BRITÁNIE:

Právníci demonstrujících studentů: Zadržování demonstrantů mezi kordony porušuje lidská práva

14. 12. 2010

Právníci zastupující pět studentů, kteří nedávno demonstrovali v londýnských ulicích proti drastickému zvýšení univerzitního školného, se setkali s šéfem londýnské metropolitní policie Sirem Paulem Stephensonem a varovali ho, že tzv. "kettling", zadržování demonstrantů v ulicích mezi policejními kordony po mnoho hodin, porušuje lidská práva. Pět demonstrantů si stěžuje, že byli zadržování policií na Trafalgarském náměstí až pět hodin, v mrazivém počasí, přestože se chovali naprosto pokojně.

Studenty zastupuje mj. právník, který je otcem jedné studentky, která byla takto v londýnských ulicích zadržována. Phil Shiner, z organizace Public Interest Lawyers, varoval policii, že "kettling" porušuje články 5, 10 a 11 Evropské konvence o lidských právech. "Mí klienti jsou velmi znepokojeni, že Metropolitní policie nyní používá kettling jako standardní reakci na všechny veřejné protesty," uvedl Shiner. Dodal, že poslal policii varovný dopis, na nějž policie musí reagovat do 14 dnů.

V nedávných studentských demonstracích zatkla policie 182 mladých lidí. Většina z nich je ve věku od 17 do 25 let a neměli dosud záznam v trestním rejstříku.

Policie uvažuje, že požádá ministryni vnitra, aby další demonstrace v Londýně zakázala.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Úterý 14.12. 2010