Tabu prolomeno: Lula přirovnává jednání Izraele k Hitlerovi

18. 2. 2024 / Fabiano Golgo

čas čtení 4 minuty
 
Brazilský prezident Luiz Inácio da Silva, známý jako Lula, se dostal tam, kam se mnozí bojí jít: přirovnal plošné a nelidské zabíjení Palestinců v Gaze k tomu, co dělal Adolf Hitler židům. V nedělním rozhovoru s novináři, kteří ho doprovázeli při jeho návštěvě etiopské Addis Abeby, kde přednesl pozvání této země ke vstupu do skupiny BRICs, kterou původně tvořily Brazílie, Rusko, Indie, Čína a Jihoafrická republika a do níž nyní patří Etiopie a dále Saúdská Arábie, Spojené arabské emiráty, Egypt a Írán, Lula prohlásil, že "to, co se děje v Gaze palestinskému lidu, nemá v moderním světě obdoby, kromě toho, když se Hitler rozhodl vyvraždit všechny židy".

 
Diplomatická politika Brazílie je založena na snaze o neutralitu, vždy se snaží zůstat přáteli všech zúčastněných stran, ale v případě Gazy se Lula rozhodl porušit protokol a tradici země, protože se domnívá, že zde probíhá genocida pod širým nebem a že svět bezmocně přihlíží něčemu, co vejde do dějin jako pokus o likvidaci celé populace.

"Být humanistou dnes znamená odsoudit útoky Hamásu na izraelské civilisty a požadovat okamžité propuštění všech rukojmích. Být humanistou znamená také odmítnout nepřiměřenou reakci Izraele, ve kterým se stali obětí téměř 30 000 Palestinců v Gaze," argumentoval  brazilský prezident.

Masakr dětí a civilistů obecně, ke kterému v Gaze dochází, nelze nijak zdůvodnit. Tento masakr nařízený Benjaminem Netanjahuem nelze nijak obhájit. Trapná výmluva, že bomby, které zabíjejí tyto nevinné lidi, byly na ně vlastně hozeny proto, že se mezi nimi skrývají teroristé z Hamásu, funguje pouze pro ty, kteří chtějí najít útěchu pro své svědomí tím, že podporují zbabělý pokus o likvidaci celého národa. 

Skutečnost, že nejsou v Izraeli koncentrační tábory a všechno to mučení a masové vraždění jako v případě židů, nijak nesnižuje podobnost Hitlerových cílů ve srovnání s Netanjahuovými cíli. Oba si prostě vybrali celou etnickou skupinu a ji démonizovali, a oba neviděli rozdíl mezi dětmi, starci, těhotnými ženami, nemocnými, každého považovali za nepřítele, kterého je třeba zlikvidovat. 

Kdyby Izrael nelhal a chtěl skutečně lokalizovat každého teroristu a zlikvidovat ho, mohl by to snadno udělat chirurgicky, s využitím zpravodajských informací. Věrohodnější by bylo vtrhnout do Gazy, převzít nad ní otěže a odtud vyhledat a najít každého jednotlivce, který představuje pro Izrael nebezpečí. To, co se děje, je masakr. Pomsta za hrůzy, které Hamás spáchal v říjnu a v celé své historii. 

Pomsta je však prováděna tím nejzbabělejším možným způsobem, jako když mafián nechá vyvraždit celou rodinu zrádce. 

Od svého vzniku se Izrael těší americké podpoře, která celé planetě vnucuje imunitu vůči drtivému a neustálému porušování lidských práv. Kvůli hrůzám, které židé po staletí trpěli v rukou tradičně xenofobních Evropanů, dostal Izrael volnou ruku k tomu, aby si bez následků dělal, co chce. 

Psychologie prokázala, že muži, kteří viděli, jak jejich otcové bijí jejich matky, se s větší pravděpodobností stanou manžely, kteří bijí své ženy. Ze synů, kteří jsou často biti, se nakonec stanou otcové, kteří hodně bijí.

Židé bohužel vytvořili stát na území, které již po staletí obýval jiný národ. Národ, který nebyl zodpovědný ani za vyhnání židů o mnoho století dříve, ani za hrůzy, které židé utrpěli v rukou předpojatých Evropanů. Palestinci zaplatili cenu za to, čím si židé prošli rukou jiných. 

Američané se rozhodli dát Izraeli věčnou carte blanche, čímž vytvořili monstrum podobné dítěti, které ví, že ho bohatý otec rozmazluje, protože mu chce vynahradit utrpení, které prožilo v rukou chův, které ho týraly. 

Izrael se stal verzí svých bývalých trýznitelů. 

2
Vytisknout
3668

Diskuse

Obsah vydání | 22. 2. 2024