Wikileaks: Vatikán nerozumí moderní technologii

11. 12. 2010

Vatikán trpí v důsledku "chaotických komunikací". Částečně je to důsledkem technofobie kardinálů a toho, že nejsou seznámeni s komunikacemi v 21. století. Informovala o tom náměstkyně šéfa amerického velvyslanectví ve Vatikánu.

Vnitřní papežův kruh má k dispozici pouze jedinou blackberry, kterou používá papežský mluvčí Federico Lombardi a skoro žádný kardinál nepoužívá email. Napsala to Julieta Valls Noyes v depeši z ledna 2009. Vysvětluje v ní, proč je Vatikán neúspěšný při šíření papežových názorů.

"Většína nejvlivnějších činitelů ve Vatikánu, všechno muži, jimž je většinou kolem sedmdesáti, nerozumí moderním m=diím a novým informačním technologiím," uvedla. Namísto toho používají zastaralé komunikační prostředky a píší "zakódovaným" jazykem, kterému je velmi obtížné rozumět. Když papež poslal poselství dobré vůle Izraeli, bylo tak zamlžené, že mu nikdo nerozuměl.

Papežův projev r. 2006 v Řeznu se stal terčem široké kritiky, protože byl považován za urážlivý vůči muslimům; i když papež později vysvětlil, že to tak nemyslel. V roce 2009 se papež rozhodl znovunavázat styky se schismatickými lefebvristickými biskupy, jeden z nichž je popíračem holocaustu, ale papežův mluvčí Lombardi to nevěděl.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 10.12. 2010