Britští politikové a veřejnost reagují zuřivě na Trumpovo umravňování Mayové

30. 11. 2017

čas čtení 3 minuty


Donald Trump přeposlal na Twitteru tři pochybná islamofobní videa, která publikovala za útok motivovaný náboženskou nenávistí odsouzená členka ultrapravicové britské organizace Britain First.

Když byla několik dní před britským referendem o brexitu v Británii zavražděna poslankyně Jo Coxová, její vrah, ultrapravičák, vykřikl před útokem na ni "Britain First". Nyní publikuje Donald Trump tweety této ultrapravicové, fašistické organizace a když je úřad britské premiérky odmítl, Trump ji během noci na čtvrtek dalším tweetem umravnil.

Manžel zavražděné Jo Coxové Brendan Cox k tomu napsal:

"Máte hromadnou střelbu ve vaší zemi doslova každý den, počet vražd ve vaší zemi je mnohonásobně vyšší než v Británii, vaše zdravotnictví je ostudné, nedokážete v Kongresu, který ovládáte, prosadit nic. Měl byste se zaměřit na to."




Sajid Javid, konzervativní ministr pro komunity a muslim, napsal:

"Tak americký prezident podpořil názory odporné, nenávistné rasistické organizace, která nenávidí mě a lidi, jako jsem já. Udělal chybu a já odmítám to ignorovat a neříct nic."
 


Stínová labouristická ministryně zahraničí Emily Thornberry řekla v debatě v Dolní sněmovně ve čtvrtek dopoledne, že Británie by se měla "postavit" Trumpovi, ale zůstat přátelská vůči Americe: "Existují Američané, kteří jsou naši přátelé, sdílíme s Amerikou mnoho hodnot. Ale nesdílíme hodnoty s tímto člověkem."

Londýnský primátor Sadiq Khan se vyjádřil, že by britská vláda měla zablokovat veškeré oficiální návštěvy Donalda Trumpa do Británie: "Prezident Trump včera použil Twitter k podpoře odporné, extremistické organizace, která existuje jen proto, aby v naší zemi zasévala konflikty a nenávist. Mnoho Britů, kteří milují Ameriku a Američany, to bude považovat za zradu mimořádného přátelského vztahu mezi našimi dvěma zeměmi. Je naprosto neuvěřitelné, že prezident naší nejbližší spojenecké země nechápe, že jeho podpora pro tuto extremistickou organizaci aktivně ochromuje hodnoty snášenlivosti a rozrůzněnosti, které činí Británii tak výjimečnou."

Britská konzervativní ministryně vnitra Amber Rudd se vyjádřila, že by měl Trump přestat používat Twitteru.

Labouristick poslanec Stephen Doughty řekl:

"Tohle je prezident Spojených států, který sdílí, s miliony lidí, nenávistný a konfliktní materiál, který byl záměrně zveřejněn, aby zaséval nenávist a konflikty, a zveřejnila ho - jak říká paní ministryně vnitra - odsouzená kriminálnice, která čelí dalšímu trestnímu stíhání a která zastupuje hnusnou fašistickou organizaci, jejímž cílem je šířit nenávist a násilí osobně i na internetu. Tím, že to Trump sdílel, je buď rasista, nebo je nekompetentní, nebo nemyslí - nebo platí všechny tyto tři alternativy."

V Dolní sněmovně se debatovalo i o tom, zda by mělo být zrušeno pozvání od královny Alžběty pro Trumpa navštívit Británii, a jak by se to dalo udělat.


Někteří komentátoři poznamenávají, že svým útokem na Mayovou možná Trump zvýšil její v poslední době silně klesající popularitu:

Trump: Nenávidím Theresu Mayovou
Já: NECH DO PRDELE THERESU MAYOVOU NA POKOJI!


Podrobnosti v angličtině ZDE
 


0
Vytisknout
7788

Diskuse

Obsah vydání | 4. 12. 2017