Stovky tisíc lidí se v Londýně sešly na shromáždění za Gazu, policie zatkla krajně pravicové demonstranty

12. 11. 2023

čas čtení 6 minut
Pozn. JČ: Pod vlivem  českých médií si mnozí Češi myslí, že v Londýně demonstrovali "muslimové", Tady je svědectví jednoho židovského účastníka:

Obrovská účast na demonstraci  zvýší tlak na Rishiho Sunaka a Keira Starmera, aby podpořili výzvy k příměří v blízkovýchodním konfliktu.

Stovky tisíc lidí v sobotu pokojně pochodovaly centrem Londýna na protest proti pokračujícímu izraelskému bombardování Gazy, a to po týdnu intenzivní politické debaty o policejním dohledu nad citlivými demonstracemi.

Metropolitní policie uvedla, že se do hlavního města sjelo asi 300 000 lidí ze všech částí země, zatímco organizátoři propalestinské akce odhadli počet účastníků na 800 000 a prohlásili, že se jedná o jeden z největších pochodů v britské historii.

 

Účast přispěje k politickému tlaku na premiéra Rishiho Sunaka i předsedu labouristů Keira Starmera, aby podpořili výzvy k příměří v konfliktu, který začal po teroristickém útoku Hamásu v Izraeli 7. října, při němž bylo zavražděno 1 200 Izraelců a zajato asi 240 rukojmích.

V pátek ministerstvo zdravotnictví Gazy uvedlo, že neúnavné izraelské odvetné bombardování zabilo na tomto území 11 078 lidí, zatímco 1,5 milionu lidí bylo nuceno opustit své domovy, které byly většinou zničeny izraelským bombardováním.

Pochod se uskutečnil v době zvýšeného napětí mezi londýnskou policií a Suellou Bravermanovou, ministryní vnitra, která minulý týden obvinila policii, že při demonstracích projevuje zaujatost a že upřednostňuje levicové akce a to, co nazvala propalestinskou "chátrou".

V sobotu dopoledne se krajně pravicoví protiprotestující střetli s policií poblíž Kenotafu ve Whitehallu před ceeremonií ke Dni příměří. Potyčky vypukly, když se policie krátce po desáté hodině dopoledne pokusila zastavit dav krajně pravicových aktivistů, islamofobů a fotbalových fanoušků s anglickými vlajkami, kteří pochodovali po nábřeží směrem k Whitehallu.

Skupina, která skandovala "England til I die" (Anglie, dokud nezemřu), se protlačila policejní bariérou a někteří křičeli "pojďme je dostat", zatímco policisté zasahovali obušky. K dalším střetům došlo v čínské čtvrti, kde skandovali protiprotestující: "Už nejste Angličané" na adresu policistů. Londýnská policie uvedla, že policisté "čelili agresi ze strany protiprotestujících, kterých je v oblasti značné množství".

Mezi davy protestujících byl vidět Tommy Robinson, zakladatel a bývalý vůdce krajně pravicové English Defence League.

Do večera docházelo k dalším střetům, včetně davu zhruba 150 pravicových demonstrantů na Parlamentním náměstí. Podle BBC se skandoval urážlivý pokřik proti Alláhovi a byla roztrhána palestinská vlajka. Do sobotního večera policie uvedla, že došlo ke 126 zatčením a devět policistů bylo při střetech zraněno.

Zástupce komisaře Metropolitní policie Matt Twist uvedl, že násilí ze strany pravicových demonstrantů vůči policii "bylo mimořádné a hluboce znepokojující". Uvedl, že ke zvýšení napětí přispěla "intenzivní debata o protestech a policejní práci".

Londýnský starosta Sadiq Khan připsal vinu za násilnosti ministryni Bravermanové, která podle něj rozdmýchala napětí a přivedla do ulicx lidi na krajní pravici. "Scény výtržností, kterých jsme byli svědky u kenotafu, jsou přímým důsledkem slov ministryně vnitra. Práce policie se tím značně ztížila," řekl.

Humza Yousaf, premiér Skotska, rovněž vyzval Bravermanovou k rezignaci. "Ministryně vnitra dodala krajní pravici odvahu. Celý týden strávila rozdmýcháváním plamenů konfliktu. Nyní útočí na policii v Den příměří. Pozice ministryně vnitra je neudržitelná. Musí odstoupit."

Vzhledem k tomu, že Downing Street se ocitla pod tlakem konzervativních poslanců z celé strany, aby Bravermanovou odvolala, Sunak v sobotu večer odsoudil "násilné, zcela nepřijatelné" scény. Uvedl, že odpovědnost nese jak krajní pravice, tak "sympatizanti Hamásu".

"Vzpomínkový víkend je časem, kdy se máme jako národ spojit a připomenout si ty, kteří bojovali a zemřeli za naši svobodu," řekl. "To, čeho jsme dnes byli svědky, nehájí čest našich ozbrojených sil, ale naprosto je znevažuje.

Bravermanová se v sobotu večer nevyjádřila. Desítky konzervativních poslanců bombardovaly  šéfy strany požadavky na její propuštění. Vysoce postavené vládní zdroje naznačily, že premiér nechtěl, aby oslavy Dne příměří byly zastíněny odvoláním vysoce postavené ministryně kabinetu, ale že o jejím vyhazovu stále uvažuje.

Policie uvedla, že naprostá většina zatčení se týkala krajně pravicových kontraprotestujících. V sobotu večer však zadržela skupinu asi 150 propalestinských demonstrantů na Grosvenor Square v Belgravii poté, co tam prý byla odpálena pyrotechnika.

Přestože propalestinská demonstrace byla pokojná, mnozí z přítomných skandovali "od řeky k moři", což mnozí označují za podporu likvidace státu Izrael. Skandující se bránili, že to neznamená požadavek likvidace Izraele, ale požadavek, aby byla rovná práva Palestinců uznávána po celém Izraeli.

Policie rovněž uvedla, že vyšetřuje nejméně pět obvinění z trestných činů z nenávisti, včetně antisemitských a rasistických skandování a transparentů, které se na pochodu objevily.

Policisté uvedli, že na jednom z nich bylo napsáno "Vítejte v Gaze, která je dvojčetem Osvětimi". Další osoba nesla nápis s antisemitským tropem izraelského hada omotaného kolem zeměkoule, uvedla policie, a pátrá se také po dvou mužích, kteří měli na hlavách zřejmě čelenky Hamásu.

Zástupce londýnského policejního šéfa  Laurence Taylor uvedl:  "Naším úkolem je zajistit, abychom policii řídili nepoliticky a objektivně, abychom vyvážili práva všech, ať už jde o demonstranty, kontraprotestující nebo lidi, kteří v Londýně žijí nebo do něj přijíždějí." A naším úkolem o tomto víkendu je zajistit, aby lidé byli v bezpečí, a na to se zaměřuji."

Podrobnosti v angličtině ZDE

1
Vytisknout
2572

Diskuse

Obsah vydání | 14. 11. 2023