EU energicky odmítla plánovanou diskriminační imigrační politiku Londýna

2. 10. 2018

čas čtení 2 minuty

Britská premiérka Theresa Mayová je  posedlá touhou snižovat počet imigrantů přicházejících do Británie už od doby, kdy byla britskou ministryní vnitra. Během výročního sjezdu Konzervativní strany v Birminghamu vyhlásila spolu se svým ministrem vnitra, muslimem Sajidem Javidem v úterý, že Británie po brexitu údajně zruší volný pohyb obyvatelstva ze zemí Evropské unie a vpustí do země pouze bohaté osoby a osoby s vysokou, lukrativní kvalifikací.


To vytvoří obrovské problémy britskému průmyslu a zemědělství, které zoufale závisejí na množství nekvalifikovaných pracovních sil z Evropy, které pracuje v britském stavebním průmyslu a sklízejí na polích a v sadech ovoce a zeleninu. Britská Konzervativní strana však rezignovala na podporu byznysu. Nyní je ideologicky posedlá pouze brexitem a nevadí jí, že britskou ekonomiku tvrdě poškodí. (Jak se vyjádřil nedávný ministr zahraničí Theresy Mayové Boris Johnson, "Ať jdou podnikatelé do prdele!")

Evropští politikové nový antiimigrační nesmysl Londýna ostře odmítli. Guy Verhofstadt koordinátor pro brexit v Evropském parlamentu. zdůraznil: "Nikdy nepřijmeme diskriminaci založenou na kvalifikaci a na státní příslušnosti."

Manfred Weber, německý předseda středopravicového europoslaneckého klubu EPP a čelný kandidát na budoucího předsedu Evropské komise, poukázal na to, že plán Británie zrušit volný pohyb evropského obyvatelstva ilustruje nutnost, aby Evropská unie zůstala jednotná vůči pokusům Británie vyzobat si jen rozinky výhod členství. "Brexit znamená odchod z EU a to znamená ztrátu výhod členství této unie a  to je ten jednoduchý princip."

Předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker zdůraznil, že Evropská unie se ve sporu o otevřenou hranici mezi Severním Irskem a Irskou republikou plně a důrazně staví za zájmy Irské republiky. "Řekli jsme to už mnohokrát. Irsko na prvním místě."

Viceprezident Evropské komise Frans Timmermans, bývalý holandský ministr zahraničí, zdůraznil, že si EU opravdu přeje omezit škody ve vztazích mezi Británií a EU. Ale dodal: "Dovolte mi říct naprosto jasně, že snaha přivlastnit si části našich čtyř svobod nebude řešením. Jestliže někdo řekne, 'Já chci odejít ze společného domu, ale nechám si od něho klíče a budu si z toho domu odvážet, co budu chtít,' tak to tedy ne."  

Podrobnosti v angličtině ZDE
 

0
Vytisknout
6851

Diskuse

Obsah vydání | 4. 10. 2018