Američané si neuvědomují, že rychle ztrácejí globální vliv

16. 10. 2013

čas čtení 3 minuty

Američané netuší, jak drasticky oslabila současná domácí rozpočtová krize vliv USA ve světě, píše v deníku Guardian Timothy Garton Ash. Konstatuje: Strávil jsem léto ve Spojených státech a s rostoucím znepokojením jsem sledoval zemi, která zahájila proces sebepoškozování, který, kdyby ho zahájil teenager, by vedl k tomu, aby "byl okamžitě zavolán lékař".

Americká moc ve světě se rozkládá rychleji, než většina z nás předpovídala - zatímco politikové ve Washingtonu se chovají jako jeleni v říji.

Americká média podrobně sledují všechny drobné zápletky v tomto boji, avšak ignorují reakce světa. Jen občas, když se konala zasedání Světové banky a MMF ve Washingtonu a šéfové obou institucí varovali před katastrofálními důsledky současné blokace amerického federálního rozpočtu, se dostane do zpráv o tom pár řádků. Anebo když krize ve Washingtonu vedla k tomu, že prezident Obama zrušil svou přítomnost na summitu APEC v Bali, což umožnilo čínskému prezidentu Xi Jin Pingovi, aby tam prosadil regionální vůdcovství Číny.

V nabídce televizních stanic jsou nyní celosvětově Al Jazeeera, čínská CCTV a ruská televize Russia Today. Reportéři těchto televizních stanic nyní mluví dokonalou novinářskou američtinou a často to jsou i známí američtí televizní novináři, které do čínské, katarské či ruské televize odlákaly z USA, kde se novináři houfně propouštějí, daleko lepší existenční podmínky. Například šéfem washingtonské kanceláře čínské televize CCTV je dnes Jim Spellman, dříve známý ze CNN. Tyto televizní stanice informují o rozkladu globálního amerického vlivu v důsledku nynější americké rozpočtové krize daleko drsněji než domácí televizní stanice. Internetové stránky televize Russia Today citují redakční komentář čínské státní tiskové kanceláře Xinhua, který navrhuje, aby v důsledku nynější americké krize "bylo vytvořeno několik základních kamenů na posílení odamerikanizovaného světa".

Samozřejmě, tyto televizní stanice reprezentují své nedemokratické státy, nikoliv jejich obyvatelstvo, míní Ash. V Evropě a v Americe je příliš mnoho lidí zatím nebere vážně. (Výjimkou je Al Jazeera.) Avšak v Africe, v Latinské Americe a v částech Asie je to už nyní zcela jinak. V globální konkurenci mezinárodního vysílání získávají tyto dobře financované televizní stanice sílící vliv.

A situace se nemění jen v oblasti měkké politiky. Jak na to poukázuje George Soros, totéž platí o finančních trzích. Jen připomenutí: Spojené státy překročily svou dluhovou hranici 16,699 bilionů dolarů v květnu letošního roku. (Světová banka odhaduje HDP Spojených států na rok 2012 na 15,685 bilionů dolarů). Od května používá americká federální vláda tzv. mimořádných opatření k placení svých účtů a refinancování svých dluhů.

Při odjezdu z USA navrhuje Ash: Ať založí nějaký americký miliardář, který má zájem jednat ve veřejném zájmu, internetovou televizi, která by širší americké veřejnosti přístupným a srozumitelným způsobem přinášela informace o tom, jak pohlíží vnější svět na Spojené státy. Je zapotřebí, aby se Američanům otevřely oči nad tím, co se děje.

Kompletní článek v angličtině ZDE

0
Vytisknout
13846

Diskuse

Obsah vydání | 18. 10. 2013