Závislost na ropě je nebezpečná

6. 3. 2011 / Boris Cvek

Zaujal mne článek o tom, jak se britská vláda snaží být najednou nezávislá na ropě. Copak to není už dlouho jasné, že závislost celé západní civilizace na ropě, tedy na několika podivných zemích (včetně Ruska), žijících prakticky jen nebo zejména z prodeje ropy, je velmi nebezpečná?

Ropné státy jsou často dost nestabilní systémy, které se nevyvíjejí, nýbrž jaksi bezpracně tyjí z ropy a v tom lepším případě petrodolary uplácejí vlastní obyvatelstvo.

Obrovská závislost na ropě způsobuje zamořování (nedávno jsem byl opět v Praze a opět mne šokovalo, kolik tam jezdí automobilů) ovzduší jedovatými látkami, způsobuje emise oxidu uhličitého, a tedy se podílí na vzniku skleníkového efektu, a dělá ze Západu otroka své vlastní spotřeby (zdražíte-li ropu, zdraží se téměř všechno).

To nemluvím o tom, že automobilismus vede k obrovskému potlačení přirozeného pohybu, což je pak absurdně nahrazováno různým nepřirozeným cvičením, investicemi do posiloven, rotopedů atd.

K tomu připočtěme hluk, množství tragédií, plynoucích z automobilismu, změny krajiny pod diktátem silnic, čichání benzínu za jízdy automobilem atd.

Samozřejmě běžný automobilismus a přeprava pomocí nákladních aut nejsou jedinou příčinou závislosti Západu na ropě.

Kromě úspory a střídmého, zdravějšího, hodnotnějšího života, který je mnohem levnější než způsob, kterým žijeme dnes, potřebujeme i jiné technologie, jež by nás od této závislosti odstřihly. Pro současné režimy, vyvážející ropu, by to však nejspíše znamenalo kolaps, úpadek do chudoby a neschopnosti.

A možná také procitnutí. Už by se nemusely bát západních invazí a zájmu velmocí o jejich vnitřní dění. Obrovské bohatství, které do nich platíme za naši narkomanskou závilost na ropě, by totiž zůstalo nám.

Ropa možná bude zpětně hodnocena jako největší svinstvo poválečné doby, kvůli němuž se po druhé světové válce páchalo nejvíce zločinů, nejvíce lidí bylo drženo v otroctví, a to převážně pouze z důvodu lenosti a narkomanské závislosti západního lidstva.

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 4.3. 2011