O matkách, které zůstanou bez partnerů

Úředníci: "Najděte si lepšího chlapa"

15. 12. 2010

Nedá mi nereagovat na Váš článek o paní Martině v BL a rovněž Vaši snahu, jak jí co nejlépe pomoct, píše autorka, jejíž jméno je redakci známo, ale z pochopitelných důvodů ji zde dáme přízvisko "Viktoria":

Celá skutečnost mne až citelně zasáhla, protože před cca 15 měsíci jsem se octla v obdobné situaci a vím proto sama velmi dobře, co a jak paní Martina musí řešit. Pravda je, že já - díky bohu - neměla na krku exekuci nebo dluhy. Zůstala jsem v nájmu sama na rodičovské s dvěma malými kluky a psem bez dalšího příjmu, teď už bývalý manžel se dal totiž na pervitin a během devíti měsíců intenzivní konzumace utratil více než milion Kč.

Proč vám to píši? "Pobavila" mne totiž skutečnost, jak jste psal, že paní Martině "kompetentní" poradili, že je škoda, že nemá dluhy nad půl milionu, ale jenom mizerných 50 tisíc a kvůli nim může přijít o střechu nad hlavou. Já zase řešila bydlení a úředníky mi bylo sděleno, že si nemám žádat o byt, ale mám si najít lepšího chlapa. Tuto radu radši ani komentovat nebudu.

Život ženy na mateřské, která se vinou životního druha dostane do problémů, připomíná pohyb skupiny na zatraceně velmi tenkém ledě. Ani nevíte jak, a můžete ne vlastní vinou utopit celou svoji milovanou rodinu.

A přitom stačí, aby stát těmto ženám dokázal skutečně pomoct v nesnázích, poskytnout jim nutnou limitovanou finanční podporu a umožnil tak dát ženě, která se snaží udržet za každou cenu nad hladinou a slušně vychovávat svoje děti, šanci na práci a další rodinný život. A už nemluvím ani o usnadnění psychologické pomoci. Já například psychologa využít nemohla, neměla jsem kam dát děti (jsem tady totiž bez další rodiny, původně ze Slovenska).

Místo toho by společnost takovouto matku nejraději zadupala jako "pochybnou a neosvědčenou existenci" a ona radši o svých problémech ani nehovoří, aby nepřišla o děti. Toto samotné mimo jiné vypovídá o velmi ubohém stavu našeho státu.

Zkoušela jsem najít i nějaké nadace, které by tuto problematiku aktivně a s nějakým úspěchem řešily, ale nakonec jsem zjistila, že většinou jsou to pouze šíleně drahé prezentace tzv. celebrit.

Nakonec mi pomohli kamarádi, kolegyně, moje rodina, práce a nakonec i ten chlap, který se časem objevil. Ne všechny ženy v nesnázích ale můžou počítat s obdobnou pomocí a štěstím.

Děkuji Vám za všechny matky, kterým se stalo něco obdobného, že jste zveřejnil příběh alespoň jedné z nás. V časopisech se totiž můžeme dočíst pouze o těch, které všechno zvládly bravurně a hlavně manažersky správně s bohatší rodinou za zády. Skutečnost je však mnohem bolestnější a měla by jí znát mnohem širší veřejnost.

Ještě jednou děkuji, přeji krásné svátky a posílám pozdravy i nějaký menší obnos pro paní Martinu a její děti.

Vytisknout

Obsah vydání | Středa 15.12. 2010