Pokus o protesty hnutí Occupy v Olomouci nemají příliš velký ohlas

27. 12. 2011 / Milan Kohout

čas čtení 1 minuta

Již přes dva měsíce se pravidelně každým dnem scházíme o páté před orlojem, abychom "okupovali Olomouc" a mluvili s kolemjdoucími lidmi o jejich návrzích jak zabránit nejhoršímu, píše Milan Kohout.

Protože jsem ateista, držel jsem na Štědrý večer štafetu sám. Náměstí bylo úplně prázdné a mrtvolně tiché. Jen nápis "ježíš vánoční přání" na boudě prodavače křesťanské lásky napravo ode mě a ukazatelé kudy na nejbližší záchodky na levé straně připomínaly nedávné, punčem rozvášněné davy nakupující hory sebevnucených darů na místním trhu.

Po nějaké době se z tmavého zákoutí vynořili dva bezdomovci s batohy na zádech a ptali se mě hned, co tam vůbec na tom prázdném náměstí dělám. I vysvětlil jsem jim, že jsme součástí celosvětového hnutí, které začalo s "Occupy Wall Street" a jde nám právě o to, aby na Štědrý den nebyl nikdo bez domova, zatímco se vyvolená část populace topí v závalech "soukromých a poctivě vydřených" domů. Bezdomovci pokývali hlavami a zase se vytratili kamsi do stínů soukromých staveb.

Pak jsem položil náš plakát před oceán opuštěných dohořívajících svíček táhnoucích se od paty komunisty postaveného olomouckého orloje, abych nechal Václava Havla kochat se nad absurditou, kterou sám pomohl vytvořit.

0
Vytisknout
5935

Diskuse

Obsah vydání | 27. 12. 2011