Čína odsoudila disidenta Chena Xiho do vězení na deset let

27. 12. 2011

čas čtení 1 minuta

Už druhý disident byl za poslední čtyři dny v Číně odsouzen k dlouhému vězeňskému trestu.

Čínský disident Chen Xi (57) byl odsouzen k desetiletému vězení za podvracení státu tím, že vydával své články na internetu. Jiný aktivista za demokracii, Chen Wei, byl 23. prosince odsouzen k devítiletému vězení.

Komunistická strana Číny letos ostře zasahuje proti všem projevům nesouhlasu s režimem, protože se zřejmě obává, že by v Číně mohlo vzniknout "Arabské jaro". Kritické články zveřejňované na internetu v Číně však nevedly k pouličním protestům.

Chena Xiho odsoudil soud v městě Giuzhou. Chen je čelným představitelem Lidskoprávního fóra z města Gouizhu. Podle Amnesty International byla tato organizace v Číně prohlášena za protizákonnou.

Chen Xi i Chen Wei podepsali manifest Charta 08, požadující politické reformy. Chen Wein se také podílel na studentském hnutí v Číně r. 1989.

Twitter je v Číně zakázán, ale živá debata, cynické vtipy a kritika korupce státních činitelů se šíří rychle na domácích internetových sítích typu twitter, jako je Sina Weibo. Od pondělka budou uživatelé twitterových služeb v Číně nuceni se registrovat svým plným jménem, oznámila tisková kancelář Xin hua.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
6331

Diskuse

Obsah vydání | 27. 12. 2011