Scény paniky a zoufalství na letišti v Kábulu

16. 8. 2021

čas čtení 2 minuty


- V pondělí ráno docházelo na letišti v Kábulu k scénám paniky a zoufalství. Lidé se snažili dostat se na letištní plochu a utíkali přes ní ve snaze dostat se do letadel letících mimo Afghánistán. Američtí vojáci stříleli do vzduchu ve snaze jim v tom zabránit, "letadla jsou jen pro diplomaty, zahraniční občany a zaměstnance místních velvyslanectví".

- Všichni zaměstnanci amerického velvyslanectví v Kábulu byli evakuováni na letiště.

 

- Mluvčí Talibanu: "Válka v Afghánistánu skončila." Brzo bude oznámeno, jaký režim vytvoří Taliban v Afghánistánu. Jeden předák Talibanu oznámil tiskové kanceláři Reuters, že je dosud příliš brzo na to, jaký režim Taliban v zemi vytvoří. "Chceme, aby všechny cizí jednotky odešly, než začneme restrukturalizovat vládu," uvedl. Dodal, že bojovníci Talibanu v Kábulu byli varováni, aby neděsili civilní obyvatelstvo a dovolili jim obnovit svou normální činnost.

- Letecká společnost United Airlines oznámila v  neděli večer, že mění trasy některých svých letů mimo Afghánistán.

- Drtivá většina kapitálu z Afghánistánu "není v zemi", a tak nemůže padnout do rukou Talibánu, citovala televize CNN amerického činitele seznámeného s těmito věcmi.

- Více než 60 zemí světa, včetně Spojených států, vydalo společné prohlášení, že Afghánci a cizinci, kteří chtějí opustit Afghánistán, musejí mít právo to učinit. Letiště a pohraniční přechody musejí zůstat otevřené.

- António Guterres, generální tajemník OSN, varoval před "vážným porušováním lidských práv".

- Spojené státy posílají do Kábulu dalších 1000 vojáků, čímž stoupá počet amerických vojáků v zemi na 6000. Mají zajistit bezpečný odchod amerických občanů a podpůrných afghánských zaměstnanců.

- Dosavadní afghánský prezident Ašraf Ghani utekl do Taškentu, hlavního města sousedního Uzbekistánu.

- Americký ministr zahraničí Antony Blinken přiznal, že k událostem posledních dní došlo rychleji, než Spojené státy očekávaly.

- Rada bezpečnosti OSN se sejde k jednání o Afghánistánu v pondělí v 10 hodin místního času.

- Činitel NATO uvedl, že všechny komerční lety z Kábulu byly suspendovány a dovoleno je startovat jen vojenským letadlům.

Zdroj v angličtině ZDE

 

0
Vytisknout
7569

Diskuse

Obsah vydání | 18. 8. 2021