Na principu, že občan nemá vlastnit zbraně, není nic levicového

10. 1. 2024 / Jan Čulík

čas čtení 1 minuta
Není nic levicového ani na jednoduchém poukázání na fakt, že všeobecné vlastnictví zbraní v USA vede každoročně k desetitisícům mrtvých.

Ten statistický údaj, že v roce 2023 bylo ve Spojených státech střelnými zbraněmi drženými v soukromém vlastnictví usmrceno 40 167 lidí, což je v průměru téměř 118 úmrtí každý den, je "levicový"? :)

To mi tedy promiňte. Uznávám, že spousta lidí je stále ještě po pětatřiceti letech od pádu komunismu zakomplexována svou nenávistí ke komunistickému režimu (který velká část dnešního obyvatelstva České republiky vůbec nezažila), ale s vlastnictvím zbraní to nemá absolutně nic společného.
 


Jsou to zcela jednoduchá fakta: V zemích, kde je zakázáno soukromé vlastnictví zbraní, většinou nedochází k opakovaným  masovým vraždám střelnými zbraněmi, v zemích, kde je zbraňová legislativa liberální nebo neexistuje, k nim dochází. To je zjevný fakt, a bláboly o levicovosti či pravicovosti s tím nemají nic společného.

Píšu to z Británie, kde mě sice může zabodnout blázen nožem, ale nikdo tady nevystřílí automatickou zbraní fakultu, protože prostě automatické zbraně nejsou v civilizované zemi občanovi k dispozici.

Principem civilizovaných zemí je, že na vlastnictví zbraní má monopol stát. Který má samozřejmě povinnost občana bránit před  násilím, z vlastní země i ze zahraničí.

Argument v textu anonymního příspěvatele je pozoruhodný. Už jsem ho ale slyšel několikrát, takže zřejmě tohle bude názor v českém prostoru docela rozšířený: Česká armáda je k ničemu, čeští občané nejsou ochotni ji kultivovat tak, aby byla vysoce efektivní a funkční, hrozí nám Putin, ten, kdo chce přežít, musí si do domácnosti pořídit samopal.

No teda.

Co ještě v Česku vymyslíme?

2
Vytisknout
2873

Diskuse

Obsah vydání | 11. 1. 2024