Libanon: Další stát, jemuž hrozí destabilizace?

22. 10. 2012

čas čtení 1 minuta

Výbuch bomby v automobilu, který v Bejrútu usmrtil vysoce postaveného bezpečnostního představitele, může být zřejmě nejhorší destabilizující událostí v zemi od zabití bývalého premiéra Rafika al-Harirího v roce 2005. Opozice obvinila vládu, že na atentát dostatečně nereaguje, a rozpoutala násilné nepokoje.

Není ovšem zřejmé, zda se jedná o izolovanou represálii, nebo začátek násilné kampaně Damašku a jeho spojenců, o nich se mnoho Libanonců domnívá, že chtějí rozšířit syrský vnitřní konflikt za hranice.

Libanon, který se ještě plně nevzpamatoval z vlastní občanské války, jež následovala po izraelské invazi v roce 1982, je příliš křehkým útvarem, než aby bez obtíží přestál vliv sektářských bojů v sousední zemi, které do značné míry kopírují jeho vlastní staré problémy.

Visam al-Hasan, který spolu se sedmi dalšími v pátek zahynul, byl v neděli pohřben s plnými poctami v rámci státního obřadu v mešitě Rafika al-Harirího. Pohřeb se změnil v politické shromáždění zaměřené proti Sýrii a jejím libanonským spojencům.

Předpokládaným důvodem zabití Hasana je srpnové zatčení bývalého ministra Michela Samahy, blízkého režimu syrského prezidenta Bašára al-Asada, Hasanem řízenou bezpečnostní službou. Samaha byl obviněn z převozu syrských bomb do Libanonu s cílem útočit na sektářské cíle. Spolu se Samahou byli obviněni také dva syrští důstojníci. Hasan také vedl vyšetřování vraždy expremiéra Harirího a získal důkazy o zapojení Sýrie a Hizballáhu, ačkoliv obě strany to odmítají.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
6626

Diskuse

Obsah vydání | 22. 10. 2012