Pro stoupence czexitu: Po odchodu z EU si nebudete moci vzít do Bratislavy svého psa

1. 10. 2018

čas čtení 2 minuty

Evropská unie odmítla apel britské premiérky Theresy Mayové, aby Brusel při jednání o brexitu jejím požadavkům ustoupil. Zároveň konstatoval předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker, že lituje, že britští voliči nebyli  před referendem o brexitu v červnu 2016 řádně informováni, co bude brexit znamenat. Poukázal na to, že britští minitři teprve dnes objevují, co všechno brexit v Británii způsobí.

 
Juncker upozornil, že pokud si britští turisté cestující třeba do Normandie na dovolenou budou s sebou chtít vzít svého psa či kočku, tato domácí zvířata budou muset být čtyři dny v karanténě. (Totéž by platilo pro Čechy cestující se psem do Bratislavy, kdyby ČR odešla z Evropské unie.)  Takže pokud se chystají na osm dní na dovolenou, "budou muset nechat psa doma, anebo možná ani nikam nejet". Zároveň je možné, že přestanou létat letadla mezi Británií a Evropou. "Lidi v Británii to nevědí. Někdo jim to měl předem říct," zdůraznil Juncker.

Bruselští činitelé opakovali varování, že Evropská unie nepřijme ekonomický plán Theresy Mayové na odchod Británie z EU, protože by to britským podnikům dalo trvalou konkurenční výhodu nad jejich evropskými podnikatelskými soupeři.

Brusel také odmítl stížnost Mayové, že prý londýnská vláda neví, co vlastně Bruselu na brexitovém plánu Mayové vadí a že by to Brusel měl Londýnu jasně vysvětlit. Michel Barnier však nedávno podrobně vysvětlil britskému ministru pro brexit Raabovi, co Bruselu vadí na jejím plánu pro obchodní výměnu Británie  s evropskou sedmadvacítkou po brexitu. Británie by získala v některých průmyslových odvětvích nad podniku v EU podnikatelské výhody, pokud by jen dodržovala technické normy vyvážených výrobků a nedodržovala by širší sociální a ekologické předpisy Evropské unie. Například v evropském ocelářském průmyslu je jen 1 procento předpisů vázáno na technickou normu výrobků, 99 procent regulačních předpisů je odvozeno z předpisů EU o energetice a boji proti globálnímu oteplování.

Brusel také vysvětluje, proč je Evropská komise ochotna ponechat Severní Irsko v evropské celní unii a dát mu přístup k určitým částem evropského jednotného trhu. Brusel se obává, že kdyby Severní Irsko nezůstalo spojeno s Irskou republikou otevřenou hranicí, jako je tomu dosud, došlo by tam k obnovení terorismu a zabíjení lidí. Proto chce Brusel v této věci ustoupit. Kromě toho, Severní Irsko je malé, a tak jeho 1,8 milionu lidí ekonomicky neohrozí Evropskou unii tak silně, jak by ji ohrozila neregulovaná celá Británie s 60 miliony obyvatel, kdyby měla na evropský trh přístup.

Podrobnosti v angličtině ZDE

 

0
Vytisknout
8816

Diskuse

Obsah vydání | 3. 10. 2018