Brexit: Británie čelí vyhlídkám na nekonečná jednání s EU

8. 4. 2019

čas čtení 1 minuta
Kolikrát můžeme říci "mimořádný summit EU k brexitu příští týden bude kritický"?, ptá se Chris Johns. Kolikrát ještě můžeme prohlásit "události příštích několika dní by měly odhalit dost o závěru brexitu?" Pokud je minulost nějakým vodítkem, může se to dost možná stát ještě mnohokrát.


Vyčerpání viditelné na všech stranách je nyní dodatečným rizikem: Nejde jen o brexitérské ultras, kteří chtějí, aby to skončilo. Spousta hlasů, zejména v Paříži a Bruselu, nyní naznačuje, že evropský projekt riskuje velkou škodu způsobenou brexitem, který se zdá být bez konce.

Nemělo by překvapovat, že jednání mezi Theresou Mayovou a Jeremy Corbynem se nikam nedostala. Premiérka hlasovala pro setrvání v EU, ale snaží se zařídit vystoupení. Lídr opozice pohrdá vším evropským a vede stranu, jejíž oficiální politikou je uspořádat druhé referendum. Prostor pro manévrování je nulový. Pokud se kterýkoliv z protagonistů dopustí kompromisu, jeho vlastní strana se zhroutí.

Není nemožné představit si obě strany rozpadající se v případě dohody Corbyn-Mayová. Proto je tak těžké představit si dohodu: Neexistuje kooperativní řešení pro účastníky této konkrétní hry.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
10301

Diskuse

Obsah vydání | 10. 4. 2019