Izraelský soud odsoudil Saru Netanyahuovou za zneužívání státních peněz

17. 6. 2019

čas čtení 1 minuta

Sara Netanyahuová, manželka izraelského premiéra, byla odsouzena za protizákonné zneužívání tisíců dolarů, jimiž financovala své okázalé stravování. Zaplatí pokutu asi ve výši 15 000 dolarů.

Podle původní obžaloby, která ji vinila z podvodů a z porušení důvěry byla Sara Netanyahuová a jeden vládní zaměstnanec obviněni, že v letech 2010-2013 vydalo asi 100 000 dolarů na jídlo z drahých restaurací, navzdory tomu, že měla doma kuchaře placeného pro ni státem.


 

Šedesátiletá Netanyahuová, dětská psycholožka, je kontroverzní přítomnoistí po boku svého manžela po celou jeho politickou kariéru. Kromě obvinění z podvodu čelila také obvinění od svých zaměstnanců, že je terorizuje a šikanuje. V roce 2017 musela zaplatit desetitisíce dolarů odškodného dvěma bývalým služkám, které ji obvinily ze šikany. Čelí třetí žalobě od zaměstnance, který tvrdí, že zachází se zaměstnanci jako s otroky.

Loni vyšla najevo audionahrávka, v níž Netanyahuová zuřivě nadává tiskovému úředníku své rodiny, že v článku o ní neuvedl její akademické tituly. Řvala na něho: "B.A.! M.A.!"

Sám izraelský premiér Benjamin Netanyahu je terčem vyšetřování za korupci a v říjnu se bude muset podrobit soudnímu slyšení. Pokud by byl odsouzen za úplatkářství, stráví ve vězení až 10 let.

Podrobnosti v angličtině ZDE

 

0
Vytisknout
8309

Diskuse

Obsah vydání | 19. 6. 2019