Smlouva START způsobí zpoždění polských Patriotů

31. 3. 2010

Šance, že baterie raket Patriot se v Polsku objeví podle plánu v polovině dubna, jsou minimální, dozvěděl se neoficiálně polský list Wprost. Důvodem skluzu jsou údajně zdlouhavé jednání o odzbrojovací dohodě START, která byla skončena minulý týden. Před měsícem mluvčí ministerstva obrany Janusz Diet informoval, že se Patrioty spolu se stovkami amerických vojáků v Morągu (vojvodství Warmińsko-mazurské) objeví v polovině dubna. Podle tohoto plánu mělo dojít k rozmístění raket mezi 10. a 15. dubnem. Nyní je ovšem dodržení oznámených termínů velice nepravděpodobné.

Z neoficiálních informací získaných Wprostem vyplývá, že rakety dorazí na Vislu nejdříve v květnu. Vše způsobilo zpoždění v americko-ruských jednáních o dohodě upravující redukci jaderných arzenálů START, která může podle Kremlu zapůsobit i na omezení rozsahu protiraketového štítu v Evropě. Barack Obama a Dmitrij Medveděv podepíšou tento dokument 8. dubna v Praze. O několik dní později (12.-13. dubna) se ve Washingtonu bude konat jaderný summit za účasti čtyřiačtyřiceti světových lídrů. Hlavním tématem bude ochrana jaderných materiálů před teroristy. Američané údajně nechtějí instalaci Patriotů v Polsku s touto událostí kombinovat, aby neriskovali zhoršení vztahů s Moskvou, vysvětlil v rozhovoru s Wprostem jeden z polských diplomatů.

Rozhodnutí o datu, kdy se Patrioty v Polsku objeví, je na Američanech, tvrdí nyní mluvčí polského ministerstva obrany Janusz Sejmej; mluvčí ministerstva zahraničí Piotr Paszkowski naopak řekl, že otázka raket by měla spadat pod ministerstvo národní obrany.

Podrobnosti v polštině: ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Středa 31.3. 2010