Špinavé tajemství bojů o Rakku

15. 11. 2017

čas čtení 2 minuty
BBC odhalila detaily tajné dohody, která umožnila stovkám bojovníků IS a jejich rodinám uniknout ze syrského města Rakká, za přihlížení mezinárodní koalice a Kurdy vedených jednotek SDF, které kontrolují město, píší Quentin Sommerville a Riam Dalati.


Konvoj zahrnoval některé z nejznámějších členů IS a navzdory opačnému ujišťování i desítky zahraničních bojovníků. Někteří z nich se rozptýlili po Sýrii, dokonce se dostali až do Turecka.

Syrské demokratické síly, Kurdy vedené ozbrojené uskupení, si přálo, aby řidič náklaďáku Abú Favzí vedl konvoj vezoucí stovky vysídlených rodin pocházejících z města Tabka na Eufratu dále na sever. Zabere to nejdéle šest hodin - aspoň tak mu to řekli.

Ale když se spolu s ostatními řidiči shromáždili ráno 12. října, uvědomili si, že jim lhali. Místo toho je čekají tři dny těžké jízdy se smrtícím nákladem - stovkami bojovníků IS, jejich rodinami a tunami zbraní a munice.

Abú Favzí a desítky dalších řidičů dostali přislíbeny tisíce dolarů, ale muselo to zůstat v tajnosti. Cílem je nechat bojovníky IS útéci z Rakky - faktického hlavního města samozvaného "chalífátu" - a dohodu domluvili místní politici. Dohoda přišla po čtyřech měsících bojů, které za sebou zanechaly zničené a takřka vylidněné město. Ušetřila životy a ukončila boje.

Ale také umožnila mnoha stům bojovníků IS uniknout z města. V té době to ale ani koalice vedená USA a Británií, ani SDF, nechtěli přiznat.

Přinesl tento pakt hrozbu vnějšímu světu - umožnil militantům rozptýlit se po Sýrii i za jejími hranicemi?

Bylo vynaloženo značné úsilí, aby to světu zůstalo utajeno. Ale BBC hovořila s desítkami lidí, kteří buď byli v konvoji, nebo ho sledovali, a také s lidmi, kteří dohodu uzavřeli.

Zdroj v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
9550

Diskuse

Obsah vydání | 21. 11. 2017