Nové boje na Ukrajině vyvolávají útěk civilistů

4. 5. 2015

čas čtení 1 minuta

Minulý týden zemřelo osm ukrajinských vojáků a dalších čtyřicet bylo zraněno. Jde zatím o nejsilnější boje od podepsání minských dohod. Další civilisté se dávají na útěk a situace zpochybňuje životaschopnost únorového příměří.

Minulou středu ukrajinský prezident Porošenko na mítinku oblastních administrací prohlásil, že separatisté plánují velkou ofenzívu na druhou polovinu května. Vojenský šéf NATO generál Philip Breedlove tvrdil ve čtvrtek, že separatistické síly provádějí přípravy "konzistentní s možností ofenzívy".

Ačkoliv obě strany tvrdí, že stáhly těžkou výzbroj, pozorovatelé OBSE ohlásili ve středu osm tanků poblíž vládní linie a samohybnou houfnici poblíž povstalecké linie.

Velké tažení separatistů by téměř jistě vyžadovalo podporu ruské armády, která údajně dál dodává munici a rozmisťuje jednotky k provádění klíčových operací.

Takový krok by mohl vyprovokovat reakci NATO. Ruská ekonomika se již potýká se sankcemi a nízkými cenami ropy. Sněmovna reprezentantů tento týden schválila zákon, který alokuje 200 milionů dolarů na letální zbraně určené Ukrajině. Barack Obama nebyl dosud ochoten tyto zbraně poskytnout (a ani nyní ho Kongres nedonutí, aby tak učinil - pozn. KD).

V současnosti velké množství civilistů prchá z ostřelovaných sídel Doněcka a Horlivky, většinou jde o rodiny. Podle pracovnice Caritas Taťány Lugové v Ale žádá o pomoc zhruba deset rodin denně.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
8613

Diskuse

Obsah vydání | 6. 5. 2015