Extrémně pravicový proizraelský cirkus přivandroval do Jeruzaléma

29. 8. 2011 / Jiří Kalát

čas čtení 6 minut

Do Svatého města přijel člověk, jehož pravicová americká stanice Fox News propustila ze svých služeb, jelikož i pro její vysílání byl příliš extrémistický a přes 400 inzerentů začalo stahovat své reklamy. Prezidenta Obamu nazval rasistou, oběti z norského ostrova Utoya přirovnal k hitlerjugend a stanové izraelské hnutí pro změnu označil za komunisty spolupracující islamistickými organizacemi. Přesto má na svých facebookových stránkách přes dva miliony fanoušků. Nekriticky milující a podporující Izrael, americký komentátor, Glenn Beck. Společně s ním přišli podpořit radikální myšlenky například i jeruzalémský starosta Nir Barkat či americký herec Jon Voight.

Minulou středu Jeruzalém přivítal show Glenna Becka s názvem "Obnovení odvahy" (Restoring Courage). Toto silně pro-izraelské, anti-palestinské a anti-muslimské představení sledovalo několik desítek tisíc lidí po celém světě. Jen v Davidsonově centru, jenž leží v těsné blízkosti mešity Al Aksá, si přišlo kontroverzního komentátora na živo poslechnout na dva tisíce lidí. Několik stovek posluchačů se také tísnilo kolem zdi centra, snažíce se zaslechnout alespoň něco z proslovů pozvaných hostů či Glenna samotného. Přibližně stejný počet se shromáždil i před ohromnou obrazovkou na náměstí Safra, která přenášela živě z pódia. Na celém světe se mohlo díky živým televizním vstupům na setkání nepřímo podílet i 1400 diváckých skupin v 60 státech.

"Jen intenzivní osídlování, výstavba a rozvoj Judey, Samaří, Jeruzaléma i celé Izraelské země, může zabránit vzniku katastrofy jménem Palestinský-naci stát," stálo na lístku, který mi předal vstřícný, o holi chodící, usměvavý stařík. Začátek, který sám o sobě mluví za vše. Pro mě a několik stovek dalších diváků na náměstí Safra to vypadalo na velice zajímavé odpoledne. A opravdu bylo.

Podle izraelského deníku Jerusalem Post se mezi přítomným publikem nacházelo i 81 členů amerického kongresu, kteří cestují po Izraeli jako hosté American Israel Education Foundation, jenž je pobočkou pro-izraelské lobby ve Spojených státech AIPAC (the American Israel Public Affairs Committee).

"Jsem Židovka a před několika dny na setkání "Obnovení odvahy" ve městě Ceasarea jsem shledala tuto akci naprosto úžasnou. Být ve společnosti všech těchto skvělých lidí, kteří věří že je pouze jeden Bůh, který řídí náš osud a je na lidském společenství poskytnout podporu tomu, aby se to stalo. Mítink je velice dojemný, i proto jsem dnes opět přišla a přivedla sebou několik přítel, abych atmosféru s nimi mohla sdílet," povyprávěla mi Marilyn, původně americká rodačka z Los Angeles, která před sedmi lety uskutečnila aliju a nyní žije v Izraeli. "Je to blázen a myslím si, že celé tohle představení je svým zvráceným způsobem až děsivě zábavné," opanovala názoru levicová pro-mírová aktivistka Xiomara z Kanady.

Přestože se na facebooku k stránce "Glenn Beck Stay Home" (Glenne Becku zůstaň doma) přihlásilo přes patnáct stovek lidí, na demonstraci se ukázalo jen několik desítek účastníků. Anti-akce tak proběhla v klidu a bez závažnějšího narušení programu.

Většina z posluchačů Beckovy show se rekrutovala z řad amerických křesťanských sionistů, kteří svoji příslušnost nezapomněli dát jasně najevo tričky, vlajkami a čepicemi. Bouřlivý potlesk následoval po každém slovním útoku na komentátorovi oponenty (což je podle jeho projevu vlastně skoro každý) či výzvu o obnovení odvahy boje za Izraelský stát. Slova "odvaha", "láska" a "mír" se stala zaklínadly celého představení a žádný z mluvčích je nezapomněl několikrát zopakovat. Stejně jako zmínky o holocaustu, které samozřejmě nemohly chybět v žádném projevu.

"V Izraeli, je více odvahy v jedné čtvereční míly, než v celé Evropě," řekl rozvášněnému tleskajícímu davu Beck. "V Izraeli, je více odvahy v jednom vojáku, než ve všech chladných srdcích byrokratů z OSN dohromady," pokračoval svými výtkami za bouřlivého povzbuzování přítomných. Na řadu přišla také americká vláda, levicové organizace, lidsko právní organizace, některé židovské spolky atd. To vše zabalené do silné historicko-politologické propagandy, podávané v krátkých, velice dobře připravených "dokumentech".

Dalo by se to nazvat "Beckovy pohádky tisíce a jedné noci", však počet sympatizantů je natolik obrovský, že podobnou událost nelze přejít bez povšimnutí. Mnozí pro-palestinští i pro-izraelští aktivisté jsou zděšeni. "Vyjadřuje rasistické a antisemitské nálady v podobě lásky k Izraeli," řekl pro deník Haaretz Etai Mizrav, aktivista z organizace Peace Now (Mír nyní). V nynější době, poznamenané útoky na jihu Izraele a vzrůstajícím napětím v souvislosti se zářijovou volbou v OSN, je konání podobného mítinku více než nevhodné. Mohl by fungovat jako rozbuška pro místní radikály (z obou stran), kteří jen čekají na záminku napadnou své oponenty a to mnohdy nejenom slovy.

Glenn Beck je bavič, který předvedl kvalitní show se skvělými efekty a dobře vybranými hosty. Publikum se bavilo, tleskalo a užívalo si příjemnou atmosféru odpoledního Jeruzaléma. Jenže jednostrannost tohoto podniku představuje nebezpečí, jenž se skrývá za frázemi o lásce či "kráčení židů a křesťanů ruku v ruce ulicemi Svatého města". Nenávist, netolerance, rasismus v mnoha podobách a neochota ke kompromisům, i těmito slovy by se dal shrnout středeční projev.

"Strach je cesta minulosti, cesta k podrobení se. K tomu abychom ho překonali, potřebujeme jenom jednu věc. Odvahu," přednášel svoje rady skrze obrazovku obecenstvu na náměstí Safra Beck. Však o pár minut později, když se vyvalil dým z míst, kde se nacházely záchody, bylo najednou všechno jinak. Z očí posluchačů zmizela odvaha a zbyl jen čirý prostý strach.

(No a to zřejmě jen někdo odhodil doutnající nedopalek cigarety do koše.)

Pozn. JČ: Glenn Beck ovšem požaduje, aby se židé vzdali svého náboženství a konvertovali na křesťanství. Podle zpravodaje deníku Guardian se tento jeho požadavek, ke konci jeho show, nesetkal s nadšením. Deník Guardian také poznamenal, že se Beckovi údajně nepodařilo naplnit celé hlediště a řada míst zůstávala prázdná. ZDE

Video z jeruzalémské Restoring Courage: ZDE

Informace: ZDE ZDE ZDE

0
Vytisknout
7226

Diskuse

Obsah vydání | 30. 8. 2011