Lidstvo likviduje na této planetě strom života. Podřezává si pod sebou větev

16. 10. 2018

čas čtení 1 minuta
Foto: Indri, ohrožený druh lemura, žijící na Madagaskaru

Činnost lidí zlikvidovala více než 300 druhů savců, konstatují výzkumníci.

Pokračující likvidace divoké přírody ničí strom života, včetně větve, na které sami sedíme, varují vědci v šokující nové analýze.

Člověk svou činností zlikvidoval více než 300 různých druhů savců. Tím zničil evoluční historii 2,5 miliard let.


 

I kdyby likvidace divoké přírody do 50 let skončila, přírodě bude trvat  5-7 milionů let, než se z katastrofy, způsobené lidmi, zotaví.

Mnoho vědců je přesvědčeno, že lidé zahájili šesté masové ničení života na planetě Zemi. 83 procent savců žijících ve volné přírodě už totiž zmizelo.

Nový výzkum který byl právě zveřejněn v Proceedings of the National Academy of Sciences, nevypočítává jen zlikvidované biologické druhy, ale zaznamenává také, kolik času každému zničenému biologickému druhu trvalo, než se vyvinul. Je to míra, která se jmenuje fylogenetická diverzita. Existují například stovky druhů rejsků, ale jen dva druhy slonů. Zlikvidovat slony by tedy znamenalo useknout ze stromu života velkou větev, kdežto přijít o jeden druh rejska je jen jako useknutí malé větvičky.

Od vzniku moderního lidstva do roku 1500 byly zlikvidovány 2 miliardy let vývoje savců v důsledku jejich likvidace. Od roku 1500 bylo zlikvidováno dalších 500 milionů let vývoje. Pokud bude nynější ničení biologických druhů pokračovat dalších 50 let, bude to znamenat likvidaci další 1,8 miliardy let fylogenetického vývoje.

Na světě ještě žije mnoho druhů savců, ale trvalo by to 5-7 milionů let, než by se vrátili k rozrůzněnosti, jaká na Zemi existovala před vznikem lidstva.

Podrobnosti v angličtině ZDE

 

0
Vytisknout
8746

Diskuse

Obsah vydání | 18. 10. 2018