Hlavní roli na německé levici přebírá Die Linke

29. 9. 2009

KD│ Donedávna velkokoaličně vládní německá sociální demokracie po prohře ve víkendových volbách nejspíš zformuje ve Spolkové radě neformální opoziční uskupení - společně s Die Linke a Zelenými. Hlavní roli by měl přitom sehrát bývalý člen SPD a zakladatel Die Linke Oskar Lafontaine, informuje Björn Hengst na serveru Spiegel Online. Vládní koalici sestaví CDU/CSU spolu s liberální FDP.

Die Linke v Bundestagu posílila a má tam nyní 76 poslanců, získala 16 přímých mandátů a uspěla též v zemských volbách v Brandenbursku a Šlesvicku-Holštýnsku. Strana tedy považuje volby za své vítězství, získala nové sebevědomí a hodlá spolupracovat s SPD jedině za podmínky, že se slábnoucí socialisté přizpůsobí. Gregor Gysi na tiskové konferenci doslova řekl, že "SPD musí ujít směrem k nám pořádný kus cesty, my směrem k ní jen malinký kousek". Podle Lafontaina jde především o úpravu projektu penzijní reformy a stažení Bundeswehru z Afghánistánu. Formální opoziční koalice nevznikne.

Lafontaine má v plánu v horní komoře parlamentu klást odpor vládnoucí černo-žluté koalici, znepříjemňovat jí život a pokusit se zpomalit odbourávání sociálního státu. Dává přitom jasně najevo, že vedoucí silou opozice bude nadále Die Linke, nikoliv již SPD. Pokud jde o volební cíle v příštím roce, strana má v úmyslu pokusit se v květnu ukončit vládu pravice v Severním Porýní-Vestfálsku.

Celý článek v němčině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Úterý 29.9. 2009