Válka mezi Izraelem a Hamásem: Netanjahu prohlásil, že se nesnaží "vládnout Gaze"; OSN naléhá na koordinaci ohledně přerušení bojů

10. 11. 2023

čas čtení 25 minut
- Izraelské okupační síly zahájily palbu proti jednotce intenzivní péče v nemocnici Al Kuds

- Světová zdravotnická organizace uvedla, že největší nemocnice v Gaze, kde se ukrývá až 50 000 lidí, čelí bombardování.

Palestinští představitelé uvedli, že Izrael v pátek zahájil nálety na nejméně tři nemocnice nebo v jejich blízkosti, zatímco americký ministr zahraničí Antony Blinken varoval, že ve válce bylo zabito "příliš mnoho Palestinců".

Noční záběry ukazují lidi shromážděné před nemocnicí al-Šifa ve městě Gaza. Je slyšet výbuch a je vidět, jak lidé křičí a utíkají z místa. Margaret Harrisová, mluvčí WHO, uvedla, že 20 nemocnic v Gaze je mimo provoz a že v Šífě dochází k "intenzivnímu násilí".

Palestinský Červený půlměsíc podle agentury Reuters uvedl, že při střelbě izraelských sil v nemocnici Al-Kuds v Gaze byl zabit jeden člověk a 28 dalších bylo zraněno.

Většinu zraněných tvořily děti, uvedla organizace v prohlášení. Dodala, že dva z nich jsou v kritickém stavu v důsledku střelby odstřelovačů mířících na nemocnici.

Izraelská armáda se k události bezprostředně nevyjádřila.

-Palestinští představitelé v pátek uvedli, že izraelské nálety zasáhly v pátek tři nemocnice a školu v Gaze a zabily nejméně 22 lidí a u další nemocnice probíhala pozemní bitva

- Podle kopie dopisu, kterou viděla agentura Reuters, podepsalo více než 1 000 úředníků americké Agentury pro mezinárodní rozvoj (USAID) otevřený dopis vyzývající Bidenovu administrativu, aby vyzvala k okamžitému příměří ve válce mezi Izraelem a Hamásem.

 

"Jako odborníci v oblasti rozvoje, veřejného zdraví a humanitární pomoci jsme znepokojeni a zklamáni četným porušováním mezinárodního práva; zákonů, jejichž cílem je chránit civilisty, zdravotnický a mediální personál, stejně jako školy, nemocnice a místa bohoslužeb," uvádí se v dopise.

Dopis, který byl zveřejněn na začátku tohoto měsíce, od té doby získal 1 029 podpisů od všech humanitárních organizací.

Agentura Reuters jej označila za nejnovější projev znepokojení v americké vládě nad neochvějnou podporou prezidenta Joea Bidena Izraeli v jeho reakci na útoky palestinských ozbrojenců z Hamásu ze 7. října, při nichž zahynulo 1 400 Izraelců, většinou civilistů.

- Rozhořčení nad veřejným výrokem republikánské poslankyně ze státu Florida, která vyjádřila názor, že by všichni Palestinci měli zemřít.

Demokratická poslankyně státu Florida Angie Nixonová ve svém projevu během debaty ve státním zákonodárném sboru o výzvě k příměří při izraelské invazi do Gazy uvedla:   "Jsme na 10 000 mrtvých Palestinců. Kolik jich bude stačit, aby zemřelo?"

"Všichni," ozvala se v odpovědi Michelle Salzmanová.

Sněmovna reprezentantů státu Florida později hlasovala v poměru 104:2 pro zamítnutí rezoluce Nixonové.

- Washington odmítl výzvy arabských a palestinských představitelů a dalších osobností, aby vyzval Izrael k zastavení útoku na pásmo Gazy kontrolované hnutím Hamás, při němž podle údajů ministerstva zdravotnictví Gazy zahynulo více než 11 000 Palestinců, z toho přes 4 500 dětí.

- Tři palestinské skupiny pro lidská práva uvedly, že požádaly Mezinárodní trestní soud (ICC) o vyšetřování Izraele, který obviňují z páchání válečných zločinů včetně genocidy bombardováním a obléháním Gazy, informuje agentura Reuters.

Žádost přichází týden poté, co rodiny izraelských obětí útoků ze 7. října podaly u ICC dokumenty, v nichž naléhají na soud, aby prošetřil, zda Hamás v Gaze nevybíravě zabil stovky nebojujících osob včetně dětí a unesl více než 200 dalších.

V pátek tyto tři skupiny na ochranu práv - Al Haq, Al Mezan a Palestine Human Rights Campaign - uvedly, že požádaly ICC, aby se zaměřil na izraelské nálety na hustě obydlené civilní oblasti v Gaze, obléhání území a vysídlování obyvatelstva.

"Tyto akce představují válečné zločiny a zločiny proti lidskosti, včetně genocidy a podněcování ke genocidě," uvedly ve společném prohlášení.

Izrael - který není členem haagského soudu a neuznává jeho jurisdikci - na žádost o komentář bezprostředně nereagoval.

- Tisíce lidí, kteří se ukrývají v nemocnici Šífa, uprchly po úderech - zprávy

Palestinští evakuanti prchající ze severní bojové zóny Gazy sdělili agentuře Associated Press, že tisíce vysídlených osob, které se ukrývaly v nemocnici al-Šifa v centru města Gazy, uprchly po nočních explozích, které zde nastaly.

V nemocnici našlo útočiště téměř 80 000 lidí.

Někteří z uprchlíků v pátek uvedli, že zde zůstalo jen několik stovek těžce zraněných pacientů a lékařů. Lékaře v nemocnici Šifa nebylo možné okamžitě zastihnout, aby se k situaci vyjádřili, protože bylo přerušeno telefonické a internetové spojení.

Izraelská armáda tvrdí, že se Hamás ukrývá v nemocnicích a pod nimi a že si pod nemocnicí Šifa zřídil velitelské centrum, což militantní skupina i personál nemocnice popírají.

Zdravotníci v Gaze uvedli, že přes noc a v pátek časně ráno byly provedeny údery v blízkosti čtyř nemocnic.

Vysoce postavený izraelský bezpečnostní činitel sdělil agentuře Associated Press, že probíhá prověřování a že podle prvních zjištění byl jeden úder na Šifu výsledkem chybné střelby extremistů.

- Šéf OSN pro lidská práva naléhá na vyšetřování izraelských "vysoce účinných" zbraní

Šéf OSN pro lidská práva Volker Türk vyzval k vyšetřování toho, co označil za "nerozlišující" izraelské bombardování a ostřelování" hustě obydlených oblastí v pásmu Gazy, informuje agentura Reuters.

- Americký ministr zahraničí Antony Blinken řekl, že zemřelo "příliš mnoho" Palestinců

V projevu v Dillí Blinken uvedl, že USA "oceňují" kroky Izraele k minimalizaci civilních obětí, ale že to nestačí, píše agentura Associated Press.

Řekl, že USA navrhly Izraelcům další nápady, včetně delších "humanitárních pauz" a rozšíření množství pomoci, která se do Gazy dostává.

Snahu Izraele formalizovat pauzy ve vojenských operacích a vytvoření druhého bezpečného koridoru, který by mohli využít k úniku před škodami, oceňuje, řekl.

Tyto kroky podle něj "zachrání životy a umožní, aby se k Palestincům v nouzi dostalo více pomoci", ale zároveň "je třeba udělat mnohem více pro ochranu civilistů a zajistit, aby se k nim dostala humanitární pomoc".

Americký diplomat řekl, že "příliš mnoho Palestinců bylo zabito, příliš mnoho jich v posledních týdnech trpělo" a že je třeba udělat vše pro to, aby se jim neubližovalo a aby se jim dostalo co nejvíce potřebné pomoci.
 
 
Izraelský útok na největší nemocnici v Gaze zabil 13 lidí

Při izraelském úderu na areál nemocnice Al-Šifa zahynulo 13 lidí, uvedla podle agentury AFP vláda Hamásu v pásmu Gazy.

"Třináct mučedníků a desítky zraněných při dnešním izraelském úderu na komplex Al-Šifa" v centru Gazy, uvádí se ve vládním prohlášení. Novináři sice zatím nemohli toto tvrzení ověřit, ale novinář AFP uvedl, že před nemocnicí viděl nejméně sedm zakrytých těl.

Izraelská armáda neposkytla bezprostřední komentář. Izrael ve čtvrtek informoval o těžkých bojích v blízkosti nemocnice a uvedl, že zabil desítky bojovníků a zničil tunely, které jsou klíčové pro bojeschopnost Hamásu.

Izraelská armáda opakovaně obvinila Hamás, že využívá nemocnice, zejména nemocnici al-Šifa, ke koordinaci svých útoků proti armádě a také jako úkryty pro své velitele.

Orgány Hamásu a lékaři tato obvinění odmítají.

- Mohammed Zaqout, generální ředitel nemocnic v Gaze, uvedl, že čelí "katastrofální situaci" bez elektřiny, vody a potravin.

"Nejsme schopni poskytovat služby zraněným a nemocnice jsou neustále bombardovány Izraelem," řekl Zaqout.

- Izraelské údery v pátek brzy ráno zasáhly několik nemocnic ve městě Gaza

Údery přicházejí v době, kdy se izraelská armáda v rámci boje s ozbrojenci Hamásu dostává hlouběji do hustě obydlených městských čtvrtí, informuje agentura Associated Press.

Izrael obvinil bojovníky Hamásu, že se skrývají v nemocnicích a využívají nemocniční komplex Šífa jako své hlavní velitelské centrum. Toto tvrzení popírá tato extremistická skupina i personál nemocnice, podle něhož si Izrael jen vytváří záminku k úderu.

Podle vedoucího mediální kanceláře Hamásu v Gaze Salamy Maaroufa Izrael v pátek brzy ráno zasáhl nádvoří nemocnice Šifa a porodnické oddělení. Údery byly provedeny v blízkosti celkem tří nemocnic, řekl Maarouf televizní stanici Al-Džazíra, ale neuvedl žádné údaje o počtu obětí.

Zdravotnické úřady v Gaze později uvedly, že v nemocnici Šifa byl zabit jeden člověk a několik osob bylo zraněno.

Izraelské síly se k tomu zatím nevyjádřily.

- Agentura Reuters přináší další informace o zprávách o izraelských úderech v blízkosti nemocnic v Gaze po tiskové konferenci s mluvčí WHO Margaret Harrisovou.

Harrisová novinářům řekla, že nemocnice Al Šífa ve městě Gaza, která patří k největším nemocnicím v pásmu Gazy, "je pod palbou".

Uvedla také, že došlo k "významnému bombardování" nemocnice Rantissi, jediné nemocnice poskytující dětské služby v severní Gaze.

V nemocnici Rantissi jsou děti na přístrojích a podstupují dialýzu, dodala Harrisová s tím, že by je nebylo možné bezpečně evakuovat.

Dvacet z 36 nemocnic v pásmu Gazy je nyní zcela mimo provoz, uvedla. Začátkem tohoto týdne WHO uvedla, že tento počet zahrnuje i jedinou psychiatrickou nemocnici v pásmu Gazy.

- Libanonský Hizballáh podporovaný Íránem prohlásil, že izraelská palba zabila sedm jeho bojovníků, neupřesnil však, kde a kdy zemřeli, uvedla agentura Agence France-Presse.


- Hamas vypálil rakety hluboko do Izraele, což spustilo sirény v Tel Avivu

V Tel Avivu a okolních oblastech se rozezněly sirény, Hamás   vypálil rakety hluboko do Izraele, informuje agentura Reuters.

Lékaři oznámili, že dvě ženy v Tel Avivu utrpěly střepinová zranění při této salvě, která následovala po relativním útlumu raketové palby v době, kdy izraelské síly v pátém týdnu války pokračují v pozemní ofenzívě v Gaze.

Armáda uvedla, že od 7. října bylo na Izrael z Gazy a dalších front vypáleno přibližně 9 500 raket, střel a bezpilotních letounů. Dodala, že 2 000 z nich bylo sestřeleno protivzdušnou obranou, zatímco přibližně 12 % raket z Gazy, které jsou většinou místní výroby, dopadlo krátce na palestinské území.

"Se vstupem (izraelských) pozemních sil došlo k výraznému poklesu počtu odpalů," uvedla.

Čísla uvedená izraelskou armádou nebylo možno ověřit.

- Izraelská armáda uvedla, že při rozsáhlém zásahu na okupovaném Západním břehu Jordánu zatkla 41 Palestinců.

Izraelská armáda uvedla, že 14 ze zatčených byli extremisti. Uvedla také, že zničila domy dvou extremistů, které obvinila z provedení srpnového útoku, při němž byla zabita izraelská žena a vážně zraněn jeden Izraelec. K útoku se tehdy přihlásila odnož sekulární nacionalistické strany Fatah, Brigáda mučedníků al-Aksá.

Izraelské síly rovněž uvedly, že "zapečetily" obchod v Hebronu, který podle nich sloužil k tisku "provokativních materiálů pro Hamás", a provedly razie ve třech uprchlických táborech na Západním břehu Jordánu, kde prý zabavily zbraně.

Izraelská armáda uvedla, že od začátku války zatkla na Západním břehu 1 540 Palestinců, přičemž 930 z nich označila za osoby napojené na Hamás. Klub palestinských vězňů, který zastupuje palestinské vězně, uvádí mnohem vyšší čísla: 90 zadržených v noci na čtvrtek a 2 400 zatčených na Západním břehu od začátku války.
 
- Ve městě Chán Júnis na jihu Gazy nabízejí dobrovolníci dětem krátký únik od konfliktu tím, že s nimi hrají hry a zábavné aktivity.

'Děti se vracejí opravdu šťastné, oživují svého hravého ducha,' říká jeden z rodičů.


- Izraelský premiér říká, že se nesnaží obsadit Gazu, ale je třeba zabránit opětovnému vzniku "útvaru podobného Hamásu"; mluvčí OSN vyzývá ke koordinaci pauz, aby bylo možné účinně poskytovat pomoc


    Benjamin Netanjahu prohlásil, že Izrael po válce proti Hamásu neusiluje o dobytí, okupaci nebo správu Gazy, ale v případě potřeby by bylo třeba, aby na palestinské území vstoupila "věrohodná síla", která by zabránila vzniku militantních hrozeb.

Benjamin Netanjahu odmítl dohodu o pětidenním příměří s palestinskými militantními skupinami v Gaze výměnou za propuštění některých rukojmích zadržovaných na tomto území na počátku války.


 - Agentura Reuters přinesla další komentář vysokého komisaře OSN pro lidská práva, který dnes ráno prohlásil, že Izrael musí přijmout okamžitá opatření na ochranu Palestinců na okupovaném Západním břehu Jordánu.

V rozhovoru s novináři v Jordánsku Volker Türk uvedl, že od začátku října bylo při incidentech s izraelskými bezpečnostními silami zabito nejméně 176 Palestinců, z toho 43 dětí a jedna žena. Nejméně osm Palestinců bylo zabito izraelskými osadníky.

Již před zahájením izraelské války proti Hamásu v Gaze byl tento rok s přibližně 200 mrtvými Palestinci na Izraelem okupovaném Západním břehu Jordánu nejsmrtelnějším v historii.

Türk dodal:

    Je povinností Izraele zajistit, aby všechny případy násilí byly rychle a účinně vyšetřeny a aby obětem byla poskytnuta účinná náprava.

    "Pokračující široce rozšířená beztrestnost za taková porušení je nepřijatelná, nebezpečná a je jasným porušením závazků Izraele podle mezinárodního práva v oblasti lidských práv."
 
- Francesca Albanese, zvláštní zpravodajka OSN pro palestinská území, označila rozhodnutí Izraele povolit čtyřhodinové přestávky v bojích za "velmi cynické a kruté".

"Dochází k nepřetržitému bombardování, 6 000 bomb každý týden na pásmo Gazy, na tento malý kousek země, kde jsou lidé uvězněni, a destrukce je obrovská. Po tom, co Izrael dělá Pásmu Gazy, už nebude cesty zpět," řekl Albanese podle agentury Associated Press novinářům v australském Adelaide.

"Takže čtyřhodinové příměří ano, aby se lidé mohli nadechnout a vzpomenout si, jak zní život bez bombardování, než je začnou znovu bombardovat. Je to velmi cynické a kruté."

Její výroky přišly poté, co Bílý dům uvedl, že Izrael začne v některých částech severní Gazy uplatňovat několikahodinové přestávky, aby umožnil lidem odejít. Zatím však nejsou jasné známky toho, že by k tomu mělo dojít.

Mluvčí OSN Stéphane Dujarric v reakci na oznámení USA uvedla, že veškeré plány na krátkodobé přestávky v bojích v Gaze musí být prováděny v koordinaci s OSN a odsouhlaseny všemi stranami, aby byly "skutečně účinné".
- IDF potvrdily, že zaútočily na skupinu v Sýrii, která je zodpovědná za dron, jenž ve čtvrtek zasáhl školu v jihoizraelském městě Ejlat. Armáda neuvedla, jaká organizace v Sýrii dron vypustila. Uvedla, že: "IDF považují syrský režim za plně odpovědný za každou teroristickou činnost vycházející z jeho území."

- Palestinští představitelé uvedli, že Izrael v pátek podnikl nálety na nejméně tři nemocnice nebo v jejich blízkosti, což dále zdůraznilo nejistotu zdravotnického systému na palestinském území, které se snaží vyrovnat s tisíci lidí zraněných nebo vysídlených v izraelské válce proti bojovníkům Hamásu. Izrael na tato tvrzení nereagoval.

- Bílý dům již dříve oznámil, že Izrael začne v některých částech severní Gazy zavádět čtyřhodinové "humanitární pauzy", aby umožnil lidem odejít. Zatím však nejsou jasné známky toho, že by k tomu došlo. Izraelská armáda uvedla, že nesouhlasila s příměřím, ale že bude i nadále povolovat "taktické, místní přestávky", aby do Gazy pustila humanitární pomoc. Jakékoli plány na krátkodobé přerušení bojů v Gaze musí být prováděny v koordinaci s OSN a po dohodě všech stran, aby byly "skutečně účinné", uvedl mluvčí OSN Stéphane Dujarric.

- V Izraeli uspořádali zdravotníci, rodiny rukojmích a jejich příznivci 9. listopadu demonstraci před sídlem Mezinárodního výboru Červeného kříže (MVČK) v Tel Avivu. Vyzývali organizaci, aby požadovala přístup k návštěvě a ošetření rukojmích, kteří jsou stále zadržováni v Gaze.

-  Zpráva OSN vykresluje drsný obraz palestinského hospodářství po měsíci války a téměř úplného izraelského obléhání Gazy. Podle OSN se hrubý domácí produkt na Západním břehu Jordánu a v Gaze během prvního měsíce války snížil o 4 % a více než 400 000 lidí se ocitlo v chudobě, což je ekonomický dopad, který nebyl zaznamenán během konfliktů v Sýrii a na Ukrajině ani v žádné předchozí válce mezi Izraelem a Hamásem.

- Podle průzkumu Centra pro výzkum veřejných záležitostí Associated Press-NORC jsou američtí  demokraté rozděleni v názoru na to, jak prezident Joe Biden řeší konflikt Izrael-Hamás. Průzkum zjistil, že 50 % demokratů schvaluje způsob, jakým Biden konflikt řídí, zatímco 46 % s ním nesouhlasí - a obě skupiny se výrazně rozcházejí v názoru na podporu Izraele ze strany USA.
 
- Izraelské údery zasáhly v pátek brzy ráno několik nemocnic ve městě Gaza - mediální kancelář v Gaze

Údery přicházejí v době, kdy se izraelská armáda v boji s ozbrojenci Hamásu tlačí hlouběji do hustě obydlených městských čtvrtí, informuje agentura Associated Press.

- Izrael obvinil bojovníky Hamásu, že se skrývají v nemocnicích a využívají nemocniční komplex Šífa jako své hlavní velitelské centrum. Toto tvrzení  militantní skupina i zaměstnanci nemocnice popírají, podle nich si Izrael vytváří záminku k úderu.

-Podle vedoucího mediální kanceláře Hamásu v Gaze Salamy Maaroufa Izrael v pátek brzy ráno zasáhl nádvoří nemocnice Šifa a porodnické oddělení.
Údery byly provedeny v blízkosti celkem tří nemocnic, řekl Maarouf televizní stanici Al-Džazíra, ale neuvedl žádné údaje o počtu obětí.

Zdravotnické úřady v Gaze později uvedly, že v nemocnici Shifa byl zabit jeden člověk a několik osob bylo zraněno.

Izraelské síly se k tomu zatím nevyjádřily.

- Turecký prezident uvedl, že řekl americkému ministru zahraničí Antony Blinkenovi, že počet kamionů s humanitární pomocí, které denně vjíždějí do Gazy, by měl být zvýšen na nejméně 500.

Podle agentury Associated Press Recep Tayyip Erdogan novinářům řekl, že tuto otázku přednesl Blinkenovi během rozhovorů na začátku tohoto týdne.

Erdoğan uvedl, že Blinkenův přístup k návrhu - který mu v Ankaře tlumočil turecký ministr zahraničí Hakan Fidan - byl "pozitivní".

Televize NTV a další média citovala Erdoğana, který uvedl, že současný počet kamionů s humanitární pomocí, které projíždějí do Gazy, je "20 až 30 kamionů".

Erdoğan uvedl, že Turecko chce řešit nedostatek sanitek v Gaze a spolupracuje s dalšími zeměmi na dodávkách potravin a léků. Dodal, že Ankara je rovněž připravena léčit ve svých nemocnicích civilisty z Gazy s chronickými chorobami, jako je například rakovina.
 
- Vysoký komisař OSN pro lidská práva Volker Türk vyzval Izrael, aby přijal okamžitá opatření na ochranu Palestinců na Západním břehu Jordánu, informovala agentura Reuters.


Výzva přichází den poté, co izraelské obranné síly zabily 18 Palestinců a nejméně 20 dalších zranily během několikahodinového denního náletu na město Jenin a jeho uprchlický tábor na okupovaném Západním břehu Jordánu.

Izraelská armáda uvedla, že v Jeninu provádí protiteroristické razie, a neposkytla žádné další podrobnosti.

Z jordánského hlavního města Ammánu Türk novinářům řekl:

    Vyzývám rovněž izraelské úřady, aby neprodleně přijaly opatření, aby podnikly kroky k zajištění ochrany Palestinců na Západním břehu Jordánu, kteří jsou denně vystavováni násilí ze strany izraelských sil a osadníků, špatnému zacházení, zatýkání, vystěhovávání, zastrašování a ponižování."

- Írán varoval, že rozsah utrpení civilistů způsobený izraelskou válkou proti Hamásu nevyhnutelně povede k rozšíření konfliktu, informuje agentura Reuters.

"Vzhledem k rozšíření intenzity války proti civilním obyvatelům Gazy se rozšíření rozsahu války stalo nevyhnutelným," řekl ve čtvrtek večer íránský ministr zahraničí Hosejn Amir-Abdollahian svému katarskému protějšku šejku Mohammedovi bin Abdulrahmanovi al-Thánímu.

Íránská státní televize Press TV o těchto poznámkách, které zazněly během telefonického rozhovoru, informovala v pátek.

Tyto komentáře by mohly zvýšit obavy, zda diplomatické úsilí Washingtonu a rozmístění amerických námořních sil ve východním Středomoří dokáže zabránit další destabilizaci konfliktu na Blízkém východě, poznamenává agentura Reuters.
 
- Světová zdravotnická organizace bije na poplach v souvislosti s šířením infekčních nemocí v Gaze v důsledku intenzivního přelidnění, kontaminované vody a nedostatečného přístupu k hygienickým zařízením.

WHO ve svém prohlášení uvedla, že od poloviny října 2023 je více než polovina z 33 551 hlášených případů průjmu mezi dětmi mladšími pěti let.

Organizace uvedla, že se jedná o výrazný nárůst oproti zhruba 2 000 případů měsíčně u dětí mladších pěti let, které byly zaznamenány v průběhu let 2021 a 2022.

    Ve zdravotnických zařízeních poškozené vodní a hygienické systémy a ubývající čisticí prostředky téměř znemožnily udržovat základní opatření pro prevenci a kontrolu infekcí. Tento vývoj podstatně zvyšuje riziko infekcí vznikajících při úrazech, operacích, ošetřování ran a porodech.

    "Nedostatečné osobní ochranné prostředky znamenají, že zdravotničtí pracovníci se mohou sami nakazit a přenášet infekce při poskytování péče svým pacientům. Nakládání se zdravotnickým odpadem v nemocnicích bylo vážně narušeno, což dále zvyšuje expozici nebezpečným materiálům a infekcím."

- Útok Hamásu na Izrael ze 7. října - a izraelská reakce - vynesl na povrch dlouho doutnající napětí na univerzitních kampusech v USA.

Výhrůžky a střety někdy přicházejí i zevnitř, například na Cornellu, kde je podle agentury Associated Press jeden ze studentů obviněn ze zveřejňování internetových výhrůžek židovským studentům. Student Massachusettské univerzity byl zatčen poté, co na demonstraci údajně udeřil židovského studenta a plivl na izraelskou vlajku. Na Stanfordu byl arabský muslimský student sražen autem v případě, který je vyšetřován jako trestný čin z nenávisti.

- Agentura Associated Press informuje, že se v pátek sešli diplomaté a šéfové obrany Indie a USA, kteří se zaměřili na bezpečnostní otázky týkající se Indopacifiku, Číny a války mezi Izraelem a Hamásem.

Indický ministr zahraničních věcí Subrahmanyam Jaishankar uvedl, že situace na Blízkém východě je velkým problémem. "Indie se vždy zasazovala o obnovení přímých jednání směřujících k vytvoření svrchovaného, nezávislého a životaschopného státu Palestina žijícího v bezpečných a uznaných hranicích po boku Izraele v míru."

Americký ministr zahraničí Antony Blinken uvedl, že USA a Indii pojí silné partnerství a že budou jednat o záležitostech s dopadem na budoucnost.

Blinken se v Asii intenzivně věnuje diplomacii s regionálními partnery, aby ukázal jednotu v otázce ruské války na Ukrajině a dalších závažných problémů a zabránil prohloubení stávajících rozdílů v otázce Gazy.

Zdroj v angličtině ZDE

1
Vytisknout
2299

Diskuse

Obsah vydání | 14. 11. 2023