Maďarsko: Demonstrace proti odstranění sochy Imreho Nagye

31. 12. 2018

čas čtení 1 minuta
Levicová Demokratická koalice (DK) a Společnost Imreho Nagye uspořádaly demonstraci proti odstranění sochy v roce 1956 popraveného premiéra z Náměstí mučedníků nedaleko maďarského parlamentu, upozorňuje Alpár Kató.


Památník v podobě bronzové sochy na mostě byl odstraněn v pátek ráno, přičemž Tamás Wachsler, hlavní koordinátor rekonstrukce této oblasti, se odvolal na obnovu náměstí.

Památník bude přestěhován na náměstí Jászai Mari nedaleko Markétina mostu přes Dunaj. Na jeho původním místě má být instalován rekonstruovaný meziválečný památník obětem komunistického rudého teroru v roce 1919.

Demonstranti na místě odstraněného památníku v pátek odpoledne zapálili svíčky. Bývalý poslanec Imre Mécs, který byl také po sovětské invazi v roce 1956 odsouzen k smrti a strávil řadu let ve vězení, vyzval k navrácení památníku na původní místo.

Poslanec Demokratické koalice Csaba Molnár prohlásil, že socha byla mementem, že lid a národ nebudou tolerovat tyranii. Gergely Orsi z řad opozičních Socialistů označil přestěhování pomníku za "ostudný akt" a vyzval k opětovnému umístění sochy na Náměstí mučedníků.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
7693

Diskuse

Obsah vydání | 2. 1. 2019