Ukrajina začala proti ruské armádě používat americkou taktiku z vietnamské války

13. 5. 2024

čas čtení 2 minuty
Ukrajinské letectvo přijalo taktiku amerického letectva z vietnamské války k ničení ruských systémů protivzdušné obrany na frontové linii.

Taktika, která byla nazvána "Wild Weasel", spočívá v tom, že piloti letadel dovolí radarům nepřátelské protivzdušné obrany, aby je detekovaly. Poté jsou radarové vlny vystopovány až k jejich zdroji a střely AGM-88 (HARM) udeří na stanovené souřadnice.

Spojené státy dodávají Ukrajině rakety vzduch-země HARM od poloviny roku 2022. Jejich dolet je asi 150 km. Jsou schopny detekovat nepřátelské radary a zasáhnout je i po vypnutí radarových systémů. Americká armáda použila HARM pro tyto účely v Libyi, Iráku a bývalé Jugoslávii.

Rakety HARM se přitom obtížně přizpůsobují pro odpalování z letounů MiG-29 a Su-27 sovětské výroby, které tvoří základ flotily ukrajinského letectva. Aby byl stávající letoun kompatibilní se západními zbraněmi, použil Kyjev tablety iPad, ze kterých byly rakety řízeny, uvedl náměstek amerického ministra obrany William LaPlante.

Letos by však Ukrajina měla dostat západní stíhačky F-16, které jí poskytnou Dánsko, Nizozemsko, Norsko a Belgie. První stíhačky dorazí v červnu až červenci.

"Ukrajina jasně přijímá zkušenosti západního vojenského myšlení," říká Frederik Mertens, analytik Haagského centra pro strategická studia. Podle něj je použití taktiky "divoké lasičky" spojeno s vysokým rizikem, ale "hra stojí za riziko". Dodal, že ruské systémy protivzdušné obrany zůstávají hlavním cílem ukrajinské armády, která se je snaží zničit letectvem, raketami GMLRS a ATACMS, drony a dokonce i nájezdy speciálních jednotek.

Ruské jednotky se ale útokům také přizpůsobují, řekl Justin Bronk, vedoucí pracovník pro letectví a technologie v londýnském think-tanku RUSI. Podle něj nyní starty HARM slouží "spíše potlačujícímu než destruktivnímu účelu": ruští operátoři protiletadlových raketových systémů (SAM) vypínají radary a rychle jednají, aby se vyhnuli zničení.

"To ponechává krátké okno, během kterého mohou další úderné systémy, jako jsou střely HIMARS nebo rakety Storm Shadow, zasáhnout blízké cíle s mnohem menším rizikem, že budou zničeny ruskými systémy protivzdušné obrany," řekl Bronk.

Zdroj v angličtině: ZDE

1
Vytisknout
2189

Diskuse

Obsah vydání | 14. 5. 2024