BRITÁNIE:

David Cameron požaduje, aby parlament začal vyšetřovat deník Guardian

16. 10. 2013

čas čtení 2 minuty

Britský premiér tvrdí, že informace, zveřejněné deníkem Guardian, "poškodily bezpečnost státu" a doporučuje, aby poslanci Dolní sněmovny "záležitost zkoumali a učinili příslušná doporučení".

Britský premiér David Cameron doporučil, aby parlamentní výbory zkoumaly, zda deník Guardian porušil zákon anebo poškodil bezpečnost státu tím, že zveřejnil informace od amerického whistleblowera Edwarda Snowdena.

Reagoval tím na otázku od bývalého, posléze zdiskreditovaného konzervativního ministra obrany Liama Foxe, který se v parlamentě vyjádřil, že Guardian používá dvojí měřítko, když odhalil skandál hackerského pronikání do soukromých mobilů celebrit, jehož se dopustil bulvární tisk, a přitom zveřejnil informace od Edwarda Snowdena.

Cameron ve středu řekl v Dolní sněmovně: "Jasným faktem je, že to, co se stalo, poškodilo bezpečnost státu a v mnoha ohledech s tím Guardian sám souhlasil, když byl zdvořile požádán mým poradcem pro bezpečnost státu a tajemníkem kabinetu, aby zničil soubory, které měl v držení. Guardian je skutečně pak zničil. Takže novináři z Guardianu věděli, že to, s čím zacházejí, je nebezpečné pro bezpečnost státu. Myslím, že je na parlamentních výborech v této sněmovně, zda se rozhodnou věc zkoumat a učinit další doporučení."

Cameron nereagoval na požadavek konzervativního poslance Juliana Smithe, aby byl Guardian trestně stíhán.

V reakci na Cameronovy výroky uvedl předseda parlamentního výboru pro otázky vnitra Keith Vaz, že výbor bude v rámci boje proti terorismu zkoumat deník Guardian a jeho zpravodajství ohledně materiálu od Edwarda Snowdena.

Mluvčí deníku Guardian konstatoval: "Pan premiér se mýlí, když tvrdí, že Guardian zničil počítačové soubory, protože jsme souhlasili, že naše zpravodajství je škodlivé. Počítače jsme zničili, protože nám vláda pohrozila, že použije plnou sílu zákona a zabrání nám dál publikovat cokoliv o NSA a GCHQ.

Tomu se říká 'předběžná cenzura' a ve Spojených státech je nemyslitelná, kde jsou deníky New York Times a Washington Post, stejně jako Guardian, chváleny širokou veřejností za to, že publikovaly informace o Snowdenově materiálu. Toto zpravodajství tam vedlo k zahájení prezidentské revizní procedury špehovací praxe výzvědných služeb a Kongresu byly v této věci předloženy tři nové zákony."

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
7316

Diskuse

Obsah vydání | 17. 10. 2013