17 zemí světa zaznamenalo rekordní teploty

13. 8. 2010

Rok 2010 se stal rokem veder; 17 zemí světa zaznamenalo rekordní teploty.

Rekordními teplotami byly postiženy Rusko, Bělorusko a Ukrajina, ale také africké země, země na Blízkém východě a země v Latinské Americe.

Teploty v Moskvě, které byly dlouhou dobu 20 stupňů Celsia nad normálem, dnes poklesly na 31 stupňů a prezident Medveděv zrušil mimořádný stav ve třech ze sedmi ruských regionů, postižených lesními požáry.

Divoké požáry ale také postihly severní Portugalsko, usmrtily dva hasiče a zničily od konce července 18 000 hektarů lesů a křovinaté krajiny. 600 hasičů dodnes v Portugalsku bojuje s 29 samostatnými požáry.

Extremní teploty v Evropě však nejsou ničím ve srovnání s teplotami v Iráku, v Saúdské Arábii, v Nigeru, v Pákistánu a v Súdánu, v kterýchžto zemích byly od června teploty vyšší než 47 stupňů Celsia. Počet překročených teplotních rekordů je sám rekordem - předchozí rekord byl v roce 2007 14 nových nejvyšších teplot.

Vedro zřejmě usmrtilo tisíce starších lidí, zejména v Rusku a v severní Indii. (Při evropských vedrech r. 2003 předčasně zemřelo 15 000 lidí.)

Pákistán, který nyní utrpěl nejhorší povodně ve své historii, zaznamenal 26. května nejteplejší den v historii Asie, kdy byla v Mohenjodaro zaznamenána teplota 53.5 stupňů Celsia.

Horko je také zdokumentováno v USA, kde Las Vegas, Atlantic City, Washington, Baltimore a Trenton zaznamenaly v červenci své nejvyšší teploty.

Globální výzkum dochází k stejným závěrům, jaký vyplývá z amerických klimatologických dat, která shromažďují informace o 11 různých skutečnostech, včetně teploty moří a vzduchu a včetně tajícího ledu. Podle těchto informací stoupají teploty nepřetržitě od roku 1850.

Letošní červen byl také nejteplejším měsícem v historii a podle jiných dat, zveřejněných americkou National Oceanic and Atmospheric Administration minulý měsíc, se zřejmě rok 2010 stane rekordně nejteplejším rokem v historii.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 13.8. 2010