Německo podpoří intervenci do Mali, jednotky ale nevyšle

22. 10. 2012

čas čtení 1 minuta

Německo je ochotno podpořit mezinárodní vojenskou misi v Mali. Nicméně ministr zahraničí Guido Westerwelle vyloučil vyslání bojových jednotek.

V rozhovoru pro list Bild am Sonntag Westerwelle prohlásil, že Německo může podpořit jednotky vyslané do krizové oblasti v Africe "praktickým výcvikem", nicméně vyslání bojových jednotek je vyloučeno.

Minulý týden francouzský prezident Hollande přislíbil misi logistickou podporu, nicméně vyslání bojových jednotek také vyloučil.

Rada bezpečnosti OSN před týdnem schválila rezoluci vyzývající k podpoře mezinárodní vojenské mise do Mali. Země je nyní fakticky rozdělena na dvě části, když sever země kontrolují islamistické milice.

Rezoluce dala Mali 45 dnů na zpracování plánu vojenské intervence na severu. Tento plán by měla schválit Rada bezpečnosti a přijmout také další rezoluci autorizující intervenci.

Ekonomická unie západoafrických států (ECOWAS) poskytne 3 000 vojáků pro úkolové uskupení určené pro dobytí severu země. Ten byl po občanské válce v Libyi obsazen islamistickými tuarežskými milicemi napojenými na al-Kajdu, které v sousední zemi získaly zbraně a po vojenském puči v hlavním městě Bamaku využily zmatku k překvapivé ofenzívě.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
6996

Diskuse

Obsah vydání | 22. 10. 2012