Německý soud vyslechne peruánského sedláka kvůli žalobě na koncern RWE

1. 12. 2017

čas čtení 1 minuta
Německý soud ve čtvrtek rozhodl, že projedná případ peruánského sedláka Saúla Luciana Lliuyae proti energetickému gigantu RWE kvůli klimatické změně v Andách. Takový soudní spor je považován za "historický průlom".


Lliuya tvrdí, že RWE, jeden z největších světových znečišťovatelů oxidem uhličitým, musí nést spoluodpovědnost za náklady na ochranu jeho domovského města Huaraz před přetékajícím ledovcovým jezerem, které se plní tajícím sněhem a ledem.

Elektrárny společnosti RWE produkují oxid uhličitý, který přispívá ke globální změně klimatu a zvyšuje lokální teploty v Andách. Tím ohrožuje pozemky sedlákovy rodiny potopou a sesuvy půdy, tvrdí žaloba.

"I lidé, kteří jednají v souladu se zákonem, musejí nést zodpovědnost za škody na majetku, které způsobují," prohlásili soudci.

Soud má nyní rozhodnout, zda je přínos RWE k událostem v Andách měřitelný a spočitatelný.

Žalobce požaduje, aby koncern RWE zaplatil 17 000 eur na ochranu proti povodním. Zároveň by měl také proplatit 6 384 eur za opatření, která už žalobce provedl sám.

Lliuya opírá žalobu o klimatickou studii z roku 2013, která zjistila, že RWE je zodpovědná za zhruba 0,5 % globálních emisí "od počátku industrializace".

Soud prohlásil, že vybere experty, kteří vyhodnotí tvrzení žalobce ve spolupráci s obhajobou i obžalobou, přičemž žalobce předem zaplatí asi 20 000 eur.

Akcie společnosti RWE po oznámení rozhodnutí soudu ztratily na burze ve Frankfurtu 0,31 %.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
6574

Diskuse

Obsah vydání | 1. 12. 2017