Ať se frýdecká hala zbourá a postaví se místo ní něco přínosného

17. 9. 2012

čas čtení 3 minuty

Musím reagovat na článek pana Uhlíře. Sám jsem na toto téma, jako nejspíš většina občanů Frýdku -- Místku, mnohokrát diskutoval. Rád bych doplnil skutečnost i o svůj pohled a svou zkušenost, íše Richard Halama.

V prvé řadě bych chtěl říct, že za jiných než současných okolností bych s bouráním haly rozhodně nesouhlasil a naprosto nesouhlasím se vznikem obchodního centra i za okolností nynějších, byl bych spíš pro park spojený s knihovnou, ale co nadělám, to taky nesype.

Vznik obchodního centra se však dal očekávat, indikoval jej vznik McDonaldu hned vedle haly. A kde je Mekáč, je i obchodní centrum (pokud není rovnou na náměstí nebo na benzince). Je zajímavé, že většina zastánců haly je pravidelnými návštěvníky tohoto fastfoodu, ba co víc, jejich jména tvořily nemalou facebookovou skupinu, která vznik McDonaldu ve Frýdku-Místku podporovala. Proč je tato "restaurace" pár metrů od haly a nikomu to nevadí, ba co víc, nikoho ani netrkne, proč se tam takticky postavila, když kolem dokola absolutně nic není! Mimochodem, když už halu považujeme za symbol města, je to také symbol sportu, kdežto Mekáč je symbol obezity a nezdravé stravy, jak ironické.

Je také zajímavé, jak se k situaci staví většina mých vrstevníků (prvovoliči, kteří se zasadili o podobu současné vlády stejně jako o podobu frýdecko-místecké radnice, která, ruku na srdce, ať by byla jakákoliv, by halu zbourala -- strany, které zrovna v zastupitelstvu nesedí, mají jen politické náboje, nic víc). Lidé, kteří volili do parlamentu TOP09 a ODS (v zastupitelstvu je situace samozřejmě jiná, třebaže volba omladiny nikoliv) najednou mluví o zachování hodnot, důstojnosti a o tom, jak peníze nejsou to hlavní. Zatímco se ničí sociální systém, důchody se mrazí rovnou v márnicích, zavádí se školné/zápisné a Schwarzenberg jako správný šlechtic obdarovává církve, je šetření na hale, kterou prakticky nikdo nenavštěvuje, přece tím nejmenším, ne? Zaráží mě, že když mým sportokratickým vrstevníkům sáhnete na jejich volnočasovou výplň, třebaže jen symbolicky, protože v hale byli naposledy před deseti lety bruslit povinně se základkou, tak mluví o zachování hodnot. Přitom používám ten samý argument, který je přesvědčil k volbě TOPky a ODS -- je krize, musíme šetřit. Najednou se šetřit nemusí, jde přece o něco, co mám rád! Hala je nejspíš symbolem Frýdku-Místku, to je pravda. Když do ní ale nikdo nechodí, tak na co tam je? Na okrasu? Protože to dobře vypadá a je to neotřelé a máme k tomu sentimentální vztah? Nechci v centru další obchodní centrum, Frýdek-Místek si už dost zažil s Kauflandem v památkové zóně. Ať se hala zbourá a postaví se místo ní něco obecně přínosného, co se bude využívat. Není řečeno, že nová stavba nemůže být architektonicky novým skvostem a zároveň plnit nějaký účel.

0
Vytisknout
5823

Diskuse

Obsah vydání | 17. 9. 2012