Porošenko: Rusko "zahájilo invazi". Ukrajinský prezident žádá svolání Rady bezpečnosti OSN

28. 8. 2014

čas čtení 1 minuta

Ukrajinský prezident Petro Porošenko obvinil Rusko z invaze do jeho země. Podle něj ruské jednotky překročily hranici a pomáhají separatistům v bojích proti ukrajinské armádě na dvou frontách. "Poslední ruské akce jasně ukazují, že Moskva Ukrajinu a celý svět bez obalu zatahuje do skutečné války," tvrdí prohlášení ukrajinského ministerstva zahraničí.

Prezident Porošenko zrušil plánovanou cestu do Turecka a žádá neprodlené svolání Rady bezpečnosti OSN, poté co se šestiměsíční krize prohloubila kvůli zprávám o posledních ruských vpádech na jihovýchodní pobřeží Ukrajiny.

V Bruselu vojenský představitel NATO sdělil Reuters, že aliance je přesvědčena o přítomnosti více jak tisícovky ruských vojáků na Ukrajině. Rusko opakovaně popírá, že by se bojů na Ukrajině účastnilo, a prezident Putin označil na jednání v Minsku příměří na Ukrajině za "domácí záležitost". Podle něj chce Rusko přispět k atmosféře důvěry.

Putinova slova ale ostře kontrastují s událostmi. Přes nehlídanou hranici už dlouho mohou proudit bojovníci a zbraně posilující separatistické jednotky na východě Ukrajiny. Reportéři z Novoazovska hlásí přítomnost toho, co označují za narychlo přemalovanou ruskou techniku. Ukrajinští představitelé tvrdí, že Novoazovsk je pod kontrolou ruské armády.

Ruské popírání podílu na válce je stále méně věrohodné. Když Guardian před dvěma týdny zaznamenal překročení hranice ruskou obrněnou kolonou, ministerstvo zahraničí a místní bezpečnostní služby to popřely a tvrdily, že jde o pohraniční hlídku, která hranici nepřekročila.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
5455

Diskuse

Obsah vydání | 29. 8. 2014