"Jsme nadšeni z Davida Camerona! Jeho politika vydatně přispívá k evropské integraci!"

6. 3. 2011

Vzhledem k tomu, že britská vláda zvýšila univerzitní školné v Anglii až na 9000 liber ročně a odebrala anglickým vysokým školám 80 procent financování ze státního rozpočtu, stále větší počty anglických středoškoláků se připravují na studium mimo Anglii, v evropských zemích.

Theresa Bullock, 19, která studuje počítačovou vědu na univerzitě v Maastrichtu a vydává o studiu mimo Anglii vlastní blog, dostává obrovské množství dotazů od rodičů i od budoucích studentů. "Většína lidí se obává, že člověk musí umět holandsky, ale tady můžete žít a nemusíte umět holandsky ani slovo," uvedla. Univerzitní školné v Maastrichtu je 1450 liber ročně, v Anglii bude od září 2012 až 9000 liber ročně.

Univerzita v Maastrichtu už nyní zpracovává více než 200 žádostí o studium od studentů z Anglie, půl roku před datem, dokdy je nutno přihlásit se ke studiu od podzimu 2012.

V neanglicky mluvících zemích Evropy je k dispozici více než 2400 univerzitních kurzů v angličtině. Univerzity ve Valencii a v Milánu také očekávají velký počet studentů z Anglie. Už loni studovaly rekordní počty Angličanů, 22 000 osob, v zahraničí.

Finančně to pro mě bude obrovský rozdíl, říká Bullocková. Mám bratrance, který studuje v Manchesteru, a očekává, že školu skončí s dluhem 40 000 liber. Já doufám, že nebudu mít dluh žádný.

Bullocková si přivydělává prací na poště, a protože je Maastricht nedaleko Bruselu, Düsseldorfu and Kolína nad Rýnem, užívá si studentského života. "Mám pocit, že jsem tu daleko víc Evropankou, než jsem byla dosud," řekla Bullocková.

Po dlážděných ulicích Maastrichtu jezdí daleko více jízdních kol než automobilů, náměstí jsou plná stromů a neustále jsou slyšet zvony historických kostelů ve městě. Maastricht už je hraničním městem jazykové rozrůzněnosti. Hovoří se tu anglicky, holandsky, německy a francouzsky. Ekonomický tlak sem nyní přivede množství anglických studentů. Maastrichtská univerzita se jen diví, proč jim to trvalo tak dlouho.

"Jsme nadšeni z Davida Camerona," žertuje profesor Teun Dekker, náměstek děkana maastrichtské University College. "Jeho politika velmi prospívá evropské integraci!"

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 4.3. 2011