Nová scéna ND nebyla stavěna výhradně pro Laternu

17. 8. 2009

Chtěl bych jen stručně reagovat na článek o Laterně magice. Není totiž pravda, že by budova Nové scény byla stavěna výhradně pro Laternu. Jednalo se tenkrát skutečně o "novou scénu Národního divadla", která svou kapacitou umožňovala Národnímu divadlu inscenaci komornějších kusů. Ze začátku se tam mj. provozovala i komorní opera. Ukázalo se však, že prostor je akusticky nešťastně vyřešen, a tak byla budova dlouhodobě pronajata Laterné magice, píše Marko Ivanović, dirigent ND.

V dnešní době čelí Laterna úbytku návštěvníků a finančním problémům a ND zároveň i nadále postrádá onu komorní scénu - divadlo Kolowrat je příliš malé a budování nové scény v areálu Anenského kláštera zas příliš nákladné.

Řešení, se kterým přišel současný ředitel ND Černý, je provést akustickou rekonstrukci Nové scény a začlenit soubor Laterny do svazku s Národním divadlem. Sporná je pochopitelně personální otázka tohoto sloučení, neboť řada zaměstnanců Laterny (především v administrativě) má oprávněnou obavu o svá pracovní místa. To je zatím vše, co vím o kauze Laterna z "druhé strany". .

Vytisknout

Obsah vydání | Pondělí 17.8. 2009