Našli jsme pomoc

28. 8. 2014 / Štěpán Cháb

čas čtení 2 minuty

Vážení čtenáři Britských listů, v pondělí byl uveřejněn článek, v kterém jsem orodoval za paní Alenu a prosil čtenáře o pomoc s pořizováním učebnic pro jejího syna, který přestupuje ze základní školy na střední.

Míra pomoci, která se mi poté začala hemžit v mailové schránce, byla překvapivá a veliká. Převeliká.

Sehnali jsme s vaší pomocí 10 učebnic ze 17, které škola po svých studentech požaduje. Buďto mi již přišly na adresu nebo brzy přijdou. Ihned je pak předám Aleně a její rodině.

Navíc se ozvali čtenáři, kteří chtěli Alenu podpořit finančně. Za malou chvíli se na můj účet sešlo 5 000,-, s tím, že 4 000,- jsou na cestě. Celých 9 000,- vyberu a předám Aleně v hotovosti, aby na ně exekutor nemohl sáhnout.

Poté přislíbil jeden pán, že 15. září pošle Aleně plných 10 000,-. Jeho slib byl provázen studem za muže, kteří nedokážou být chlapi, narážeje tím na ohavnou letoru bývalého Alenčina manžela, který zadlužil celou rodinu, uvrhl na ní prokletí exekutora a utekl.

Jedna paní přislíbila, že bude zasílat menší finanční pomoc každý měsíc. Aleně a její rodině na přilepšenou, nebo snad aby jim pomohla s přežitím v otřesných podmínkách, které stát dovoluje.

A jedna další milá paní se ozvala s nabídkou přátelství a morální podpory paní Aleně v těžkých chvílích, která pravila, že si prošla něčím podobným a že ví, jak svět zčerná a zešedne, když je člověk obklopen zdánlivou lhostejností.

Vážení čtenáři Britských listů. Pomoc, kterou jste Aleně nabídli, je nadějí a ukázkou toho, že lidé si dokážou pomoci, že nejsou takoví, jaké nás chtějí mít. Odcizené a nepřátelské. Každý z nás dokáže pohladit, každý z nás dokáže uchopit břímě bližního a chvíli ho s ním nést, proto snad máme ruce, proto snad máme srdce. Proto snad jsme lidmi.

Za pomoc Aleně vám všem, kteří jste pomohli učebnicí, penězi nebo morální podporou, nesmírně děkuji. Obdivuji se vaší lidskosti. Mluvte, prosím, mluvte právě vy, protože vám bych chtěl naslouchat. Vy v sobě máte to, co je v člověku nejhodnotnější a nejkrásnější. Na vás a jedině na vás leží celý svět. Buďte nadále tolik krásní.

0
Vytisknout
9809

Diskuse

Obsah vydání | 29. 8. 2014