uliček.

Vlny náletů dosud zabily přes 400 Palestinců, včetně desítek žen a dětí, informovali v neděli zdravotníci. Zdá se, že došlo k několika podobným smrtícím náletům na přeplněné obytné budovy.

Izraelská armáda v sobotu pozdě večer uvedla, že zasáhla různé kanceláře a velitelská centra Hamásu v několikapatrových budovách.

Abu Quta však nechápe, proč Izrael zasáhl jeho dům. Trvá na tom, že v jeho budově nebyli žádní ozbrojenci a jeho rodina nebyla varována. Kdyby byli, nezůstávali by ve svém domě, dodal jeho příbuzný Chálid.

"Je to bezpečný dům s dětmi a ženami," řekl Abu Quta, stále ještě otřesený střelbou, když si na tragédii vzpomněl v útržcích detailů.

"Dům zavalil prach. Ozývaly se výkřiky," dodal. "Nebyly tu žádné zdi."



- Zvláštní vyslankyně USA pro antisemitismus Deborah Lipstadtová označila útoky Hamásu za "nejsmrtonosnější útok proti židům od holocaustu".

Lipstadtová uvedla, že pro "ohavný, barbarský terorismus proti izraelským civilistům" a masové vraždění "neexistuje žádné ospravedlnění".

"Nikdo nemá právo říkat Izraeli, jak se má bránit a jak má předcházet budoucím útokům a odrazovat od nich."

- Stálá pozorovatelská mise Státu Palestina při OSN ve svém prohlášení uvedla: "K tomuto vývoji nedošlo ve vzduchoprázdnu. Předcházelo jim letošní zabití stovek Palestinců ... a předcházely jim desítky let neúnavných vojenských nájezdů Izraele na palestinské vesnice, města, městečka a uprchlické tábory."

-  Izraelská armáda oznámila, že přes noc zasáhla více než 500 cílů Hamásu a Islámského džihádu uvnitř pásma Gazy, včetně velitelských center a rezidence vysokého představitele Hamásu Ruhiho Mashtaa, který údajně pomáhal řídit infiltraci do Izraele.

-  Mluvčí Izraelských obranných sil podplukovník Jonathan Conricus zveřejnil na internetu aktuální informace o reakci IDF. Uvedl, že "po téměř 48 hodinách bojů ... je situace v Izraeli zoufalá" a počet mrtvých se bude zvyšovat.

-  Hamas mohl do Gazy odvézt až 100 izraelských rukojmích, včetně žen a dětí, což nesmírně komplikuje případnou izraelskou vojenskou operaci na jejich osvobození. Místo pobytu a osud zajatců se stal jednou z nejpalčivějších otázek pro vojenské plánovače.

- Řada členů Rady bezpečnosti OSN v neděli odsoudila Hamás, ale USA vyjádřily politování nad nedostatkem jednomyslnosti.
Na mimořádném zasedání vyzvaly USA a Izrael k důraznému odsouzení palestinských islamistů. "Existuje značný počet zemí, které útoky Hamásu odsoudily. Samozřejmě ne všechny," řekl novinářům po zasedání za zavřenými dveřmi vysoký americký diplomat Robert Wood. "Pravděpodobně byste mohli přijít na jednu z nich, aniž bych cokoli řekl," řekl Wood v jasné narážce na Rusko.

-  Americký prezident Joe Biden v neděli sdělil izraelskému premiérovi Benjaminu Netanjahuovi, že "další pomoc pro izraelské obranné síly je nyní na cestě do Izraele a další bude následovat v příštích dnech".
Bílý dům po telefonátu obou představitelů vydal prohlášení, v němž uvedl: "Prezident ... přislíbil plnou podporu vládě a lidu Izraele tváří v tvář bezprecedentnímu a děsivému útoku teroristů z Hamásu."

- Po víkendových útocích Hamásu na Izrael pozastavilo lety do Tel Avivu více leteckých společností. Mezi tyto letecké společnosti patří Delta, American Airlines, United a Air France.

- Írán důrazně popírá zprávy, že by se přímo podílel na plánování útoku Hamásu na Izrael nebo že by k němu dal předchozí souhlas, a trvá na tom, že Hamás je nezávislou politickou operací.

Americký ministr zahraničí Antony Blinken rovněž uvedl, že USA nemají žádné přímé informace o íránském zapojení, a to navzdory tvrzení Izraele, včetně jeho prezidenta Isaaca Herzoga, který uvedl, že Írán byl strůjcem.

Deník Wall Street Journal s odvoláním na různé zdroje tvrdil, že Sbor islámských revolučních gard, hlavní zámořská složka íránské armády, se od srpna dvakrát týdně účastnil plánovacích schůzek Hamásu v Bejrútu, včetně dvou, kterých se údajně zúčastnil íránský ministr zahraničí Hosejn Amir-Abdollahian.

Nikdo nepochybuje o tom, že Teherán měl motiv útok podpořit, a režim akce Hamásu chválil.

Íránský prezident Ebrahim Raisi v neděli hovořil s Hamásem, ale nic z toho nepředstavuje důkaz, že Írán poskytl předchozí logistickou nebo plánovací podporu.

Blinken v nedělním projevu řekl: "V tomto konkrétním případě jsme zatím neviděli důkaz, že by Írán řídil nebo stál za tímto konkrétním útokem, ale určitě existuje dlouhodobý vztah."

Íránská mise při OSN rovněž důrazně odmítla představu, že by se síly Quds Force podílely na rozhodování o ofenzivě Hamásu.

Uvedla: "Rozhodnutí palestinského hnutí odporu jsou ostře autonomní a neochvějně se shodují s legitimními zájmy palestinského lidu. Důrazně stojíme na neochvějné podpoře Palestiny, nicméně se nepodílíme na palestinské reakci, neboť tu přijímá výhradně sama Palestina." Dále se v něm uvádí následující: "Oni [Izrael] se snaží ospravedlnit svůj neúspěch a přičítají ho zpravodajské síle a operačnímu plánování Íránu."

Ačkoli se dá očekávat, že Írán popírá, částečně proto, aby zabránil útoku ze strany Izraele, historické vztahy mezi Hamásem a Teheránem nejsou tak těsné jako s některými jinými militantními islámskými skupinami v regionu.

- Pětadvacetiletý Steve Markachenko z Karmelu na severu Izraele se těšil, že se o víkendu zúčastní hudebního festivalu Nova v pouštním kibucu.
V pátek večer jel se svou přítelkyní Elisou Levinovou, 34 let, čtyři hodiny na jih, aby se zúčastnil akce na oslavu židovského svátku sklizně Sukot.

V sobotu v 6.30 ráno se však ocitli mezi tisíci mladými účastníky večírku, kteří si užívali východ slunce, ale netušili, že se jejich život navždy změní. Zpočátku se zdálo, že sirény leteckého poplachu jsou součástí hudebního transu, říkají přeživší. Pak se na obloze nad nimi začaly objevovat stopy raketového oparu: lidé začali panikařit, že je to zastihne pod širým nebem, a spěchali do svých aut.

- Na hudebním festivalu bylo nalezeno 260  mrtvol, sděluje izraelská záchranná služba


Izraelská záchranná služba Zaka uvedla, že její paramedici odvezli přibližně 260 těl z hudebního festivalu, který byl napaden Hamásem.

Na videozáznamech zveřejněných na internetu je vidět, jak návštěvníci festivalu po útocích zběsile utíkají a nastupují do aut.

"Neměli jsme se ani kam schovat, byli jsmena otevřeném prostranství," řekla CNN účastnice festivalu Tal Gibly.

- Podle vysoce postavených členů Hamásu a Hizballáhu, kteří hovořili s deníkem Wall Street Journal, pomohl  Hamásu naplánovat překvapivé útoky proti Izraeli během víkendu Írán.


Důstojníci íránských Islámských revolučních gard spolupracovali s Hamásem od srpna na přípravě leteckých, pozemních a námořních útoků - nejvýznamnějšího narušení izraelských hranic od jomkippurské války v roce 1973 - uvedli tito lidé.

Podrobnosti operace byly upřesněny během několika setkání v Bejrútu, kterých se zúčastnili důstojníci IRGC a zástupci čtyř Íránem podporovaných militantních skupin, včetně Hamásu, který drží moc v Gaze, a Hizballáhu, šíitské militantní skupiny a politické frakce v Libanonu, uvedli.

Američtí představitelé tvrdí, že nemají důkazy o zapojení Teheránu. V rozhovoru pro CNN, který byl odvysílán v neděli, ministr zahraničí Antony Blinken uvedl:"Zatím jsme neviděli důkazy, že by Írán řídil nebo stál za tímto konkrétním útokem, ale určitě existuje dlouhodobý vztah."

Mahmúd Mirdáví, vysoký představitel Hamásu, na dotaz ohledně těchto schůzek uvedl, že skupina plánovala útoky sama. "Je to rozhodnutí Palestinců a Hamásu," řekl.

- Stálá pozorovatelská mise OSN v Palestině k probíhajícímu konfliktu: "K těmto událostem nedošlo ve vzduchoprázdnu".


Stálá pozorovatelská mise státu Palestina při OSN vydala v neděli reakci na válku mezi Izraelem a Hamásem, ve které uvedla, že "k tomuto vývoji nedošlo ve vakuu".

"Jen za posledních 24 hodin bylo zabito 313 Palestinců, včetně nejméně 20 dětí, přes 2 000 zraněných a tisíce rodin bylo vysídleno, nyní již více než 20 000 civilistů...".

    K tomuto vývoji nedošlo ve vzduchoprázdnu. Předcházelo jim letošní zabití stovek Palestinců ... a předcházela jim desetiletí neutuchajících izraelských vojenských náletů na palestinské vesnice, města, městečka a uprchlické tábory ... zatýkání, zadržování, věznění a zneužívání tisíců palestinských civilistů, včetně dětí a žen, dusivá šestnáctiletá vzdušná, pozemní a námořní blokáda více než 2 milionů Palestinců v Gaze ...".

- Izraelci na sociálních sítích sdílejí příspěvky o pohřešovaných členech rodin a příbuzných a žádají o pomoc při identifikaci místa pobytu osob, u nichž se obávají, že jsou mrtvé nebo unesené po vpádu Hamásu na jih země.

Příspěvky popisují matky a jejich malé děti naložené militanty do vozidel, starší babičky, které byly odvezeny do Gazy, a mladé účastníky večírku, kteří byli zajati na pouštním večírku, kam militanti pronikli v sobotu brzy ráno. Izraelská zdravotnická služba uvedla, že z místa večírku bylo vyzvednuto asi 260 mrtvých těl.

Není jasné, kolik Izraelců bylo uneseno a odvezeno do Gazy, ale vláda uvedla, že jejich počet přesáhl 100. Podle izraelských médií se Egypt zapojil do počátečních jednání s cílem zprostředkovat propuštění starších osob a dětí, které jsou mezi nimi.

- Světový potravinový program OSN vyzval k vytvoření humanitárních koridorů pro dodávky potravin do Gazy po izraelských náletech v reakci na útoky Hamásu.

- Agentura OSN pro pomoc palestinským uprchlíkům UNRWA uvedla, že tisíce lidí se ukrývají v jejích 44 školách v okolí Gazy a distribuce potravin pro více než 112 000 rodin musela být pozastavena.


-  Hamás mohl v Gaze zadržet až 100 izraelských rukojmích, včetně žen a dětí, což by značně zkomplikovalo případnou izraelskou vojenskou operaci na jejich osvobození. Americká vláda prošetřuje zprávy o tom, že byli zajati i američtí rukojmí, stejně jako rukojmí některých dalších národností.

- Více než 1 000 mrtvých. V tuto hodinu vzrostl počet izraelských obětí po překvapivém útoku militantní skupiny Hamás na obce na jihu země na nejméně 600, včetně 44 vojáků. V Gaze, která byla zasažena izraelskými leteckými údery, hlásí úřady nejméně 413 mrtvých.


-  Izraelští vojenští představitelé uvedli, že "stovky teroristů" byly zabity a desítky zajaty,   boje vypukly v ulicích a pokračovaly i v neděli.

- V severním Izraeli vyvolala krátká výměna úderů mezi Izraelem a libanonskou militantní skupinou Hizballáh obavy z širšího konfliktu.


-  V sousedním Egyptě zastřelil policista dva izraelské turisty a jednoho Egypťana na turistickém místě v Alexandrii.

-  Očekává se, že Rada bezpečnosti OSN se v určitém okamžiku sejde poté, co generální tajemník António Guterres vyzval "k veškerému diplomatickému úsilí, aby se zabránilo širšímu požáru".

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
2834

Diskuse

Obsah vydání | 12. 10. 2023