Co mají společného "Silent horizon" a Wikileaks?

17. 12. 2010

Od spuštění kauzy Wikileaks mi na ní něco nehrálo, píše čtenář Michal Capko.

  • Nepřiměřeně tvrdé kroky oficiálních struktur vůči Julianu Assangeovi (zatčení za údajné znásilnění; vyhrožování popravou; servilní jednání Amazonu, Paypalu a dalších institucí).
  • Zveřejněné depeše, které mělo k dispozici kolem 2,5 milionu osob (armádní síť SIPRNet, na kterou měli přístup i zaměstnanci firem s armádními kontrakty) vydávané za utajené. (hodně blbý vtip)
  • Zprávy, které "senzačně" odhalují poklesky diplomatů, firem a jiných osob a institucí spojených většinou se Spojenými státy. Většinou však veřejná tajemství.
  • Kauza, při níž je "ohrožena svoboda slova", a desítky, možná stovky kybernetických vojáků nastupují na svá místa.
  • Kauza, při níž je svět rozdělen na "hodné a zlé". Římská politická maxima rozděl a panuj.

Daleko nejvíce při ní však nejsou ohroženy USA, jak by se mohlo zdát, ale internet jako takový.

Osoby či instituce, které tuto kauzu spustily, dosáhly tohoto:

  • 1) Záminka zpřísnit internetové zákony či přímo odstřihávat nepohodlné servery. Zlikvidovat internet úplně, bude-li třeba.
  • 2) Vznik databáze serverů mirrorujících Wikileaks (je umístěna přímo na Wikileaks, jak pohodlné), či napomáhajících spřátelených organizací a jednotlivců stojícících za DDoS útoky - sen každého zpravodajce, protože dosud byla opozice z větší části utajena (v síti uvízl např. šestnáctiletý Holanďan).
  • 3) Test loajality velkých korporací.
  • 4) Podsunutí falešných informací (desinformační kampaň) přímo na Wikileaks: Kdo rozliší - podle jakého kritéria - který dokument z těch stovek tisíců je autentický? A který ne?
  • 5) Testování schopností tajných služeb, policie či armády obstát v kybernetické válce - zůstat internetovým hegemonem. Průzkum bojem.
  • 6) Odvedení pozornosti o jiných závažných témat.

Při zapátrání na internetu vyskakuje čertík z krabičky:

Třídenní operace CIA "Silent horizon", jež proběhla v květnu 2005, měla za účel testovat schopnost čelit kybernetickému útoku na Spojené státy americké, v rozsahu "srovnatelném" jako při teroristických útocích 9/11.

Při simulovaných útocích přitom bylo uvažováno o "alianci protiamerických organizací, včetně protiglobalizačních hackerů". Přitom bylo počítáno s masivními škodami.

A co se, světe div se (!) ještě nedozvídáme: simulované kyberútoky měly přijít v horizontu 5 let.

Uplynulo 5 let.

Aliance hackerů útočí na servery bank, policie, a korporací; internetové stránky senátorů...

Motiv mají společný: Wikileaks.

Mimochodem, kromě operace "Silent horizon" v roce 2005 v režii USA proběhlo před měsícem podobné kybervojenské cvičení v EU. Boj o hegemonii na internetu je v plném proudu. Ostrou fázi bojů si před Wikileaks (operace "Odplata"), zažily baltské země (Litva 2007, Estonsko 2008), Gruzie (válka o J. Osetii v roce 2008) či Írán (jaro 2010, červ Stuxnet).

Čína na to jde po svém. Má podobně, jako kdysi proti mongolským hordám Velkou zeď, svůj "Golden shield project" zvaný také Great firewall of China. Uvidíme, zda obstojí.

Neobstáli však podle mě ti, kteří příliš hladově skočili po nabízené návnadě v podobě šťavnatých soust podávaných v restauraci Wikileaks a nahráli opět cizím zájmům. Na destrukci či omezení internetu se tak mohou paradoxně podílet i ti, jenž bojují za jeho svobodu. Římská politická maxima platí i zde.

Zdroje

USAToday: 'Silent Horizon' war games wrap up for the CIA ZDE

ČT24: Evropa prodělala simulovanou kyberválku ZDE
Novinky: Vynášená data pro WikiLeaks vypadala jako CD Lady Gaga ZDE
iHNed: Experti: Kyberválka začala. Super záludný červ napadal jaderná zařízení v Íránu ZDE
Wikileaks Mirrors ZDE
iHNed: Armáda USA hledá "wiki-sabotéra" ZDE
Kyberválka na Baltu ZDE
iDnes: Operace odplata: fanoušci WikiLeaks zahájili kybernetickou pomstu ZDE
Golden Shield Project ZDE
Wikileaks jako TÉMA BL ZDE

Poznámka ŠOK: Datový sklad s miliony tajných či důvěrných diplomatických a vojensko zpravodajských depeší SIPRNet (Secret Internet Protocol Router Network), do které se dostane 2,5 milionu osob včetně 23letých vojenských "analytiků", je sice směšná představa, ale krutě pravdivá. Do českých policejních databází se dostane na padesát tisíc lidí, z nichž mnozí nemají ani IQ100. Je otázkou času, kdy se dozvíme i to, co vědět nechceme. Americká vojenská síť Joint Worldwide Intelligence Communications System (JWICS) obsahuje i informace přísně tajné, DSNET3 dokonce strategické (klasifikace TS / SCI). Odvrácená strana pokroku. Zranitelnost civilizace, se kterou plánovači ARPANetu nepočítali... Nicméně...

Historie nikdy nedopadne tak, jak si ji scénáristé představují. Faktorů ovlivňujících budoucnost je příliš mnoho a klíčové body se nedají udržet pod kontrolou. Během posledních dvaceti let jsem se několikrát zapojil v různých rolích do různých operací, které měly za cíl změnit historii tohoto státu. Budoucnost nikdy nedopadla tak, jak si ji scénáristé na různých stranách barikády představovali. Teď stojíme poprvé na barikádě kybernetické. Kdo bude vítěz, jasné není – přestože počáteční podmínky nejsou růžové.

1989: scénáře měly všechny strany konfliktu, připravovaného minimálně od roku 1986. Myslím, že vektor vývoje neuspokojil žádnou. K socialismu s lidskou tváří nedošlo. K transition režimu, ožebračovanému krvelačnými neoliberálními západními investory také ne. Havlova nepolitická politika skončila velmi rychle - stejně jako jeho absurdní divadlo. První vedoucí kanceláře NATO v ČR, bývalý hrobník Slavomir Pejčoch Ravik napsal z novinových výstřižků posměšný pamflet "Zahradní slavnost pro patnáct milionů". Vydali mu ho až po několika letech – komunisté.

1992: Představy amerického agenta prof. Horáka, že z ČSSD se stane živnostenská středová strana se nesplnily. Přišel Miloš Zeman a šel vládě po krku až do Strakovky. A čerta vyháněl ďábelm. Namísto maďarského spekulanta Sorose, který financoval Havla a jeho skupinu, se napojil na Meril Lynch a Japonce.

1996: Věčná vláda pravicových koalic skončila. Začal normální souboj idejí. Základní idea zazněla: bahatýchnení tolik, jako chudých. Cesta k vládě pro dolních deset milionů se otevřela.

2000: Repete listopadu 1989 se nepovedlo, přestože se na "obranu demokracie" na Kavčích horách scházely tisíce lidí a na Václavském náměstí se jich sešlo na 150 000.

2005: To, co se povedlo, bylo provázeno stejně vyprovokovaným policejním násilím vůči nevinným, jako listopad 1989. Czechtek 2005 splnil parametry rozbušky. Likvidace následků vyprovokovaného výbuchu nenávisti znamenala obrat v dosavadní politické stratifikaci společnosti.

2006: Zákulisní manipulace se musela demaskovat. Vznikla Kubiceho zpráva. Jen tak bylo možné vítězství moci nad pravdou i láskou. Až po šestnácti letech se podařilo zvrátit trend nastoupený hned po sametovém převratu. Teatrální zmlácení Kateřiny Jacques byl mistrovský kousek manipulace. Ale také se povedl "jen tak napůl"... Smůla...

2010: Hroutí se konstrukce nových "poctivých" a "čistých" na všech stranách. Koho budou lidé volit příště? Hitlera nebo anarchisty? Stejně jako už svět nikdy nebyl stejný poté, když vymyslel Gutenberg knihtisk, svět nebude už nikdy stejný poté, kdy 23 letý voják ukázal všem na celém světě, že informace mohou porazit armády...

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 17.12. 2010