Brazílie plánuje bezpečné emailové služby

16. 10. 2013

čas čtení 1 minuta

Brazílie potvrdila, že připravuje projekt bezpečných emailových služeb jako reakci na odhalení kybernetických výzvědných technik využívaných USA a velkou Británií. Prezidentka Dilma Rousseffová během víkendu informovala na Twitteru, že vývojovými pracemi bude pověřena Federální služba pro zpracování dat (Serpro). Cílem je předejít možné špionáži.

Podle jednoho z dotázaných expertů je technologie, která má být použita, dobře zavedená, ale má svá omezení. Připomíná údajně německého providera Gmx.de, tvrdí profesor Ross Anderson, šéf skupiny pro bezpečnostní výzkum při počítačové laboratoři univerzity v Cambridge.

"Musejí jen nařídit spilečnosti, aby ponechala servery v Brazílii, zašifrovala veškerá data směřující do země a ze země, a přístup poskytnout pouze brazilské policii a zpravodajským službám", vysvětluje Anderson.

Zůstává tu ovšem stále slabé místo v případě, že počítač příjemce bude infikován malwarem, nebo pokud by si uživatelé dopisovali s někým, kdo používá nezabezpečené emailové služby.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
7416

Diskuse

Obsah vydání | 17. 10. 2013