Velká pirueta Gianfranka Finiho

13. 8. 2010 / Josef Brož

Kronika ohlašované smrti. Tak by se také dala nazvat politická éra italského premiéra Silvia Berlusconiho. I poslední veřejná roztržka mezi předsedou Poslanecké sněmovny Gianfrankem Finim a Berlusconim koncem měsíce července by tak mohla vypadat. Ale...

"Nemusíme být zrovna přátelé, ale měli bychom zůstat věrni svým politickým a volebním závazkům," řekl Fini. Premiér Berlusconi opáčil, že Fini již dlouhodobě pracoval na "pomalé smrti" jejich spojenectví. Budou v Itálii předčasné volby?

Berlusconi jako Fénix

Stokrát ohlašovaná politická smrt muže, který vždy dokázal vstát jako bájný Fénix z popela, se ale nyní může stát skutečností. Krize vládního uskupení Lid svobody, které po jistém váhání Fini s Berlusconim v roce 2009 zakládal, je tentokrát oslabena nejen morálně, ale i politicky - tedy početně.

Fini, který disponuje až 50 hlasy, se navíc jal zakládat novou politickou stranu Generace Itálie a v parlamentu vytvořil vlastní frakci: Budoucnost a svoboda pro Itálii. Ta by mohla prakticky svrhnout vládu.

Na celé operaci, která opravdu není novinkou, je ale především razance, kterou nasadil Fini po šestnácti letech věrnosti vůči svému rivalovi. Fini svou kariéru rozjel na počátku 90. let v dresu neofašistického Italského sociálního hnutí, které transformoval později v Národní alianci. Berlusconimu ( - společně s xenofobním vůdcem Ligy severu Umbertem Bossim) ale pomohl ve chvíli doslova hvězdné: ze dne na den jeho spojenectví přispělo k triumfálnímu vítězství manažerského projektu Vzhůru, Itálie!

Očista, ale od čeho?

Politik, který neváhal tvrdit, že "Mussolini je největším státníkem století" dnes vyzývá Berlusconiho k očistě italské politiky. Kolem Berlusconiho, který si opravdu nebere při řízení své strany servítky, se v posledních měsících ohříval nejen bývalý český premiér Mirek Topolánek.

O významu tohoto italského politika svědčí ale nejen počet jmen hvězd a hvězdiček, jež prošly jeho soukromým domem Certosa na Sardínii, ale i vztahy s podsvětím, které mu mnozí otevřeně předhazují. Vaz by nyní mohl Berlusconimu zlomit justiční skandál jménem Giacomo Caliendo, který hodlá opozice spojit s nedůvěrou v parlamentu. První pokus na počátku srpna zatím Fini vyhodnotil absencí svých členů při hlasování...

Bájný italský pták Berlusconi ale už opravdu přežil leccos: i onu slavnou vilu Certosa už dal do výprodeje. Podaří-li se mu v dalších dnech ustát tuto piruetu s Finim, jež hrozí jeho konečnou destitucí, se možná nakonec dozvíme až v druhém - volebním kole. Zde se dosud Berlusconimu v posledním čase ale vždy dařilo.

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 13.8. 2010