Místo předvolební kampaně?

19. 6. 2013 / Marek Řezanka

čas čtení 4 minuty

V úterý 18. 6. pokračovala kampaň s názvem "Za novou sněmovnu", která sdružuje některé odborové svazy a iniciativy pod hlavičkou ProAltu, několika akcemi, které vyústily v demonstraci na pražském Klárově od 17 hodin. Ta se nesla v duchu "Shromáždění za rozpuštění sněmovny a za předčasné volby". Vystoupili zde např. Tomáš Tožička, Lenka Procházková či Martin Engel.

Proč by řešením stávající politické krize měly být právě předčasné volby v co nejbližším možném termínu?

Podívejme se, jaké politické klima zde po demisi premiéra panuje.

Premiér padl, ať žije premiér? Vskutku je to takto jednoduché? Nedotýká se snad poslední rozsáhlá korupční aféra celé vlády?

Nebo stačí vyměnit vozataje - a náklad na voze se rázem stane přijatelný?

Jistě, potřebných 120 hlasů potřebných pro vypsání předčasných voleb se za stávající konstelace patrně nenajde. Budeme tak nejspíš svědky různých tanečků s tím, že vláda Petra Nečase může bez Nečase dospět v demisi až k řádným volbám. Otázka zní, za jakou cenu?

Podívejme se, kdo jsou možní nástupci "Pana Čistého", jak se Petru Nečasovi přezdívalo. Možná i proto, že byly doby, kdy současný ministr spravedlnosti Blažek byl pro něho ve vedení podniku Lesy České republiky nedůvěryhodný.

Ministr Kuba je spojován s praktikami ne zrovna průhlednými a s kontakty na lidi z prostředí, kam by politik zabrousit neměl. Navíc se spekuluje, že může být také obviněn policií. Podivné vztahy mezi firmou Eskon a zástupci města Opava vedou k dalšímu jménu možného uchazeče o post premiéra, ke Stanjurovi. Mediální Star, Pospíšil, čelil pro změnu podezření, že budova pro vězeňskou službu byla předražená. Jeho kariéra bývá úzce spojována se jménem Romana Jurečka, což zrovna není nejlepší vizitka exministra spravedlnosti.

Při vyslovení jména Marek Benda se pro změnu přeneseme ke kauze plzeňských práv, která leží u ledu a která poškodila české univerzity.

Stojíme snad před problémem, jak z klobouku, kde jsou samé modré kuličky, vytáhneme jednu bílou?

Je tu jméno Miroslavy Němcové, stávající předsedkyně Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky. Ta se na první pohled se žádnými kontroverzemi nepotýká. Jenomže zastávala velmi prestižní politickou funkci a veřejností je vnímána jako pravá ruka expremiéra Nečase. Je pravda, že otevřeně proti "trafikám" pro poslance za ODS v únoru 2013 vystoupila: "Za sebe bych se ráda omluvila, protože myslím, že je chyba, že jsou tito tři lidé na těchto místech." Ovšem u toho také zůstalo. Nepodnikla žádné kroky, které by politickému obchodu zamezily či ho revidovaly.

S poslaneckým mandátem se nekšeftuje. To má podobný rozměr jako ve své době prodávání odpustků. Co tehdy diskreditovalo církev, dnes poškozuje politiku jako takovou. Poškozuje demokracii a víru nás všech v ní. Braňme demokracii. Vytyčme limity, za něž nejsme ochotni jít. Těžko si lze představit, že by měla pokračovat vláda politiků, kteří ztratili důvěru většiny občanů. Politiků, na kterých leží korupční stín. Jistě, soudy mohou rozhodnout o jejich nevině, ale tito lidé jsou podezřelí ze závažných trestných činů -- a to je s jejich působením ve vládě neslučitelné. Nebo budou riskovat blamáž na pokračování, tedy že co chvíli se bude jednat o vydání nějakého ministra za ODS či TOP09 policii? Jak by tuto etapu vnímala česká veřejnost? Nezradikalizovala by?

Jediný bonus by mohl být v tom, že by politické strany ušetřily náklady na předvolební kampaně, jejichž financování bylo v nedávné době také na tapetě. Nemohlo by být pro voliče nic názornějšího než stav, kdy jedinou neznámou je, který vládní politik bude muset z kola ven, protože bude obviněn policií.

Doufejme, že k této situaci nedojde, neboť by společnosti neprospěla. Zanechala by na ní trvalé šrámy a mohla by ji nasměrovat k volbě nějaké "silné ruky". A to snad není cílem nikoho z naší "politické reprezentace".

0
Vytisknout
9649

Diskuse

Obsah vydání | 20. 6. 2013