Neúčast Spojených států na summitu APEC na Bali poskytla příležitost Číně

15. 10. 2013 / Miloš Kaláb

čas čtení 5 minut

V první polovině října se konal na Bali (Indonézie) summit "Rady pro ekonomickou spolupráci Asie a Tichomoří" (APEC). Čína využila nepřítomnosti amerického prezidenta Baracka Obamy k tomu, aby na Bali zazářil její prezident Si Ťin-pching. Neúčast prezidenta Spojených států na summitu APECu v Bali byla k jejich vlastní škodě.

Začátkem října 2013 skončilo setkání vedoucích představitelů tichomořských států (tzv. "APEC summit") na Bali v Indonésii. V tomto tropickém ráji se ukazuje, že "Pacifické století" bude zřejmě "Čínským stoletím". Před 5 roky záviselo Bali téměř úplně na přílivu turistů z Austrálie, Evropy a ze severní Ameriky. Přijížděl i menší počet Japonců a Jihokorejců, ale čínští turisté jakoby neexistovali.

Světové hospodářství se ale v posledních 5 letech tak změnilo, že na Bali očekávají během několika příštích měsíců milion čínských turistů. Pan Matthew Fisher z Postmedia News se před summitem dozvěděl od evropského manažera pětihvězdičkového hotelu na pláži na Bali, že letos představují čínští turisté 18% všech turistů, kteří jsou letos hotelovými hosty. Před 5 lety neměl hotel ani jednoho hosta z Číny. Dnes se učí manažer čínsky - podobně jako všichni jeho podřízení.

Summit APECu, který skončil v první polovině října, potvrdil to, co změny ve složení turistů napověděly: ve světovém hospodářství dochází k čínské expanzi.Na Bali tomu navíc napomohlo "domácí vězení" amerického prezidenta Baracka Obamy pro dluhovou krizi USA. Tím, že se nemohl summitu zúčastnit pro "neodkladné domácí problémy", byly Spojené státy odsunuty na Bali do pozadí. Jejich "domácí problémy" neudělaly na nikoho na Bali dobrý dojem a oči všech účastníků byly tedy upřeny na čínského prezidenta Si Ťin-pchinga.

Hospodářská reportérka čínské státní televize CCTV se obrátila na pana Fishera s úsměvem: "Skutečnost, že se americký prezident Obama nemohl summitu zúčastnit, byla pro nás velice významná. Máme za to, že si náš prezident vedl za Obamovy nepřítomnosti velice dobře".

Velká plocha v indonéských novinách a dlouhá doba v indonéské televizi věnované Číně potvrdily, že měla čínská reportérka pravdu. Odhadem věnovaly tisk i televize v Indonésii asi 70% celkové pozornosti Číně jako jednomu z 21 tichomořských států, které se summitu zúčastnily, takže na zbývajících 20 států zbylo 30% pozornosti. Téměř polovina celosvětového obchodu se odehrává v Tichomoří - představuje to vzájemný obchod o objemu asi 12 bilionů dolarů ročně.

V tomto prostředí se ukázalo Putinovo Rusko aspoň dočasně opět jako světová velmoc díky svému příspěvku k řešení občanské války v Sýrii. Představitelé všech států na summitu se cítili podobně - jako aktivní spoluúčastníci. Čína byla výjimkou. Měla na rozdíl od ostatních účastníků svoje vlastní tiskové středisko jako součást střediska APECu. Navíc se každý den tiskly hospodářské zprávy přímo v Číně a každou noc se letecky dodávaly na Bali, aby byly hned ráno k dispozici všem delegátům.

Organizátoři APECu sdělili,že Čína měla akreditovaných 275 žurnalistů. Téměř všichni se zúčastnili i cesty prezidenta Si Ťin-pchinga do sultanátu Brunei, kde se konal dálněvýchodní summit. Prezident Obama nebyl ani zde zatímco Kanada nebyla na tento summit vůbec pozvána. Pochopitelně byl čínský prezident opět středem pozornosti.

Přestože jsou Spojené státy zemí se světově nejvýznamnějším hospodářstvím, na summitu na Bali měly jen několik tuctů zpravodajů - Kanada jich měla celkem sedm, a to tiskových, rozhlasových a televizních. Na vrcholu blaha se cítil nový australský ministerský předseda Tony Abbott poté, co všem přítomným v Bali sdělil, že ho čínský prezident pozval jakožto vedoucího velké hospodářské mise na jaře příštího roku a že obě země přijmou během příštích 12 měsíců rozsáhlou dohodu o svobodném trhu.

Čerpám ze zprávy kanadského reportéra a tedy mohu přidat sdělení, že kanadský ministerský předseda Stephen Harper podotkl: "Austrálie potřebuje Čínu a vůbec Asii mnohem nutněji než Kanada. Je to proto, že je kanadské hospodářství mnohem různorodější než australské a tedy má Kanada mnohem více obchodních partnerů než Austrálie". Jako každý stát, i Kanada má velký zájem o obchod s Asií, zejména s Čínou, jenže dosud nepodepsala ani jedinou obchodní dohodu, zatímco Austrálie jich uzavřela již osm.

Zatímco tedy Čína prováděla v Bali ofenzívu šarmu a vlády Austrálie i Nového Zélandu prosazovaly svoji agendu každý den, kanadský ministerský předseda se opět držel v ústraní (byl za to doma opozicí kritizován), od jeho poradců nepronikly na veřejnost téměř žádné zprávy o tom, o čem jejich šéf diskutoval z jinými účastníky summitu. Sám ministerský předseda přešel bez odpovědi otázku, kdy zase přiletí do Asie, ale aspoň poznamenal, že se těší na příští summit APECu, který se má konat přímo v Beijingu za předsednictví čínského prezidenta Si Ťin-pchinga.

Ze zprávy kanadského reportéra Matthewa Fishera vyplývá, že neúčast prezidenta Spojených států na summitu APECu na Bali byla k jejich vlastní škodě - navíc k problémům, jimž čelí jejich vláda ve Washingtonu.

0
Vytisknout
7959

Diskuse

Obsah vydání | 16. 10. 2013