Leviatan bez hranic

18. 10. 2023

čas čtení 2 minuty
Západní učenci opakovaně nedokázali předpovědět klíčové posuny v chování Ruska. Je tomu tak z velké části proto, že příliš často uvažovali o Rusku v rámcích, které mohou fungovat jinde, ale které v Rusku zjevně neplatí, píše Andrej Makaryčev.

Po Putinově totální invazi na Ukrajinu se stalo zřejmým, že staré přístupy, které západní analytici používají k vysvětlení ruského chování, již nejsou účinné a musí být nahrazeny radikálně odlišnými.

Většina učenců nejen přehlédla agresivní potenciál neodmyslitelně spjatý se zdánlivě nevinnými výzvami Moskvy k "multipolaritě", ale selhala i v předvídání schopnosti ukrajinské společnosti a ukrajinských ozbrojených sil tak účinně odolávat agresi. To však znamená, že používanou optiku je třeba revidovat.

Někteří západní výzkumníci nadále věří, že modely, které používají jinde, mohou vysvětlit i příčiny ruské války na Ukrajině. Jejich logika se tedy v podstatě scvrkává na myšlenku, že veškeré chování lze vysvětlit – a proto normalizovat – z toho či onoho důvodu. Výsledkem je, že pro takové učence neexistuje deviantní chování, jen "jiná logika".

Avšak existuje alternativní přístup. Místo toho, aby se zjistila příčina, učenec se může snažit rozluštit 'mentální mapy, které vedou kremelské podněcovatele války. To znamená, že i když nemůžeme říci, Proč se z něj stal zločinec, můžeme se pokusit interpretovat svět v jeho pojmech.

Existují dokonce čtyři možnosti takového přístupu. Za prvé, ruské vedení nikdy nejednalo podle logiky národního státu v USA v obvyklém smyslu. Kulturní nacionalismus se v Rusku automaticky mění v imperialismus.

Za druhé, ruský stát není nástrojem administrativy, ale živým Leviathanem se všemi jeho monstrózními aspekty a atributy. Jeho funkcí je získat, ale ne spravovat.

Za třetí to znamená, že západní učenci by se měli vyhýbat předpokladu, že mohou aplikovat koncepty vyvinuté pro západní země, jako je měkká moc, na Rusko.

A za čtvrté, západní učenci musí přestat hledat strategii nebo ideologii v tom, co Rusko dělá. "Éra 'velkých vyprávění', jak nám říkají postmodernisté, skončila - a Putin je toho jasným důkazem. Všechno je situační a taktické, pokud to jde nad rámec základní povahy samotného ruského státu.

Nemůžeme dát přesnou odpověď na to, proč Rusko zpočátku dávalo přednost napodobování Západu a pak se od něj distancovalo. Ale na druhou stranu můžeme ukázat a popsat, jak se tím Rusko řídilo trajektorií, kterou by mnozí raději neviděli - a proti které se vede válka na Ukrajině.

Zdroj v ruštině: ZDE

1
Vytisknout
2617

Diskuse

Obsah vydání | 20. 10. 2023