Rusko a Spojené státy se vracejí do éry jaderného soupeření

4. 1. 2015

čas čtení 2 minuty

Rostoucí konflikt mezi Moskvou a Washingtonem ohledně střel s plochou dráhou letu a stále odvážnější hlídkování ruských ponorek, které mohou být vybaveny jadernými zbraněmi hrozí ukončením éry kontroly jaderného zbrojení a vytváří nové nebezpečné soupeření mezi oběma jadernými mocnostmi.

Spojené státy pohrozily odvetou za ruský vývoj nové střely s plochou dráhou letu. Washington tvrdí, že to porušuje jednou z hlavních dohod o kontrole zbrojení z doby studené války a uvažují o rozmístění vlastních střel s plochou dráhou letu znovu v Evropě, po pauze 23 let.

26. prosince Spojené státy aktivovaly systém JLENS, který má být schopen identifikovat přilétající střely s plochou dráhou letu. Americký generál Charles Jacoby před tím přiznal, že Spojené státy čelí "podstatné hrozbě" útoku od ruských jaderných ponorek křižujících v Atlantiku.

Vzrůst napětí přichází v době, kdy slábne společné úsilí o kontrolu zbrojení. Počet strategických jaderných hlavic, rozmístěných v USA a Rusku loni stoupl a obě země vydávají miliardy dolarů ročně na modernizaci svých arzenálů. Vladimír Putin dává stále větší důraz na jaderné zbraně jako záruku a symbol ruského vlivu. Agresivní jazyk používá i ruský tisk. Deník Pravda v listopadu publikoval článek s názvem "Rusko připravuje pro NATO jaderné překvapení". Článek se vychloubal ruskou nadřazeností nad Západem, především v oblasti taktických jaderných zbraní.

Některé ruské mediální výhrůžky jsou však zřejmě jen prázdnou rétorikou. V nové verzi ruské vojenské doktríny, zveřejněné 25. prosince, zůstává role jaderných zbraní stejná jako v dokumentu z doby před čtyřmi lety. Rusko jich má použít pouze v případě útoku zbraněmi hromadného ničení anebo rozsáhlého útoku konvenčními zbraněmi, které by "ohrožovaly samotnou existenci státu". Dokument nehovoří o možnosti preventivního útoku jadernými zbraněmi. Avšak Rusko rozsáhlým způsobem modernizuje jaderné zbraně ve snaze držet krok s americkým jaderným arzenálem.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
8461

Diskuse

Obsah vydání | 6. 1. 2015