Rusko se chystá zrušit ratifikaci Smlouvy o všeobecném zákazu jaderných zkoušek

18. 10. 2023

čas čtení 5 minut
Rusko 6. října vyjádřilo záměr zrušit ratifikaci Smlouvy o všeobecném zákazu jaderných zkoušek (CTBT), kterou Moskva podepsala v roce 1996 a oficiálně ratifikovala v roce 2000, píše Pavel Luzin.

Ruský prezident Vladimir Putin delegoval odpovědnost za tento krok na ruskou Státní dumu a zákonodárný orgán a ruské ministerstvo zahraničí začaly vykonávat jeho příkaz. Někteří ruští propagandisté a jestřábí experti již dříve tvrdili, že takový krok by demonstroval připravenost Moskvy vyvinout další jaderné zbraně a provést jaderné testy s cílem "vrátit strach z jaderné" války.

Oficiálním vysvětlením Kremlu pro odstoupení od CTBT je dosažení parity se Spojenými státy v jejich jaderných schopnostech. Spojené státy podepsaly CTBT v roce 1996, ale dosud ji neratifikovaly. Za zavřenými dveřmi se však zdá, že Moskvu nejvíce znepokojuje neúspěch při dosahování vytoužených diplomatických cílů v posledních několika kolech jaderného vydírání v posledních letech. Tento přístup zahrnoval pořádání dalších strategických jaderných cvičení a pozastavení Smlouvy o omezení strategických zbraní (START). Vzhledem k pokračující válce Ruska proti Ukrajině nejsou Washington a jeho spojenci v pozici, kdy by mohli vyjednávat s Kremlem v tradičním formátu kontroly zbrojení. Plánované zrušení ratifikace CTBT Moskvou však neznamená zrušení statusu Ruska jako signatáře smlouvy. Rusku tedy nebude automaticky dovoleno provádět jaderné testy. Možné obnovení jaderných testů v blízké budoucnosti má více co do činění s tím, že se Rusko rozhodlo soustavně porušovat režim nešíření jaderných zbraní a spolupracovat s dalšími porušovateli, jako je Írán a Severní Korea.

Uprostřed tohoto procesu Moskva monitoruje globální politickou reakci. Bude-li obecná reakce v Kremlu považována za zklamání, je úplné vystoupení z CTBT vysoce nepravděpodobné. Rusko může takové kroky dále ospravedlnit technickou nezbytností pro udržení dlouhodobé bezpečnosti jaderných hlavic. Podle Moskvy však ruský jaderný arzenál zůstává funkční a nevyžaduje žádné testování. Většina komponent používaných v ruských bojových hlavicích může být testována během podkritických testů a Rusko stále disponuje nezbytnými superpočítačovými kapacitami pro simulaci procesů v modernizovaných bojových hlavicích prostřednictvím živých testů. To vše znamená, že otázka jaderných testů je jen součástí nedávných eskalačních kroků Ruska.

Navzdory záměrům Moskvy může jeden z mechanismů zabránit Rusku v úplném stažení z CTBT. Rusko bude pravděpodobně i nadále omezováno globální sítí stovek monitorovacích stanic začleněných do přípravné komise Organizace Smlouvy o všeobecném zákazu jaderných zkoušek. Ruský segment sítě zahrnuje 32 stanic. V případě úplného odstoupení od CTBT bude Kreml omezen ve své schopnosti monitorovat další jaderné testy po celém světě. Není jasné, zda je Moskva připravena obětovat účast na této aktivitě, i když tato překážka by neměla být přeceňována. Rusko bude stále schopno monitorovat jadernou aktivitu v Severní Koreji, Íránu, jižní Asii a střední Asii vlastními kapacitami.

Omezený manévrovací prostor při použití jaderného vydírání nutí Kreml použít starý sovětský trik a vyhrožovat světu neexistující a dokonce ani technicky nemožnou zbraní. 5. října Putin oznámil úspěšný test střely s plochou dráhou letu "Burevěstnik" s jaderným pohonem. Oficiální zmínky o této zbrani se poprvé objevily v březnu 2018. Experimentální zbraň má údajně neomezený dostřel a je poháněna jaderným reaktorem. Hlavním technickým problémem této mýtické střely s plochou dráhou letu je však nízká pravděpodobnost konzistentně funkčního motoru na jaderný pohon. Tento motor se spoléhá na štít a chladicí systém, díky kterému je hmotnost a velikost takových motorů prakticky nepoužitelná pro jakékoli letadlo schopné nést střelu s plochou dráhou letu. Technická složitost motorů s jaderným pohonem vyžaduje značné množství vysoce kvalifikovaného technického personálu. Tento požadavek vrhá další pochybnosti na úspěšný test této střely s plochou dráhou letu s jaderným pohonem, protože ruskou zbrojní výrobu kvůli těžkým ztrátám na Ukrajině sužuje vážný nedostatek personálu.

Blafování Ruska s "Burevěstnikem" trvá už pět let a toto nedávné oznámení demonstruje omezený manévrovací prostor Moskvy při vývoji a udržování jejího jaderného arzenálu. Dříve či později bude ruské vedení nuceno se rozhodnout, zda bude následovat jestřáby a znovu zavede ostré jaderné testy, nebo zastaví nezodpovědnou rétoriku, která poškozuje globální režim nešíření jaderných zbraní. Vzhledem k neúspěchům na Ukrajině existuje jen malá naděje, že se Moskva přikloní k druhé možnosti, která ohrožuje regionální a globální bezpečnost.

Zdroj v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
2218

Diskuse

Obsah vydání | 20. 10. 2023