Ruská agrese na Ukrajině: Dva mrtví při ostřelování na jihu Ukrajiny

9. 10. 2023

čas čtení 5 minut
 - Duda: Mezi Polskem a Ukrajinou není žádný diplomatický konflikt.


Rada ruské Dumy se bude zabývat ratifikací Smlouvy o úplném zákazu jaderných zkoušek; Rusové v neděli ostřelovali jižní Ukrajinu

 
- Rada ruské Dumy bude jednat o Smlouvě o úplném zákazu jaderných zkoušek


Poté, co Kreml minulý týden uvedl, že by se Rusko mohlo zabývat odvoláním ratifikace Smlouvy o všeobecném zákazu jaderných zkoušek (CTBT), se v pondělí  sejde Rada ruské dumy, aby projednala právě tuto záležitost.

Minulý týden Moskva naznačila, že by mohla smlouvu odvolat - s tím, že Spojené státy smlouvu podepsaly, ale neratifikovaly - což dále podnítilo obavy, že by Moskva mohla obnovit jaderné zkoušky.

Podle USA chce Moskva zrušením ratifikace zvýšit tlak na Washington a jeho spojence, aby zastavili dodávky zbraní a další pomoc Ukrajině.

CTBT podepsalo 187 zemí a 178 zemí ji ratifikovalo, ale nemůže vstoupit v platnost, dokud ji nepodepíše a neratifikuje osm konkrétních zdržujících se zemí. Čína, Egypt, Írán a Izrael ji podepsaly, ale neratifikovaly. Severní Korea, Indie a Pákistán ji nepodepsaly.

Spojené státy smlouvu sice podepsaly, ale neratifikovaly, od roku 1992 však dodržují moratorium na zkušební výbuchy jaderných zbraní, které podle svých slov nemají v úmyslu opustit.

Ve čtvrtek prezident Vladimir Putin naznačil možnost obnovení jaderných zkoušek, což vyvolalo obavy z nových závodů v jaderném zbrojení mezi Ruskem, USA a Čínou.

- Suspilne uvádí, že v Chersonu byly slyšet výbuchy. To není nic neobvyklého, protože město leží naproti Ruskem okupované části Chersonské oblasti a je často pod palbou. Dnes ráno byl v oblasti vyhlášen letecký poplach, který byl asi před hodinou odvolán.

- V Kodani v pondělí zasedá parlamentní shromáždění NATO. Téma Ukrajiny bude na pořadu jednání, na zasedání vystoupí Volodymyr Zelenskyj. Kromě ukrajinského prezidenta se očekává vystoupení předsedy ukrajinského parlamentu Ruslana Stefančuka a promluví také Mette Frederiksenová, dánská premiérka. 

- Na Ukrajině Suspilne informuje, že ozbrojené síly odrazily ruský útok v Novoprokopivce v Záporožské oblasti a měly "částečný úspěch" v nedalekém Verbove
. Cituje generální štáb ukrajinských ozbrojených sil.

- Pondělní zpravodajská informace britského ministerstva obrany se zaměřuje na vztahy Ruska s Íránem.

Sděluje, že "mezinárodní izolace donutila Rusko přesměrovat své zahraničněpolitické úsilí na dříve méně žádoucí partnerství, aby získalo diplomatickou, ekonomickou a vojenskou podporu", a uvádí, že Rusko nyní samo licenčně vyrábí drony íránské konstrukce.

Dodává, že "Írán nedávno prohlásil, že Rusko v letech 2022-23 investovalo do Íránu 2,76 miliardy dolarů . Hospodářské vazby se s velkou pravděpodobností prohloubí, protože Rusko se snaží zmírnit sankce".

   - Ruské síly v neděli ostřelovaly jižní Chersonskou oblast a další části Ukrajiny, přičemž zabily nejméně dva lidi a desítku dalších zranily, uvedli ukrajinští představitelé.

Oleksandr Prokudin, gubernátor Chersonské oblasti, uvedl, že při ruském ostřelování v severní části regionu zemřel jeden člověk. Prokudin již dříve informoval, že při útocích na různé lokality byl zraněn tucet lidí.

Ruské jednotky opustily město Cherson a západní břeh řeky Dněpr v regionu koncem loňského roku, ale nyní tyto oblasti pravidelně ostřelují z pozic na východním břehu.

V severovýchodní Charkovské oblasti gubernátor Oleh Synehubov uvedl, že při ostřelování poblíž ruských hranic zemřel jeden člověk.

Ruské síly ostřelovaly jižní Chersonskou oblast a další části Ukrajiny, přičemž zabily nejméně dva lidi a desítku dalších zranily, uvedli v neděli ukrajinští představitelé.

- Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v nedělním telefonátu s premiérem Benjaminem Netanjahuem vyjádřil "solidaritu" s Izraelem. "Mluvil jsem s Netanjahuem, abych potvrdil solidaritu Ukrajiny s Izraelem, který trpí nestoudným útokem velkého rozsahu, a vyjádřil soustrast s mnoha oběťmi," uvedl Zelenskyj na sociálních sítích.

    Zelenskyj uvedl paralely mezi Izraelem a válkou na Ukrajině, když prohlásil, že "právo Izraele na sebeobranu je nezpochybnitelné". Uvedl, že jeho vláda zřídila operační štáb pro případnou pomoc Ukrajincům v Izraeli. Úřady odhadují, že do Izraele uprchlo asi 15 000 ukrajinských uprchlíků. Netanjahu sice poslal tuny humanitární pomoci, ale důsledně odmítá dodávat Kyjevu zbraně.

- Podle aktualizované zprávy britského ministerstva obrany Ukrajina během léta "téměř jistě osvobodila nejméně 125 km2 území" ve východní oblasti země. Sektor Velyka Novosilka západně od města Vuhledar v Doněcké oblasti se "stal relativně klidným".

Zdroj v angličtině ZDE

0
Vytisknout
2442

Diskuse

Obsah vydání | 12. 10. 2023