PRŮBĚŽNÉ ZPRAVODAJSTVÍ

Amerika, Afrika, Rusko a svět

30. 8. 2011

čas čtení 4 minuty

  • Americký prezident Barack Obama v pondělí přijal do funkce předsedy Hospodářské rady Bílého domu Alana Bennetta Kruegera, profesora ekonomie a veřejných záležitostí Princeton University, výzkumu v Národním úřadu pro ekonomický výzkum a dozorčí rady CERGE-EI.
  • Alžírsko pošle Kaddáfího rodinu do jiné země. Přijalo ji jen "z humanitárních důvodů".
  • V řeckém městě Soluni zatkli a obvinil obchodníka se zbraněmi z Uzbekistánu Vladimira Gavrilova pro podezření, že dodal 10 000 kalašnikovů kolumbijským rebelům z Revolučních ozbrojených sil Kolumbie (FARC). (Pozn.: Hezká historie propletenosti vztahů ... V roce 2006 byl shledán vinným z poskytnutí zbraní z Jordánska partyzánům FARC bývalý šéf zpravodajské služby peruánské vlády Alberta Fujimoriho Vladimir Iljič Montesinos Torres a byl odsouzen k 20 letům vězení. Montesinos přitom měl silné vazby na CIA, která mu vyplatila 10 M USD, ale neváhal a zprostředkoval i nákup tří nových stíhaček MiG-29 z Ruska.)
  • Jižní a centrální části ostrova Sachalin, včetně města Južno-Sachalinsk, zůstaly bez elektřiny kvůli nehodě v místní elektrárně. Bez elektřiny na ostrově zůstalo několik set tisíc lidí.
  • Strauss-Kahn se rozloučil se zaměstnanci MMF... V pondělí navštívil bývalé pracoviště - sídlo Mezinárodního měnového fondu (MMF) ve Washingtonu, aby se rozloučil s pracovníky fondu, a také se setkal s novou šéfkou organizace - Christine Lagardeovou.
  • V Namibii byli ve městě Swakopmund na pobřeží Atlantského oceánu zadrženi čtyři muži pro podezření z krádeže radioaktivní uranové rudy z dolů v Trekkope, kde ji těží francouzská společnost Areva.
  • Jemenský prezident Ali Abdullah Saleh a opozice se dohodli, že se v zemi budou konat volby. Nejpozději do tří měsíců. Do voleb zemi povede Mansour Hadi Abduraba. Jemenská armáda uvedla, že na jihu země zabila 26 a zranila 38 bojovníků "Al-Kajdy". V důsledku střetů s ozbrojenci bylo zabito 10 příslušníků armády, 30 zraněno.
  • Členové americké vlády se během několik měsíců minimálně třikrát tajně setkali s vyslancem vůdce Talibanu Mohammedem Omarem. Jednání mezi Američany a Tayabem Aga se konala na konci roku 2010 - začátkem roku 2011 v Kataru a Německu. Karzáího vláda jednání USA s Talibanem sabotovala . Karzáí nemá zájem o navázání přímých dvoustranných setkání Spojených států s Talibanem, protože by byl vyšachován z procesu vyjednávání.
  • Vláda Japonska, v čele s premiérem Naoto Kan v úterý 30. srpna odstoupila. Novou hlavou vlády Japonska se stal Yosihiko Noda. Při hlasování, které se uskutečnilo v japonském parlamentu v úterý 30. srpna, podpořila jeho kandidaturu koalice 308 z 475 poslanců, kteří se zúčastnili voleb. Yosihiko Noda je šestým ministerským předsedou Japonska za posledních pět let.
  • Kurdští bojovníci pokračují v útocích vojenské a civilní cíle v Turecku. V kraji Shemdinli v turecké provincii Hakkari vybuchlo vojenské auto. Výbuch zabil tři a zranil tři vojáky.
  • Turecká vláda se rozhodla pro návrat majetku zabaveného menšinovým náboženským komunitám - zejména kyperským Turkům, křesťanům - Arménům a Židům, zabavené v roce 1936. V případě, že zabavený majetek byl prodán, vláda slibuje, že vrátí peníze.. Částečná konfiskace majetku náboženských společenství začala v roce 1936, kdy byl ne-muslimské organizace povinny poskytnout seznam svého majetku. V roce 1974 byl vydán zákon, zakazující těmto organizacím nákup nových nemovitostí. Rozhodnutí Erdoganovy vlády k návratu zkonfiskovaného majetku může být pod tlakem Evropské unie. Přístupová jednání s Tureckem jsou blokována od roku 2005.
  • Ve Vladivostoku sekonalo slavnostní rozloučení Šesté flotily Pacifického loďstva pod vedením velké protiponorkové lodě "Admirál Pantelejev",určené k boji s piráty v oblasti Afrického rohu a k plnění úkolů zajištění bezpečnosti plavby ruských obchodních lodí.
  • "Gazprom Neft" ztratil právo, které získal v roce 2009, na rozvoj ropného pole Azar v Íránu. Rezervy Azar Anaran tvoří 2 miliardy barelů (asi 270 milionů tun). Pozn.: Otzákou zůstává, zda tato vypovězená koncese má něco společného se žalobou u Mezinárodního soudu, kterou podal Irán na Rusko za nedodání systému PRO S-300, za kterou u Ruska orodoval strachy zelený Izrael. A druhou otázkou zůstává, zda Izrael Rusku tento výpadek kompenzuje... Kompenzace v Gruzii se nezdá dostatečná.

Připravil Štěpán Kotrba

0
Vytisknout
7641

Diskuse

Obsah vydání | 30. 8. 2011