Al Kajda je vůči islámu totéž, čím je Ku klux klan vůči křesťanství

14. 9. 2012 / Amy Mackinnon

čas čtení 3 minuty

Po usmrcení amerického velvyslance v Libyi demonstrovali lidé v Bengází s transparenty s nápisy "Bengází proti terorismu" "Tohle nereprezentuje chování našeho islámu a ani Proroka" a na některých bylo prostě napsáno "Sorry". Dojala mě tato soucitná vyjádření solidarity, ale také mě zdeprimovala. Mrzí mě, že měli obyvatelé Bengází pocit, že se musejí veřejně omluvit za pár zločinců mezi nimi.

Poté, co Anders Breivik zmasakroval desítky norských teenagerů, vyšli snad Evropané a křesťané do ulic a demonstrativně se za to omluvili? Samozřejmě že ne. Víme, že Breivikova totožnost je pouze Breivikova a to, co udělal, se netýká jiných věřících téhož náboženství, lidí téže národnosti či rasy.

Anebo když Wade Michael Page zaútočil na sikhskou gurdwaru a usmrtil sedm lidí, byl snad představitelem bělošských, křesťanských Američanů? Samozřejmě že ne.

A přesto, když skupinka zradikalizovaných jednotlivců spáchala útoky z 11. září, vyvolalo to explozi islamofobie a útlak muslimů po celém světě.

Z průzkumu veřejného mínění pro Time Magazine a ABT SRBI, provedeného v roce 2010, vyplývá, že si 46 procent Američanů myslí, že je pravděpodobné, že islám více než jiná náboženství bude podporovat násilí. V létě 2010 se islamofobie rozšířila v médiích ohledně návrhu postavit "mešitu" na místě Světového obchodního centra v New Yorku. Nejtrapnější bylo, když bývalý předseda jedné komory amerického parlamentu Newt Gingrich charakterizoval lidi, kteří podali návrh na vybudování islámského kulturního střediska jako "radikální islamisty" a srovnal je s nacisty:

"Nacisté nemají právo vystavit svůj transparent vedle muzea holocaustu ve Washingtonu. Nikdy bychom nedovolili Japoncům postavit si středisko u Pearl Harboru."

Letos vyšlo najevo, že více než 1400 newyorským policistům byl promítnut film "Třetí džihád", který argumentuje, že umírněný islám neexistuje a že "skutečnou agendou islamistů v Americe je zemi infiltrovat a ovládnout ji".

Tady v Británii to není o moc lepší. Loni požádala britská vláda činitele univerzit a funkcionáře studentských organizac, aby udávali islámské studenty, kteří vypadají jako "zranitelní" vůči radikalizaci. Podle protiteroristické strategie britské vlády "Prevent" jsou studenti, kteří vypadají zdeprimovaně, jsou odcizeni od své rodiny anebo se stavějí kriticky vůči politickému systému potencionálními kandidáty pro radikalizaci. Ze své zkušenosti z univerzitního studia v Británii vím, že VŠICHNI studenti patří alespoň do jedné z těchto kategorií.

Mohla bych pokračovat. Smutnou skutečností je, že islám, daleko více než jiná náboženství, se považuje za férový cíl útoků.

Nikdo by neměl být nikdy nucen obhajovat, proč věří v určité náboženství. Avšak lidé v Bengází jsou si zjevně bolestně vědomi skutečnosti, že násilí pár netypických osob bude zneužito k charakterizaci jejich náboženství jako náchylného k násilí. Násilné činy páchají příslušníci všech náboženství. Ti, kteří chtějí špinit všechny věřící islámu, by se měli sami sebe zeptat, zda by jim nevadilo, kdyby je osobně někdo začal spojovat se zločiny, spáchanými malou menšinou stoupenců jejich vlastního náboženství.

Podrobnosti v angličtině v ZDE

0
Vytisknout
8603

Diskuse

Obsah vydání | 17. 9. 2012