Rusko a Turecko reagovalo zuřivě na zprávu, že je Británie špehovala na summitu G20

18. 6. 2013

čas čtení 2 minuty

Turecko, Jihoafrická republika a Rusko reagovaly hněvivě a požadují od britské vlády vysvětlení, jak je možné, že jejich politikové a vysocí diplomaté byli špehováni a odposloucháváni během summitu G20, který se konal r. 2009 v Londýně.

Ministerstvo zahraničí v Ankaře uvedlo, že je nepřijatelné, že britská vláda odposlouchávala telefonáty a monitorovala počítače tureckého ministra financí a dalších 15 členů turecké delegace na summitu G20 v Londýně. Pokud to bude potvrzeno, špehování spojence Británie a člena NATO je "skandální", uvedlo. Ministerstvo si zavolalo britského velvyslance a sdělilo mu zuřivou reakci Turecka osobně: "V době, kdy mezinárodní spolupráce závisí na vzájemné důvěře, respektu a otevřenosti, je takové chování od spojenecké země nepřijatelné."

Ministerstvo zahraničí Jihoafrické republiky uvedlo: "Máme solidní, silné a přátelské vztahy se Spojeným královstvím a požadujeme od jeho vlády, aby tuto záležitost plně vyšetřilo a podniklo silnou a viditelnou akci proti jejím pachatelům."

V Moskvě uvedli ruští činitelé, že odhalení deníku Guardian, že američtí špioni odposlouchávali přísně tajné telefonní rozhovory tehdejšího ruského prezidenta Dmitrije Medveděva uskutečněné na summitu G20, dále poškodí už tak problematické rusko-britské vztahy a vrhnou stín na summit G8, který se koná v Irsku v pondělí a v úterý.

Bývalí vysocí ruští špioni se vyjádřili, že britské a americké špehování diplomatů na vrcholných schůzkách je "nezdvořilé". "Z technického hlediska není špehování diplomatů vyjednávajících na území jiné země zvlášť složité," uvedl Nikolaj Kovalev, bývalý šéf FSB, ruské výzvědné služby. Dodal ale: "Aby se zabránilo diplomatickým a mezinárodním skandálům, výzvědné agentury mají zakázáno, aby tohle dělaly. A obyčejně to nedělají."

Naopak uměřeně se vyjádřil Viktor Ozerov, šéf obranného a bezpečnostního výboru Ruské federace: "Rusko by tohle špehování nemělo automaticky tolerovat, ale nemělo by taky situaci dramatizovat. Výzvědné agentury existují nejen proto, aby špehovaly soukromé občany, ale i vysoké vládní činitele."

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
8324

Diskuse

Obsah vydání | 19. 6. 2013