700 000 voličských průkazů

Nechystá se před 2. kolem voleb prezidenta falšování voleb?

23. 1. 2013 / Martin Kunštek

čas čtení 8 minut

Ministerstvo vnitra oznámilo, že v úterý 22. 1. 2013 zaslalo obecním úřadům rekordních 700 tisíc voličských průkazů. Na voličské průkazy může občan volit, pokud se v den voleb nachází mimo volební okrsek, v němž je přihlášen k trvalému pobytu. O voličské průkazy je podle MV mimořádný zájem. Počet voličských průkazů skutečně vydaných občanům zveřejněn nebyl a v době psaní tohoto článku není znám. O jeho vydání se sice muselo zažádat do pátku 18. 1. 2013, ale to, že si občan zažádá, nemusí nakonec znamenat, že si jej vyzvedne.

Teprve po převzetí voličského průkazu je občan vyškrtnut ze seznamu voličů ve "svém" volebním okrsku -- podle místa trvalého pobytu.

Pokud se nakonec rozhodne nikam nejet a volit ve "svém" okrsku, tak samozřejmě tuto možnost má, ale musí se kromě občanského průkazu identifikovat voličským průkazem a odevzdat jej.

Podle vyjádření MV je před 2 kolem voleb zájem o voličské průkazy dvojnásobný oproti prvnímu kolu voleb prezidenta.

Rekordní zájem o voličské průkazy může být ovlivněn řadou faktorů.

Předně je třeba brát v úvahu, že napadl sníh a řada lidí se chystá na hory. Tento faktor je umocněn i tím, že na řadě míst tento týden již začínají tzv. "jarní prázdniny". A lidé tedy na hory mohou odjíždět již v pátek nebo v sobotu.

Dalším vysvětlením může být mobilizace voličů. V prvním kole přišlo k volebním urnám 61% oprávněných voličů -- což je mnohem méně, než se čekalo. Je to dokonce o 1% méně něž přišlo k posledním volbám do Sněmovny. Není to sice katastrofa. K volbám do Senátu chodí průměrně polovina lidí, než byla u 1. kola volby prezidenta. Vzhledem k tomu, že jde o historicky první přímou volbu hlavy státu, však byla účast pro řadu pozorovatelů překvapivě nízká.

Možnosti, že jde o mobilizaci voličů, může napovídat i informace získané BL rozhovory s poslanci za KSČM. Z nich vyplývá, že voliči komunistů -- a často i členové strany se ve velkém počtu 1. kola neúčastnili. Netýká se to poslanců a funkcionářů. Poslanci vesměs uváděli, že volili v 1. kole Miloše Zemana nebo Jiřího Dienstbiera. V rozhovorech v kuloárech však dodali, že řada jejich členů na posledních schůzích místních organizací avizovala, že volit nepůjdou, protože strana nikoho do volebního klání nepostavila. A to přesto, že vedení KSČM oficiálně doporučilo jít k volbám a volit kandidáty nalevo od středu. Je tedy možné, že se mobilizuje nejen mládež zfanatizovaná kampaní vedenou umělci, ale i na školách a vysokých školách, kde to zákon zakazuje.

Obava z návratu Havlových "pravdoláskařů", omluv sudetským Němcům a restitucí sudeťáckého majetku mohla zmobilizovat i levicové voliče a též komunisty, aby šli k volbám. Nesmíme zapomínat, že voliči KSČM už dávno nejsou jen staříci nad hrobem, kteří vzpomínají na minulé časy. Patří mezi ně i živnostníci a často i podnikatelé, kterým škodí politika vlády, v níž je Schwarenberg místopředsedou. Patří mezi ně i policisté ve výkonu služby, učitelé, hasiči a další zaměstnanci, na něž negativně dopadla vládní politika.

Napadá mě však i možnost, které se děsím. Nerad publikuji konspirační teorie. Už proto, že se špatně dokazují. Na druhou stranu se mi v této souvislosti vybavuje jedno pořekadlo oblíbené mezi důstojníky zpravodajských služeb. A to zní : "To že jste podle lékařů paranoidní nemusí nutně znamenat, že Vás nesledujeme." A protože žijeme v zemi, kde je ministrem vnitra Jan Kubice (bývalý taxikář a pozdější šéf ochranky prezidenta Václava Havla v době, kdy jeho kancléřem byl Karel Schwarzenberg), a který mimo jiné smutně proslul tzv. "Kubiceho zprávou o prorůstání organizovaného zločinu do státní správy", která ovlivnila průběh voleb do Sněmovny v roce 2006, tak si neodpustím upozornit i na třetí možné vysvětlení.

700 tisíc voličů představuje cca 15% všech oprávněných voličů. To je síla, která může rozhodnout volby. Při vyrovnaném výsledku v 1. kole by zneužití i 10% vydaných voličských lístků mohlo rozhodnout o tom kdo bude prezidentem republiky.

Zveřejněný údaj o počtu voličských průkazů ve mně vzbuzuje podezření na možnou přípravu nezákonné manipulace voleb. Doufám, že se nestane to, že by řada občanů, jimž měl být vydán voličský průkaz, něco takového zjistila až ve volební místnosti, když jim řeknou, že volit nemohou, protože byli vyškrtnuti ze seznamu a bez voličského průkazu nemohou.

Tyto praktiky byly použity v masovém měřítku v kontroverzních volbách prezidenta USA v roce 2000. V nich byl zvolen prezidentem George W. Bush. Stížnosti na tyto praktiky nebyly soudně prošetřovány přesto, že stížnost vznášeli jak samotní občané, tak jejich jménem i kongresmani. K jejich projednávání nedošlo, protože se ke stížnosti nepřipojil žádný senátor. Nejvyšší soud USA poté dokonce zakázal přepočítání sporných volebních lístků. Pro dokreslení uvádím, že většinu členů Nejvyššího soudu USA jmenoval do funkce George Bush senior -- otec George W. Bushe.

U nás by něco takového nemělo hrozit, protože stížnosti voličů musí projednat správní soudy vždy, když se na ně občan se stížností obrátí.

Teoreticky by mělo být vyloučeno, aby na voličský průkaz volil někdo jiný, než je občan, k němuž má patřit. Jenže po skandálech s kradenými doklady a otřesnými excesy exekutorů, kteří vymáhají pokuty a nestoudné "odměny za vymáhání a soudní a advokátské poplatky" po lidech, kteří řádně nahlásili, že jim byl ukraden doklad, na nějž někdo jezdil - o čemž informovaly i BL, si nejsem tak úplně jistý, jak je to u nás s pořádkem v evidenci obyvatel a dokladů.

Samotné falšování voleb cestou manipulace  údajů od volebních komisí by teoreticky měla být vyloučena tím, že kandidáti mají možnost mít své zástupce ve volebních komisích. Mají je však ve všech?

Nechci šířit paniku. Ale mám určité obavy o regulérnost voleb. Už proto, že během kampaně byl mnohokrát porušen zákon. Veřejnoprávní média se v mnoha případech dopouštějí nezákonné podpory ministra Schwarzenberga. A to i v hudebně publicistických pořadech na ČRo, kde politika nemá vůbec co dělat. Nebo zveřejněnou podporou Schwarzenbergovi Karlovarským filmovým festivalem, který je příjemcem dotací ze státního rozpočtu. Samostatnou kapitolu představuje zpravodajství a publicistika ČR a ČRo, která připomíná sesterskou divizi volebního štábu knížete. Porušení vysokoškolského zákona formou sbírání podpisů pro petici na podporu "Karla" pak už připomíná 50. léta minulého století.

Ale hlavně proto, že Miroslavu Kalouskovi, který knížete používá jako maňáska před plentu, jde o všechno. Pokud Schwarzenberg vyhraje a stane se prezidentem, tak se má šanci udržet se v politice. A při svých "všehoschopnostech" - a zejména neschopnosti většiny ostatních politiků - si udržet i moc. Pokud Schwarzenberg prohraje, tak pravděpodobně v příštích volbách do Sněmovny skončí i TOP 09 mimo Sněmovnu. A Kalousek může spadnout z tygra, na kterém jede. A ten ho pak sežere. Aspoň tak to BL potvrdil pod slibem anonymity důvěrný Kalouskův přítel.

Asi jde opravdu o hodně. Doufám tedy, že to nakonec nebude tak, že prezidentem bude Schwarzenberg, i kdyby pro něj ve skutečnosti hlasovalo méně občanů než pro Zemana.

0
Vytisknout
24149

Diskuse

Obsah vydání | 25. 1. 2013