Poslanci s.r.o. aneb Politika bez hodnot a politici s cenou

20. 6. 2013 / Veronika Sušová-Salminen

čas čtení 13 minut

Nechci čtenáře Britských listů zahlcovat svými názory a jsem si vědomá toho, že se v jistých momentech moje poslední články poněkud opakují. Opakují se především v jednom leitmotivu, kterým je pro někoho možná naivní akcent na to, že by poslanci, naši zástupci (a politici obecně), měli svůj mandát vykonávat v souladu s Ústavou České republiky. V posledních dnech se totiž ukazuje, že ač máme formálně demokracii, nemáme demokraty a máme i vrcholné politiky, kteří tomu pojmu zásadně nerozumí. K tomu by se nemělo mlčet.

Když stát požírá občanskou společnost a policie stráží morálku

20. 6. 2013 / Karel Dolejší

čas čtení 5 minut

Je věcí státu a jeho institucí, aby se řídil ústavou a zákony. A je věcí jiné sféry, občanské společnosti, aby posuzovala dodržování morálních norem a vymáhala je. To co zákon formálně dovoluje není ještě proto v pořádku, existují i sankce jiného druhu než policejní pouta a obušek. Erazim Kohák kdysi popisoval sociální izolaci spekulantů s hypotékami vojáků americké občanské války, která se v některých lokalitách táhla řadu generací. Něco takového vůči nemorálním zbohatlíkům na cizím neštěstí zákon jistě nenařizoval, nicméně lidé to praktikovali právě proto, že hanebné skutky neodpouštěli.

Alarmující není, jak se někteří naprosto autoritativně, avšak naprosto mylně domnívají, že se dnes debatuje o tom, zda postup exposlanců ODS v kauze "trafik" byl protiprávní, nebo neetický, a zdá má být v celkovém kontextu systémové politické korupce zrovna on trestně stíhán. Alarmující je, že neetické jednání bývalo, ale už není vnímáno coby horší a větší problém než samotné porušení zákona. Bývaly zajisté případy vcelku banálních porušení zákona, které člověka ve společnosti nijak drasticky nestigmatizovaly, a vedle toho případy jednání neetického, které zákon sice formálně nezakazoval, avšak netolerovalo se ze strany veřejnosti v žádném případě. Hlavním znakem současného českého mediálního inkvizitorství je naproti tomu neuvěřitelně skandální axiom, že policie stráží morálku - zatím v případě ústavních činitelů. Nikoliv, nikdy tomu tak nebylo a ani ve svobodné společnosti být nemůže. Systematické směšování právní a morální argumentace ad usum českých represivních složek představuje naprostý rozchod s celou moderní západní politickou tradicí začínající až u Johna Locka (1632-1704).

Britský expert na korupci: Funkce pro exposlance jsou nemorální

20. 6. 2013

čas čtení 1 minuta

Z právního hlediska je rozdávání lukrativních postů bývalým poslancům sporné, z pohledu etiky nepřípustné. Záleží na tom, jak chápete politiku. V Británii by to ale neprošlo, říká profesor Daniel Hough, vedoucí Centra pro výzkum korupce na britské University of Sussex.

Může být nabídka pracovní pozice pro nepohodlného poslance úplatkem?
Neznám všechny detaily tohoto případu, ale vím, že velmi podobný se stal v Novém Jižním Walesu v Austrálii na začátku 90. let. Tamější premiér měl velmi těsnou většinu v parlamentu a přiměl jednoho poslance k rezignaci, když mu nabídl dobrou práci ve veřejné sféře. A všechny tyto diskuse se tam tehdy odehrály. Špatnou zprávou je, že lidé se neshodli na žádném konsenzu. Pro některé je to jednoznačně způsob, jakým se dělá politika. Podle jiných je politika o morálce a etice, o tom, udělat správnou věc. Ti říkají, že z morálního hlediska toto jednání neobstojí a je korupcí.

Podrobnosti: ZDE

The Economist: Důkaz, jak hluboko klesla česká politika

20. 6. 2013

čas čtení < 1 minuta

[...] V druhém případě paní Nagyová údajně loni podplatila tři poslance z Občanské demokratické strany lukrativními místy ve státem vlastněných firmách za jejich podporu vlády. Petr Nečas, který se podílel na této dohodě, podle jednoho z prozrazených dokumentů, je v případě podezřelou osobou, řekl České televizi státní prokurátor.

Výmluvnou podrobností, do jak hlubokého bahna se propadla česká politická kultura, je skutečnost, že v českých médiích a na internetu vznikla zuřivá debata o tom, zda tato ošklivá dohoda je vůbec korupcí. (Podtrženo BL) "Toto není korupce," řekl na tiskové konferenci Marek Benda, dlouholetý poslanec za ODS. "Je to tak absurdní. Museli bychom zrušit politiku jako takovou, nebo připustit, aby oni vydali stovky, možná statisíce těchto žaloba za posledních dvacet let, pokud vezmu v úvahu i města a regiony."

Zdroj: THE ECONOMIST

Pozn. red.: The Economist má tři miliony čtenářů.

Je šílené tvrdit, že kupčení s postoji poslanců v parlamentě není trestné

20. 6. 2013 / Jan Čulík

čas čtení < 1 minuta

K lakonickému komentáři globálního týdeníku Economist není co dodat. Je šílené, že poslanci z ODS hovoří o "diktatuře policie", že ministr "spravedlnosti" požaduje "vyšetření olomouckého prokurátora" a že někteří čeští právní odborníci usuzují, že rozdávání prebend za politické postoje není kriminální korupce! protože pak by prý museli skončit v Česku ve vězení všichni politici!

Právě... Jak píše Economist, to, že se o takto jasné věci může v českých médiích vůbec diskutovat, je naprosto šokující...

Kde je kampaň Economistu proti upadlé americké politické kultuře?

20. 6. 2013 / Karel Dolejší

čas čtení 1 minuta

American Legislative Exchange Council (ALEC) je organizace založená energetickými magnáty bratry Kochovými, která v posledních letech provozuje následující postup: V jednom státě Unie nakoupí poslance, přes které prosadí vlastní vzorové návrhy zákonů redukující veřejný sektor a omezující odborová práva. Následně jsou tyto zákony sunuty do dalšího státu a postupně přecházejí na federální úroveň.

Kongresmani, kteří s ALECem za úplatu spolupracují, zcela evidentně poškozují veřejný zájem a patrně (pokud nějaké mají) odporují svému svědomí, když hlasují pro cosi, co dostali hotové od lobbistů a nepřipíšou k tomu prakticky ani čárku.

Samozřejmě, při všeobecně známé vysoké úrovni západní politické kultury, mnohem a mnohem vyšší než v České banánové republice, docela jistě brzy dojde k tomu, že nejméně polovinu zástupců amerického lidu na státní a federální úrovni zavřou, odvedou v "medvědovi" do privatizované věznice za asistence televizních kamer. Už se na to opravdu těším. Snad pak o tom začne psát i Economist. Doposud se ALECu kriticky věnují téměř výhradně jen americká alternativní média.

Moralistní pokrytectví systematicky přecházející opravdu velké přečiny definující tuto epochu a rochnící se v okrajových kauzách kdesi v semiperiferní či již jen periferní zemičce je mnohem větším zlem než sama cynická politická korupce. Způsobuje totiž naprosté zmatení hodnot a předstírá zásadovost tam, kde tato zcela chybí.

Dnešek rozhoduje o tom, jaká bude politická norma v budoucnosti

20. 6. 2013

čas čtení 1 minuta

Vidím v televizi defilovat celou generaci politiků, kteří se snaží obhajovat svět, který sami stvořili a nyní nejsou schopni přiznat, že ten svět je prohnilý, píše Jan Czerný. Svět netransparentních dohod, kde můžete směnit cokoliv za cokoliv. Nikdo neví, kde ty dohody vznikly, kdo za ně nese odpovědnost. Jaké politické grémium je odhlasovalo?

Pravý opak skutečné demokracie.

O trestní vině rozhodne soud. Pokud ale neřekneme jasné NE politikům, kteří se nás snaží přesvědčit, že jejich svět je ten jediný možný, tak se opravdu nebudeme moci divit, že budeme muset žít v jejich světě a podle jejich norem.

A propos, členové ODS a TOP09 by se měli vytrvale ptát, který stranický orgán rozhodl o tzv. "normálních" politických obchodech se třemi poslanci ODS.

Korektní politické dohody jsou samozřejmě v demokracii potřebné a nutné, mají však (na rozdíl od dohod nekorektních a korupčních) vždy dvě hlavní charakteristiky: dohoda je schválena k tomu určeným orgánem strany (nebo orgány stran) a je v principu vždy veřejná.

K tomu dodává Jan Čulík: A takové dohody se nemohou týkat osobního prospěchu jednotlivých politiků či poslanců, ale musejí to být dohody o problémech veřejného zájmu a o tom, jak tyto problémy řešit.

Ministr spravedlnosti chce přezkoumat policejní zásah z minulého týdne

19. 6. 2013

čas čtení < 1 minuta

Ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS) nechá přezkoumat, zda byl zásah policie, při kterém byla před týdnem zatčena šéfka kabinetu Jana Nagyová, bývalý poslanci ODS a vedení Vojenského zpravodajství, adekvátní.

Ministr dodal, že nechce posuzovat vinu či nevinu obviněných, ale jde mu o přiměřenost zásahu. V souvislosti se zásahem vláda padla a nyní úřaduje v demisi.

Blažek řekl, že posouzení vypracuje společně s odborníky na ústavní, správní a trestní právo. Hotové by mělo být v řádu týdnů, závěry ministr předloží Parlamentu.

Podrobnosti: ZDE

Unesou Češi břímě svobody?

19. 6. 2013 / Karel Dolejší

čas čtení 5 minut

Server Finmag.cz v souvislosti s aférou "Nagygate" publikoval devět let starý text soudce Mezinárodního soudu pro lidská práva ve Štrasburku Aleše Pejchala s výmluvným názvem Policejní kontroly poslanců aneb od demokracie k diktatuře. Jakkoliv se právě probíhající aféry zdánlivě netýká, formuluje článek obecné zásady, které jsou ve skutečnosti prudce aktuální. A hlavní závěr zní, že pokud nejsou voliči dostatečně vyspělí na to, aby jisté chování svým poslancům netolerovali (tzn. dali jim výslovně najevo, co si o nich myslí, že to a to naprosto netolerují, a především nehlasovali pro ně a jejich strany ve volbách, přinejmenším dokud takového chování nezanechají), nemůže tuto kontrolu suplovat výkonná moc bez rizika nastolení diktatury. Ještě jinak řečeno, kontrola chování poslanců, za které tito nesou výhradně politickou, nikoliv právní odpovědnost, spočívá plně v rukou občanské společnosti a demokracie je ohrožena, kdykoliv občané z pohodlnosti přistoupí na to, aby ji za ně vykonával někdo jiný.

Policie šetří v Českých drahách. Dojde na "Parlamentní listy"?

19. 6. 2013 / Karel Dolejší

čas čtení 1 minuta

Policisté nyní prošetřují i hospodaření Českých drah, a to zřejmě především kvůli jejich investiční politice související s projektem OpenCard a Romanem Janouškem. V minulosti ovšem Česká televize zjistila, že některé aktivity spojené s prodejem inzerce zde slouží k dobývání renty z tohoto státního podniku, a to právě i firmami spojenými s kmotrem Janouškem. Společnost Grand Princ, do roku 2008 vydavatel titulu Parlamentní listy (jedná se o lobbistický časopis předstírající spojení se státní správou a původně také zneužívající státní znak, který často zveřejňuje texty velice problematických autorů ultrapravicového zaměření) zde působila prostřednictvím prodeje předražené inzerce v jí vydávaném časopise Pendolino i Parlamentních listech samotných - a Janoušek měl být angažován i v podezřele podhodnoceném prodeji společnosti Railreklam.

Ze společnosti Grand Princ přešli k nynějšímu vydavateli Jan Holoubek a Jiří Čermák, autoři projektu internetové verze a nyní majoritní vlastníci vydavatelské společnosti. Prostřednictvím mediálního podnikatele Michala Voráčka zde existuje vazba na Jaromíra Soukupa, který v ČR vlastní celou řadu mediálních titulů.

V současnosti patří Parlamentní listy spolu s deníkem Právo a několika málo dalšími do exkluzívního klubu "zemanovských" médií, s nimiž přednostně spolupracuje kancelář prezidenta.

Místo předvolební kampaně?

19. 6. 2013 / Marek Řezanka

čas čtení 4 minuty

V úterý 18. 6. pokračovala kampaň s názvem "Za novou sněmovnu", která sdružuje některé odborové svazy a iniciativy pod hlavičkou ProAltu, několika akcemi, které vyústily v demonstraci na pražském Klárově od 17 hodin. Ta se nesla v duchu "Shromáždění za rozpuštění sněmovny a za předčasné volby". Vystoupili zde např. Tomáš Tožička, Lenka Procházková či Martin Engel.

Spanilá jízda. Politický styl Nečasovy vlády a jeho důsledky

19. 6. 2013 / Veronika Sušová-Salminen

čas čtení 12 minut

"Lid je zdrojem veškeré státní moci; vykonává ji prostřednictvím orgánů moci zákonodárné, výkonné a soudní." (Ústava ČR, čl. 2, par. 1.)

"Slib poslance a senátora zní: "Slibuji věrnost České republice. Slibuji, že budu zachovávat její Ústavu a zákony. Slibuji na svou čest, že svůj mandát budu vykonávat v zájmu všeho lidu a podle svého nejlepšího vědomí a svědomí."" (Ústava ČR, čl. 23, par. 3)

Odstupujícímu premiérovi Nečasovi zlomil vaz skandál spojený se zneužitím vojenské tajné služby pro soukromé účely jeho nejbližší spolupracovnice a milenky Jany Nagyové. ODS se teď zřejmě pokusí o kosmetické změny ve vládě, která by ve staronovém složení měla pokračovat dále. Je samozřejmě otázka k jakému řešení se přikloní prezident Miloš Zeman, který má nyní rozhodující slovo v celé věci. O dalším vývoji je nyní zbytečné spekulovat, ale myslím si, že je už dnes dobré se zaměřit na první kolo katarze spojené s činností odcházející vlády Petra Nečase.

Boj proti korupci, nebo útok na politiku jako takovou?

19. 6. 2013 / Václav Adam

čas čtení 8 minut

Většina národa se raduje z policejního zásahu na úřadu vládu a ze zatýkání politiků a státních úředníků. Já jsem proti současné vládě od začátku, ale to, co se nyní odehrává, vzbuzuje spoustu otazníků, které bychom si měli klást. Bohužel lidé naštvaní na vládu mají krvavé oči, na některých internetových diskusích se dokonce objevují výzvy k věšení naší politické elity apod. Naštvanost národa lze chápat, zároveň bychom však měli přemýšlet!

Dokonalá privatizace

19. 6. 2013 / Ilona Švihlíková

čas čtení 7 minut

Miloš Pick, velký český národohospodář, který již bohužel není mezi námi, již v 90. letech psal o tom, že české hospodářství se "stabilizuje na samém dnu." Myslel tím dlouhodobou stagnaci a úpadek výkonnosti českého hospodářství.

Netušil, že to platí i o politice.

Je ovšem pravda, že Nečasova (čti: Kalouskova) koalice je schopná posunovat ono dno stále níž a níž. Má jednu jedinou schopnost: přežívat v hnilobě. Navazuje tím na dlouhodobé procesy, které se dotýkají již prvotního nastavení ekonomického a politického systému v procesu transformace na počátku 90. let.

Made in Czechia 2013

19. 6. 2013 / Karel Peka

čas čtení 5 minut

Premiér

Pravděpodobně nejslabší premiér, jakého jsme od revoluce měli. Dokazuje, že každá strana se jednou personálně vyčerpá. Vygenerovala člověka, který z osobností dané strany pouze zbyl. Zbylý pan Čistý. Nebo také již přeformátovaný stranicky matador a tedy už v tuto chvíli politicky sterilní bílý kůň? Katolík, který po vystudování vysoké školy několik měsíců pracoval v reálném podniku kdesi na severu Moravy. Z politického eléva se dostal za dvacet let na vrchol politické pyramidy strany i vlády. Cestou vybudoval manželství se čtyřmi potomky, které se mu na vrcholu moci rozpadlo.

Současná politická situace podněcuje hledání systémových alternativ neoliberálního kapitalismu

19. 6. 2013 / Michael Kroh

čas čtení 9 minut

V poslední době se jako houby po dešti vyrojily teoretické a publicistické příspěvky, které se vyznačují společnými závěry o neudržitelnosti současného globálního neoliberálního kapitalistického systému. Jednotliví autoři k této problematice přistupují z různých pozic -- jedni akcentují hrozby globálního oteplování, jiní neodvratitelné vyčerpání fosilních přírodních zdrojů, jiní zase devastaci životného prostředí novými technologiemi či zdravotní rizika z hromadné potravinářské výroby a veřejného stravování.

Nález Ústavního soudu Pl. ÚS 10/13

19. 6. 2013

čas čtení < 1 minuta

Obávám se, že bohužel snaha policejních orgánů ve věci obvinění skupiny poslanců ze zneužití pravomoci veřejného činitele převzetím neoprávněné výhody - placené funkce (pracovního místa), za odstoupení z PS resp. "vrácení" poslaneckého mandátu mateřské straně, opět nebude úspěšná, píše Jan Slanina.

Upozorňuji na výše uvedený nález ÚS, který na tyto skutečnosti nereflektoval a zřejmě je akceptoval v tomto nálezu jako legální. Nicméně naději dává v této věci zveřejněné Odlišné stanovisko soudce Ústavního soudu Jana Musila v bodě 4. Odůvodnění odstavce I. Protiústavnost legislativní procedury.

Edward Snowden: Spojené státy zlikvidovaly jakoukoliv možnost spravedlivého soudu se mnou

18. 6. 2013

čas čtení 3 minuty

To, že vás [bývalý americký viceprezident] Dick Cheney označí za zrádce, je největší čest, jaká se Američanovi může dostat."

Americký whistleblower Edward Snowden, který prozradil, že americký Úřad pro státní bezpečnost špehuje na internetu miliony nevinných lidí, varoval v onlinovém rozhovoru se čtenáři deníku Guardian, že pravda o rozsahu špehování občanů, které provádějí americké úřady, vyjde najevo, i kdyby byl umlčen či usmrcen: "Vláda Spojených států toto nebude nyní schopna utajit tím, že mě zavře nebo zabije. Pravda vyjde najevo a nedá se tomu zabránit."

Pokouší se britská vláda umlčet média ohledně špehování občanů a zahraničních diplomatů?

18. 6. 2013

čas čtení 2 minuty

Britské ministerstvo obrany vydalo dne 7. června důvěrnou směrnici, tzv. "D notice", společnosti BBC a dalším britským médiím. Jejím cílem bylo potlačit šíření informací o špehování občanů a diplomatů výzvědnými agenturami Británie a USA.

Šéfredaktoři byli požádáni, aby nepublikovali informace, které mohou "ohrozit bezpečnost státu a možná i britský personál". Cenzurní směrnice "D notice" byla vydána den poté, co deník Guardian zveřejnil podrobnosti o špehování, které provádí americký Úřad pro bezpečnost státu (NSA) prostřednictvím svého programu Prism.

Respekt: Loajalita s kmotrem z panství Hluboká

18. 6. 2013 / Štěpán Kotrba

čas čtení 8 minut

Kvalitu média poznáte i pohledem do jeho archivu. Respekt se pyšní svou "investigativní" pověstí. Ovšem ta je krotká: vzhledem k historicky daným vazbám na některé "informační zdroje" z prostředí tajných služeb. Informační servis Občanského fóra, který se později proměnil v "Respekt", vyhodnocoval různá udání občanů, která přicházela do KC OF na tehdejší mocné. Někteří z tehdejších spolupracovníků se přesunuli do vznikající FBIS, někteří i jinam. Kdysi záslužná práce stigmatizovala ale žurnalistiku Respektu až do dnešních dnů. Článek Marka Švehly z roku 2010 ukazuje, jak Respekt naložil z možným sólokaprem o tom, jak "kmotr" z Hluboké protlačoval "svou radní" do Rady Českého rozhlasu.

Národní galerie VI: Europa Jagellonica: deset milionů, které by Alena Hanáková opravdu měla vysvětlit

18. 6. 2013 / Štěpán Kotrba

čas čtení 9 minut

Situace kolem deseti milionů Kč ze státního rozpočtu, které šly na zaplacení dluhu po výstavě Europa Jagellonica, se zamotává. Původně se zdála být jednoduchá: 30. září 2012 zůstaly po ukončení výstavy Europa Jagellonica závazky, překračující deset milionů Kč. Ministerstvo kultury na jejich pokrytí vyčlenilo v listopadu 2012 příslušnou částku, i když výstavu nepořádala žádná z jeho příspěvkových organizací, ani žádná jiná státní organizace, ale příspěvková organizace Středočeského kraje.

Brazilské sociální nepokoje pokračují, vláda nasadí represivní aparát

19. 6. 2013

čas čtení 1 minuta

Brazilská vláda oznámila, že nasadí speciální bezpečnostní síly pod vedením policie v pěti největších městech, poté co vlna prostestů s takřka čtvrtmilionovou účastí požaduje lepší sociální služby. Opatření se týká Ria de Janeira, Bela Horizonte, města Salvador, Fortalezy a hlavního města Brasília. Nově jsou hlášeny další nepokoje ze Sao Paula.

Jana Šťastná: Děti s námi zažívají pocit úspěchu

18. 6. 2013 / Pavel Pečínka

čas čtení 6 minut

Amari kereka znamená česky Naše kolo. Mnozí obyvatelé Brna ale už z plakátů a radničních tiskovin vědí, že jde o hudební a taneční festival převážně dětských romských souborů. O letošním festivalu, který se uskutečnil 23. května v brněnském kulturním středisku Musilova, nám řekla víc jeho koordinátorkou Jana Šťastná. Učí na základní škole na náměstí 28. října v Brně, kterou navštěvuje mnoho romských žáků.

28897

OBRAZY Z RUS:

Mluvte kultivovaně!

19. 6. 2013 / Jan Čulík

čas čtení < 1 minuta

Mluvte jako správní Petrohraďané, vyzývá plakát Rady pro kulturu řeči městské správy v petrohradském metru občanstvo a ukazuje, kde má být v určitých slovech správný přízvuk. Pozoruhodné je, že jsou to většinou slova s náboženskou tematikou. "Slovo je oděv všech faktů, všech myšlenek," cituje plakát spisovatele Maxima Gorkého.

Plakát apeluje na veřejnost, aby se chovali "kultivovaně a středostavovsky". Být Petrohraďan podle něho znamená být vzdělaný a kultivovaný občan.

Přesto však byla městská správa v Petrohradu v Rusku snad první, která s nadšením přijala předpisy, omezující práva homosexuálů v městě.

Taliban vyhlásil válku Gruzii. Gruzínská policie údajně odhalila teroristickou skupinu

18. 6. 2013 / Jimi Dabrundašvili

čas čtení 3 minuty

Gruzínské Ministerstvo vnitra vydalo prohlášení o zadržení dvou občanů Ruské federace, pocházející z Dagestánu. Dva mladí muži, údajní teroristé, jsou hledaní ruskou policií za účast na vraždě a za další těžké zločiny ZDE. Střídavě bydleli v Gruzii a pohybovali se po kavkazských regionech. V tbiliském bytě, kde bydleli, se našlo velké množství trhavin a střelných zbraní. Navíc tento byt vlastní osobní pilot prezidenta Saakašviliho, pocházející z etnické menšiny Čečenců.

Vláda Mali podepsala mírovou dohodu s Tuaregy

19. 6. 2013

čas čtení < 1 minuta

Maliská vláda podepsala mírovou dohodu s tuarežskými povstalci, která pomůže uklidnit politickou situaci před červencovými volbami. Dohoda vyzývá k okamžitému zastavení palby vládní jednotky se podle ní vracejí do povstaleckého města Kidal.

Není i post poslance pro Nečase trafikou? Spíše dar nebes (oplátkou za církevní restituce)

19. 6. 2013 / Jiří Baťa

čas čtení 8 minut

V souvislosti s událostmi posledních dnů se dost intenzivně přetřásá i otázka, co pro odstupující politiky je a není "trafika" ve smyslu korupce. Postup při vyslovování důvěry vládě, kdy s cílem zabránit jejímu pádu se "dobrovolně" postu poslanců vzdali "tři rebelové ODS" Tluchoř, Fuksa a Šnajdr, dal podnět k všeobecné kritice odpůrcům takových praktik, které jsou považovány za formu úplatkářství, jinými slovy korupce. Jakkoliv byla kritika takřka na denním pořádku, ODS se od ní distancovala s tím, že jsou to běžné politické praktiky. "Dnes pomohu já Tobě, zítra pomůžeš Ty mě", těmito slovy to okomentoval a obhajoval dnes už "padlý" (nebo podlý?) P. Nečas. Aféra se rozhořela poté, co byla zadržena a vzata do vazby pravá ruka už bývalého premiéra "paní vrchní ředitelka" Jana Nagyová. Ta v tom údajně měla "prsty", když dojednávala odstoupení tří jmenovaných výměnou za lukrativní posty ve společnostech s účastí státu. Takové jednání policie a státní zastupitelství považuje za korupci. Nutno poznamenat, jak se nyní často na obhajobu těchto vekslů dovolává ODS nebo i TOP09, že podobných transakcí bylo v minulosti více. To je pravda, ale nikdy neměly tak vyhraněný korupční charakter, zvláště, jednalo-li se o tak podstatný účel, jako bylo zabránit pádu vlády.

Volby skutečně budou začátkem září, dá se vymyslet proč

19. 6. 2013 / Josef Mrázek

čas čtení 2 minuty

O tom, co škodí nebo prospívá občanům, se v televizi moc nemluví, nepočítáme-li lži. Že by měla politika sloužit k účelnému obstarávání věcí veřejných, se dávno zapomnělo. A strany, které hlásají, že každý se má o sebe postarat sám, se opravdu o sebe starají. A tak není při úvahách o politické budoucnosti vhodné hledat za vším ženu, ale prospěch politických stran. Padlá vláda škodila mnoha lidem, ale protesty byly marné. Až najednou přišel zákrok, ovšem zatím jen na okraji toho škodění, a postihl výhradně jen jednu z vládních stran, jakoby ta druhá hlavní byla čistá. Není, ale ať to sama zařídila, nebo ne, získala, tak říkajíc, komparativní výhodu. Podívejme se, jak by jí chtěla využít.

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za duben 2013

25. 5. 2013

čas čtení 2 minuty

V dubnu 2013 přispělo finančně na Britské listy 186 osob bankovním příkazem celkovou částkou 38 474,44 Kč, dobrovolným předplatným prostřednictvím mobilu v lednu 2013 částkou 5277.48 Kč.

Zůstatek byl koncem dubna 2013 160 981.38 Kč, z toho má být částka v rezervě na exekutorský projekt 166 375,59 Kč, takže výdaje na provoz Britských listů do ní zasáhly a Britské listy dlužily exekutorskému projektu 5394.21 Kč.

Prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno nově zaslat i z mobilního telefonu nebo na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

40777